Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2021 23:59 | Správy | Zahraničné správy

Putin podpísal stratégiu národnej bezpečnosti: Reakcia na incident v Čiernom mori?

Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal dekrét "O stratégii národnej bezpečnosti Ruskej federácie".

Dekrét bol zverejnený v sobotu na oficiálnej webovej stránke s právnymi informáciami, informovala agentúra TASS s tým, že nadobúda účinnosť dňom podpisu prezidenta.

Podľa agentúry AP Putin podpísal dekrét v piatok a ide revidovanú verziu stratégie ruskej národnej bezpečnosti. Dokument v rozsahu 44 strán načrtáva národné záujmy a priority Ruska. Uvádza, že "akcie niektorých krajín sú zamerané na podnietenie procesov rozpadu v Spoločenstve nezávislých štátov s cieľom zničiť väzby Ruska s jeho tradičnými spojencami" a že "niekoľko štátov označuje Rusko za hrozbu a dokonca za vojenského protivníka".

Podľa dokumentu je Rusko naďalej odhodlané využívať politické a diplomatické prostriedky na riešenie medzinárodných a národných konfliktov. Moskva zároveň "považuje za legitímne prijať symetrické a asymetrické opatrenia" na zmarenie a zabránenie "nepriateľským akciám" zahraničných štátov, ktoré "ohrozujú zvrchovanosť a územnú celistvosť Ruskej federácie".

Putin v stredu - počas každoročného televízneho programu s názvom "Priama linka s Vladimirom Putinom", v ktorom odpovedá na otázky verejnosti - konštatoval, že ak by Rusko pri nedávnom incidente pri Kryme bolo potopilo britský torpédoborec, tretia svetová vojna by sa aj tak nezačala.

"Povedali ste, že svet sa pohyboval na pokraji svetovej vojny. Nie, samozrejme, že nie. Aj keby sme túto loď boli potopili, stále je ťažké si predstaviť, že by to svet postavilo na pokraj tretej svetovej vojny, keďže tí, ktorí to robia, vedia, že z tejto vojny nemôžu vyjsť víťazne," uviedol podľa agentúry TASS ruský prezident.

Putin poznamenal, že počas minulotýždňového incidentu v Čiernom mori operovalo synchronizovane s britským torpédoborcom americké prieskumné lietadlo. Podľa jeho slov bolo zjavnou úlohou lietadla sledovať reakciu ruskej armády na britský torpédoborec, ale Moskva si bola vedomá zámerov Spojených štátov a podľa toho reagovala, aby zabránila odhaleniu citlivých údajov.

Ako pripomenula agentúra AP, Moskva tvrdí, že minulý týždeň v stredu jedna z jej vojnových lodí vystrelila varovné výstrely a vojenské lietadlo zhodilo bomby v smere plavby britského torpédoborca Defender, aby ho vytlačili z oblasti blízko Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Británia poprela tvrdenie Moskvy s tým, že varovné výstrely neboli vystrelené a že torpédoborec sa plavil v ukrajinských vodách. Spojené kráľovstvo, rovnako ako väčšina sveta, uznáva Krym ako súčasť Ukrajiny, poznamenala AP.

Rusko incident s torpédoborcom odsúdilo ako provokáciu a varovalo, že nabudúce by mohlo vystreliť a zasiahnuť "dotieravé" vojnové lode, ak sa opäť pokúsia otestovať ruské vojenské odhodlanie, dodala AP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Poslanci koalície i opozície: Harabin by sa nemal stať členom súdnej rady
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?
Woman holds in her hands small basil plant with the earth during gardening day
Váš Tip
V kláštore na Zamagurí pestujú unikát: Čo s tým má kniha z stará 300 rokov?
Pád vetroňa v Martine vyšetruje polícia: Príslušníci začali trestné stíhanie
Ľudia v Bratislave sa tešia teplému a slnečnému počasiu.
Zo slnka sa dlho netešte: Stačí pár hodín a počasie sa dramaticky zmení!
Na snímke sanitka a záchranárske autá sú na mieste nehody vetroňa
Pri nehode vetroňa v Martine zahynul skúsený pilot († 62): Strašné, čo sa stalo po páde
Mimoriadna situácia v Partizánskom.
Foto
Stačilo 15 minút, aby ich vytopilo: Kvôli prietrži mračien vyhlásili v časti Partizánskeho mimoriadnu situáciu
Herečka a speváčka žije dlhodobo v Prahe
Foto
DETAILY z nakrúcania seriálu Iveta: DYM na scéne, všetci sa začali DUSIŤ! Preboha, čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Ukrajinci si kľaknú len pri modlitbe, nikdy nie pred okupantmi! Rusko útočilo aj počas pravoslávnej Veľkej noci
Speváčka Britney Spears
Strach o Britney Spears: Najprv psychické zrútenie v hoteli a potom... Čo má znamenať to video?!
Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!