Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2021 15:00 | Tip od Vás | Slovensko

Toto si vytrpia najmä ženy! Covid-19 môže mať vplyv aj na korunu krásy: Čo radí odborníčka?

Zhoršené dýchanie, obmedzenie telesnej aktivity, ale aj poškodenie pľúc či veľká únava. Tieto sprievodné znaky po prekonaní covidu sú verejnosti všeobecne známe.

Už menej známou je súvislosť postcovidového stavu s vypadávaním vlasov. Vo väčšine prípadov ide, našťastie, o prechodný stav, ktorý súvisí so strachom a stresom v súvislosti s koronavírusom. Riaditeľka Nemocnice AGEL Bánovce Mina Bobocká a zároveň primárka Oddelenia dlhodobo chorých však objasňuje, že aj vlasy a ochorenie odborne nazývané alopécia môže mať na svedomí COVID-19.

"Jedným z následkov covidu je vypadávanie vlasov - alopécia. Pozorujeme ho nielen na pacientoch, ale stretli sa s ním aj viacerí z nás, zdravotníkov. Ochorenie Covid-19 spúšťa v tele zápalové procesy a tie majú za následok aj vypadávanie vlasov. Strata vlasov však súvisí aj so stresom a strachom, ktorý pacienti počas priebehu ochorenia prežívali," uvádza primárka s tým, že vypadávanie vlasov môže byť príznakom aj iných závažnejších ochorení a hormonálnych zmien, preto by malo byť konzultované s lekárom. Najčastejšie sa podľa nej s týmto problémom stretávajú ženy vo veku nad 40 rokov, ale nie je výnimočné ani u mužov a ľudí mladších ročníkov.
Otvoriť galériu
Ako však vypadávanie vlasov redukovať? "V prvom rade závisí od príčiny vypadávania vlasov. Vždy je potrebné vylúčiť iné primárne ochorenia, ktorých prejavom môže byť práve vypadávanie vlasov. Ak vyšetrenia neodhalia inú príčinu, prípadne hormonálne výkyvy, potom prichádza na rad užívanie vitamínov najmä C a D, dôležité sú aj minerály selén a zinok," radí v rozhovore pre AGEL. Pokiaľ ide o stresovú situáciu, ktorej bol človek vystavený, vhodné je venovať sa aktivitám, ktoré má človek rád a tešia ho, na druhej strane netreba zabúdať ani na dostatočný odpočinok, aby telo malo priestor regenerovať sa.

Ak je vypadávanie vlasov spôsobené pridruženými ochoreniami, treba sa zamerať na ich liečbu. "Pri vypadávaní vlasov po prekonaní covidu ide vo väčšine prípadov len o kozmetickú vadu a vtedy zlepšenie nenastane okamžite. Nasýtenie organizmu vitamínmi a minerálmi trvá určitú dobu, ktorá je veľmi individuálna. Kým sa telo po prekonaní covidu vráti do normálu, môže to trvať aj pol roka," upozorňuje primárka a dopĺňa, že dôležité je aj to, či mal človek ťažký alebo skôr ľahší priebeh, od celkovej kondície organizmu a jeho imunity.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Peter mal nalietaných tisícky hodín, venovať sa výcviku mladých už, žiaľ, nestihol
Skúsený pilot Peter († 62) sa s vetroňom zrútil na trafostanicu: DETAILY pred pádom!
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!
Fľašu našli deti pri miestnom pohostinstve v Panických Dravciach.
Šesťročný Daniel skončil s 2,5 promile v nemocnici! Ako sa dieťa dostalo k alkoholu?
Vedci museli lebku neandertálkyne znovu poskladať.
Foto
Vedci odhalili tvár neandertálskej ženy: Jedna ČRTA vám udrie do očí, aha!
Speváčka počas vystúpenia vystriedala viacero outfitov.
Madonna spievala pre 1,6 milióna fanúšikov: Pozrite sa na tú neskutočnú MASU ľudí
(ilustračné foto)
Škandál na fare: Kňaz mal zneužiť skoro 40 000 eur! Odpadnete, čo si za to kúpil
Kto sa stal víťazom?
Foto
Veľkolepé FINÁLE Let's Dance: Poznáme KRÁĽA a KRÁĽOVNÚ tanečného parketu!