Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2021 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Starostovia z východu bijú na poplach: Na robotníkov sa čaká zbytočne! Štát mal znemožniť prácu nezamestnaným

Starostovia z východného Slovenska bijú na poplach. Donedávna mohli nezamestnaní pre obce vykonať množstvo užitočnej práce i privyrobiť si. Teraz sedia doma takmer bez peňazí. V dedinách majú prichystané krompáče, lopaty, fúriky i kosačky, ale využitia pre nich niet.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Starostovia sa sťažujú, že štát prestal prispievať na rozvojové projekty obcí, ktoré znamenali prácu pre nezamestnaných. Typickým príkladom je obec Breznica (okr. Stropkov). "Ľudí sme využívali na upratovanie, kosenie, či pri stavbe parkoviska. Oni si privyrobili k sociálnej dávke a bolo o nich postarané. Lenže momentálne štát takúto možnosť znemožnil,” vysvetlil Slavomír Brendza, starosta Breznice. Všemožne sa snaží vymyslieť, ako zabezpečiť, aby ľudia mohli robiť a dostali nejaké peniaze.

"Doma sedí 30-40 ľudí bez roboty. Pritom u nás sa na aktivačných naučili murovať a dnes majú riadnu robotu," pripomenul. Potvrdil to aj starosta Kladzian Daniel Lorinc. "U nás je to teraz tak, že nezamestnaní si musia sociálku odpracovať. Ľudia robia 32 hodín, aby dostali 60 €. Žiadna iná možnosť aktuálne neexistuje. Ak by bola možnosť zamestnať ľudí, mali by sme 10-15 uchádzačov o robotu," ozrejmil.

Otvoriť galériu

 Kým donedávna v rámci projektov z úradov práce pracovala pre obec aj Pavlína Moskaľová (32), ktorá má 5 detí, dnes sedí doma. "Je to veľká škoda, že nemôžem robiť. Každé euro by sa mi zišlo pre detičky. Teraz mám dohromady 250 €. Ťažko z toho vyžiť. Brala by som každú robotu,” skonštatovala Brezničanka. "Rezort práce žiadame o pomoc od marca minulého roka, ale peniaze nie sú. Ak by štát obciam pomohol, nemuseli by sme mať toľko nezamestnaných,” uzavrel hovorca ZMOS, Michal Kaliňák.

 

Spôsobila to pandémia

Podľa ministerstva práce komplikácie spôsobila pandémia koronavírusu. "Počas prvej vlny pandémie, v období marec až máj 2020, boli z objektívnych dôvodov aktivačné práce pre obec pozastavené, respektíve vykonávali sa len nevyhnutné činnosti, ak ich organizátor prác potreboval. Nové dohody v uvedenom období mohli uzatvárať zdravotnícke zariadenia, zariadenia sociálnych služieb resp. zamestnávatelia z oblasti kritickej infraštruktúry. Úrady s každým organizátorom jednali individuálne. Po prvej vlne pandémie boli aktivačné práce pre obec opätovne spustené bez obmedzenia typu činnosti. Rovnaké podmienky platili od 1.1.2021 do opätovného spustenia aktivačných prác pre obec 16.4.2021. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR počas pandémie podporuje aj zamestnávanie uchádzačov o zamestnanie prostredníctvom projektov aktívnej politiky práce. Vďaka tejto pomoci si našlo zamestnanie alebo začalo podnikať až 30 100 ľudí," uviedla hovorkyňa ministerstva, Michaela Slivková Kirňaková.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?