Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 20:36 | Správy | Zahraničné správy

Pilot letu, ktorý bol odklonený do Minsku, nemal na výber: Šéf Ryanairu odkryl všetky detaily

Pilotovi letu spoločnosti Ryanair, ktorý bol v máji po zásahu bieloruských úradov odklonený zo svojej trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebolo umožnené spojiť sa s aerolinkami, aby sa s nimi poradil o núdzovom pristátí, uviedol generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Michael O'Leary.

Po tom, čo dispečeri pilota upozornili na vážnu hrozbu bombovým útokom, nemal na výber a musel sa podriadiť ich výzvam, vysvetlil podľa stanice BBC O'Leary parlamentnému výboru pre dopravu. Po pristátí zatkli agenti štátnej bezpečnosti KGB opozičného novinára Ramana Prataseviča a jeho ruskú partnerku Sofiu Sapegovú, ktorí sú od tej doby zadržiavaní.

Incident vyvolal pobúrenie Západu. USA na neho reagovali oznámením sankcií proti deviatim firmám vlastnených bieloruským štátom, Európska únia sa rozhodla rozšíriť svoje existujúce sankcie voči bieloruským predstaviteľom a subjektom, ktorých viní zo zmanipulovania minuloročných bieloruských prezidentských volieb a násilného potláčania pokojných protivládnych protestov. Európska únia a Británia zároveň bieloruským aerolíniám zakázali využívať svoj vzdušný priestor a európskeho leteckého prepravcu vyzvali, aby pozastavili lety do Bieloruska.

Lietadlo prudko zmenilo kurz a vydalo sa k Minsku vo chvíli, keď bolo už len asi desať kilometrov od litovských hraníc. Minské riadenie letovej prevádzky pilota informovalo, že dostalo vierohodnú správu, podľa ktorej vybuchne na palube bomba, ak lietadlo vstúpi do litovského vzdušného priestoru alebo sa pokúsi pristáť vo Vilniuse. Pilot sa podľa O'Learyho snažil opakovane spojiť so svojimi aerolíniami, dispečeri mu však podali nepravdivú informáciu, že Ryanair nezodpovedá. Keď sa pilot spýtal, ako vážna je hrozba bombovým útokom, bolo mu povedané, že ide o najvyšší stupeň nebezpečenstva, vysvetlil dnes O'Leary, keď vystúpil pred výborom pre dopravu Dolnej snemovne britského parlamentu v Londýne.

Šéf Ryanairu sa domnieva, že ide o vopred naplánované porušenie medzinárodných noriem leteckej prepravy. Dlhodobý bojkot bieloruského vzdušného priestoru však nepodporuje. Krátkodobé opatrenia podľa neho boli potrebné, aby sa predišlo podobnému rokovaniu, dlhodobá politizácia vzdušného priestoru by však mohla poškodiť letecký priemysel a kvalitu medzinárodného spojenia. "Sloboda preletu nad štátmi je niečo, čo sme brali ako samozrejmosť v posledných 70 alebo 80 rokoch. Musíme sa k tomu vrátiť, čo najrýchlejšie to pôjde," povedal O'Leary podľa Reuters.

Po pristátí bol na členov posádky vyvíjaný tlak, aby na videozázname potvrdili, že lietadlo odklonili do Minsku dobrovoľne. To ale posádka odmietla. Keď potom lietadlo pokračovalo z Minsku do Vilniusu, na palube chýbalo päť pasažierov. Medzi nimi boli Pratasevič a Sapegová.

Na pondelňajšej konferencii bieloruského ministerstva vnútra šéf armádnych vzdušných síl Ihar Holub vyhlásil, že u letu spoločnosti Ryanair nešlo o "žiadne zadržanie, nútený odklon od štátnej hranice alebo nútené pristátie". Na tejto konferencii sa objavil tiež zadržaný Pratasevič a povedal reportérom, že sa má vo väzbe dobre. Mnohí sa však domnievajú, že Pratasevič hovoril pod nátlakom a niektorí novinári z konferencie na protest odišli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Aktualizované
Kríza zažehnaná? Hamas kývol na návrh prímeria v Pásme Gazy: Ľudia sa radujú v uliciach
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Fotografia z miesta nehody.
Vážna dopravná nehoda v centre Turzovky: Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom!
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!