Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2021 11:00 | Správy

Dirigent Zajáček odhalil tajomstvo, ako sa nakrúcalo Repete: Budú diváci legendárneho programu sklamaní?!

Preslávil sa v 90. rokoch, keď počas éry zábavnej relácie Repete dirigoval orchester, ktorý sprevádzal spevákov. Odvtedy prešlo tridsať rokov a skladateľ, dirigent, známy hudobník Pavel Zajáček oslávil okrúhlu sedemdesiatku. Spolu s oslávencom sme si zaspomínali na časy, keď si diváci pri obrazovkách spievali: Nič nové na svete, dáme si Repete. Dievčatá, kvety mráz, dnes bude cúvať čas...

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Ľudia vás poznajú najmä ako dirigenta repeťáckeho Orchestra Pavla Zajáčka. To však zďaleka nie je všetko, čo ste na hudobnej scéne vytvorili.

Je to tak, Repete ma zviditeľnilo na obrazovke, veď relácia bola v tom čase televíznym fenoménom. Ale nebol som len dirigentom repeťáckeho orchestra. V roku 1976 som nastúpil  do TOČR-u ( Tanečný orchester Československého rozhlasu v Bratislave).  Vtedy sme však robili väčšinou rozhlasové nahrávky, scénickú hudbu, ale len zatvorení v štúdiu. Keď som v roku 1991 prevzal orchester po pánovi Vieroslavovi Matušíkovi († 67) a stal som sa  šéfdirigentom Big Bandu Rádio Bratislava, čo  bol vlastne premenovaný TOČR, vstúpili sme viac do povedomia koncertami pre verejnosť. Vytiahol som celé hudobné teleso takpovediac von zo štúdia. Robili sme živé koncerty, predstavenia, účinkovali sme na Bratislavských jazzových dňoch...

Dokonca ste sprevádzali ako muzikant na turné také hviezdy ako Ray Charles († 74), Liza Minnelli (75) a Shirley Bassey (84)...

Bolo to v roku 1993. Orchester, ktorí týchto umelcov sprevádzal, bol postavený z rozhlasových hráčov, ja som hral na pozaune. Vystupovali sme  v Holandsku a v Nemecku. Na každom koncerte bolo desaťtisíc ľudí. Končili sme v olympijskej hale v Mníchove. Bol to veľký zážitok, veď si predstavte, že päť metrov odo mňa sedel Ray Charles pri klavíri a ja som sedel v orchestri, ktorý ho sprevádzal. Keď sme sa vrátili z turné, vedenie Slovenského rozhlasu zrušilo Big Band Rádio Bratislava z reorganizačných dôvodov. V tom istom roku som začal spolupracovať na relácii Repete s Ivanom Krajíčkom († 57).

Aká bola vaša cesta do najobľúbenejšej zábavnej relácie v 90. rokoch - Repete?

Bola to najmä zásluha Ivana Krajíčka a dramaturgičky Danky Mintálovej, ktorí v roku 1993 vymysleli reláciu pre starších. Ivan ma oslovil, či by som šiel do toho a spolupracoval s nimi.

A vy ste súhlasili...

Dohodli sme sa na koncepcii, ako to budeme robiť a prijal som ponuku. Prvý rok sme hrali ako Big Band Radio Bratislava, po zrušení sme názov nemohli používať. Vznikol Orchester Pavla Zajáčka. S Ivanom Krajíčkom a pani dramaturgičkou sme sa zhodli na tom, že pôvodné skladby nebudeme úplne prerábať a dávať im nové harmónie. Chceli sme, aby pesnička ľuďom pripomenula svoju éru, ale zároveň aby mala „nové šaty“, takže sme to natáčali v nových aranžmánoch.

Takže predsa len ste skladby trochu prerábali...

Prerábal som asi 95 % produkcie. Museli sme skladby prispôsobiť, lebo niektorí speváci, napríklad Melánia Olláryová († 84), či Gabriela Hermélyová († 84)  mali vekom  hlbšie položené hlasy. Aranžovali sme pesničky do inej tóniny aj pre nových, mladších spevákov. Vznikali nové kombinácie, ako použiť napríklad dychové nástroje a podobne.

Divák videl finálnu verziu na obrazovke, aké však boli prípravy orchestra s jednotlivými spevákmi?

Najprv musel byť dramaturgický plán, vznikla zostava piesní. Vybralo sa 8 skladieb a k tomu speváci. Niektorí, žiaľ, už nežili, takže bolo treba nájsť iného vhodného interpreta. Napríklad sme zaradili do programu pieseň Až bude pokosená tráva, ktorú pôvodne spievala Eva Kostolányová († 32) a určili sme, že ju zaspieva Marcella Molnárová. Dohovorili sme sa, v akej tónine skladbu urobíme, následne som to zaranžoval. Orchester nahral podklad, interpret to naspieval a skladba bola pripravená na natáčanie Repete. Ale stalo sa aj to, že sme niektorých spevákov vyskúšali, a  pri korepetícii sme zistili, že nevyhovujú.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, © Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!