Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2021 14:05 | Správy | Politika

Stojí vláda za ministrom Matovičom? Kabinet schválil stanovisko na online rokovaní: Náklad opozícii

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády SR a ministrovi financií SR Igorovi Matovičovi (OĽANO).

Stanovisko k návrhu skupiny poslancov NR SR schválil vládny kabinet na utorkovom online rokovaní.

Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi vláda vníma ako účelový populizmus navrhovateľov, ktorí zneužívajú ťažké obdobie pandemickej krízy na zvyšovanie napätia, vyvolávanie nepokojov a destabilizáciu spoločnosti.

Navrhovatelia majú podľa vlády na to dva hlavné dôvody. Tým prvým je strach pred spravodlivosťou. "Je príznačné, že o nehospodárnom nakladaní s verejnými zdrojmi hovoria poslanci zo strany Smer-SD a jej politickej odnože strany Hlas-SD. Práve počas vlád strany Smer-SD a jej 'dcérskej organizácie' Hlas-SD dochádzalo k monštruóznemu rozkrádaniu štátu," uvádza sa stanovisku kabinetu.

Tým druhým dôvodom je podľa vlády permanentná snaha strany Smer-SD a jej pobočky Hlas-SD o zneužívanie mimoriadne ťažkej pandemickej situácie na bezohľadné vytĺkanie politického kapitálu za každú cenu, bez ohľadu na to, koľko ľudských životov to bude stáť a na to, aké veľké ekonomické straty to občanom SR spôsobí.

Matovič podľa vlády zdedil krajinu po rokoch vládnutia strán Smer-SD a Hlas-SD s vysokým verejným dlhom, podvyživeným zdravotníctvom, zdecimovanými štátnymi hmotnými rezervami a bez plánov a stratégií na zvládanie takýchto mimoriadnych pandemických situácií. Od prvej chvíle viedla vláda pod vedením Igora Matoviča intenzívny boj za ochranu zdravia a životov obyvateľov, zatiaľ čo opozícia permanentne spochybňovala prijímané opatrenia, niektorí jej predstavitelia verejne porušovali protiepidemické opatrenia a vedome a cielene tak prispievali k celkovému zvyšovaniu napätia a zhoršovaniu atmosféry v spoločnosti.

Aj nákup vakcíny Sputnik V bol podľa stanoviska vlády motivovaný vyhodnotením aktuálnej situácie a dostupných možností. V čase dojednania zmluvy o dodávke vakcíny Sputnik V na Slovensko totiž všetky štáty EÚ čelili veľkému nedostatku vakcín, denne zomieralo na ochorenie COVID-19 100 ľudí a na Slovensku bol podľa prieskumov renomovaných prieskumných spoločností vysoký záujem o očkovanie touto vakcínou. Z týchto dôvodov sa nákup vakcíny Sputnik V ukazoval ako najdostupnejšie riešenie kritickej situácie v danom čase.

Predkladatelia návrhu podľa stanoviska vlády označujú celoplošný lockdown za správnu alternatívu k spochybňovanému celoplošnému testovaniu bez toho, že by porovnali spoločenské náklady.

Podľa vlády je správanie Igora Matoviča, ktorý pri riadení boja s pandémiou podriadil celé svoje úsilie snahe o ochranu zdravia a života občanov Slovenska a minimalizáciu ekonomických škôd, v ostrom protiklade k postojom parlamentnej opozície.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!