Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2021 00:00 | PR články
PR článok

Prečo si musíme strážiť prísun vitamínu D aj v lete?

Tvorba vitamínu D v tele

Vitamín D si ľudské telo na rozdiel od ostatných vitamínov dokáže v obmedzenej miere syntetizovať (vyrobiť) samé. To znie ako skvelá správa a do istej miery to skvelá správa samozrejme je. O poznanie menej skvelá je správa, že pobyt na slnku nestačí. Prečo? A ako mať hladinu vitamín D pod kontrolou?

Význam vitamínu D

Najprv si priblížme samotný význam vitamínu D: „Významným účinkom vitamínu D je regulácia imunitnej odpovede. Ovplyvňuje bunky imunitného systému. Vitamín D má však aj nezastupiteľnú úlohu v regulácii metabolizmu vápnika a fosforu,“ vysvetľuje na úvod MUDr. Pavla Kochová.

Teraz sa detailnejšie pozrieme na to, za akých okolností sa vystavujeme slnku, a nie len to. Záleží predovšetkým na tom, kde to robíme, kedy a v neposlednom rade aj ako.

Kde?

Istotne Vás neprekvapí, že slnko svieti na každej časti zemegule inak. Teda, pod iným uhlom. A práve zmena uhlu dopadu slnečného žiarenia hrá tú najzásadnejšiu úlohu v prijme vitamínu D. V dovolenkových destináciách na tom budeme iste o poznanie lepšie. Ale čo u nás?  „slovenské“ slnko má pre nás prínos len od mája do septembra. To je čas, kedy je najlepšie vystaviť mu svoje telo. Ale dá sa to každý deň?

Kedy?

Nadviažme na čas, kedy je slnečné žiarenie najvhodnejšie. Medzi 10 – 15 hodinou. Áno, je to ten istý čas, keď je slnko zároveň najnebezpečnejšie. Keď sa pôjdete len na 20 minút prejsť do obchodu pre osviežujúci melón, je to v poriadku. Keď je však vašim zámerom niekoľkohodinové vystavovanie sa slnku kvôli bronzovej farbe pokožky, budete v tomto čase svoje telo vystavovať riziku kožných ochorení.

Prečo?

Celodenné opaľovanie na slnku prínos vitamínu D nezaistí, pretože keď sa už budete chcieť počas horúceho letného dňa opaľovať, budete chcieť predísť spáleniu. Ako? Samozrejme za pomoci opaľovacieho krému s ochranným faktorom. Potom ale musíte vedieť, že aplikácia opaľovacieho krému zabraňuje telu premeniť slnečné žiarenie na vitamín D. Vaše telo sa teda „iba“ opaľuje  - príjem vitamínu D je však takmer nulový.

Ako?

Ako teda zvýšiť potrebné hladiny vitamínu D, ktorého nedostatkom trpí každý deviaty Slovák z desiatich? Alternatívou môžu byť niektoré potraviny bohaté na vitamín D. „Vitamín D3 je obsiahnutý v živočíšnych potravinách. Jeho najvýznamnejším zdrojom sú ryby, najmä tie morské,“ uvádza MUDr. Marcel Koch.

Ale pretože sa vitamín D nevytvára do zásoby, ako to dohnať? Budeme každý deň konzumovať ryby, alebo sa budeme opaľovať? A keď prší, alebo je zamračené? Najjednoduchšia je forma potravinového doplnku. Pridajte sa k pol miliónu ľudí, ktorí už o ročné balenie vitamínu D zadarmo bez záväzkov požiadali. Slniť sa tak môžete pre radosť a ryby môžete jesť, keď vám prídu na chuť.

Ročné balenie zadarmo získate tu za poštovné 1,95 € a príde vám priamo do vašej poštovej schránky. Bez záväzkov! A hladinu vitamínu D máte pod kontrolou.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Vodička v obci Sap nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia.
Foto
Vážna nehoda v obci: Vodička mala spraviť veľkú chybu, motorkár si to poriadne odniesol
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava zmení čas regulácie parkovania pre jednu zónu: Ako to bude fungovať po novom?
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Nepochopiteľné správanie sa vodiča.
Váš Tip
Ohavnejšie parkovanie ste nevideli! Naštvaní Slováci si podali vodiča: Mali by ho zbaviť svojprávnosti
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
Emily brutálne napadol jej bývalý priateľ.
Foto
Emily sa zobudila s vážnymi poraneniami: Oznámili jej 4 hrozivé slová! Prosila o smrť, bolestivé detaily
ilustračné foto
Krviprelievanie pred barom v Dubnici nad Váhom: Za tri bodnutia 10 rokov basy?!
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!
Mariánske námestie v Žiline.
Mestskí policajti v Žiline vybrali skoro 260.000 eur na pokutách: Najčastejší prehrešok!