Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 12:49 | Správy | Domáce správy

Premiér ako ho nepoznáte! Drsné slová na adresu Fica a Pellegriniho

Dnešná mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej čelí minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) odvolávaniu, hovorí veľa o predkladateľovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a o kauzách jeho vlády, a prirodzene aj vlády Petra Pellegriniho (nezaradený).

V rozprave to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že práve táto schôdza je vyvrcholením odhalenia Roberta Fica „ale zároveň aj jeho pravej ruky Petra Pellegriniho". Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Mikulca z funkcie ministra vnútra iniciovala strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). V odôvodnení návrhu opoziční poslanci uvádzajú, že medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra nezvláda riadenie tohto rezortu.

„Minimálne v tejto sále dnes všetci vidíme, o čo týmto pánom ide a taktiež ich straníkom. Je zjavné, že chcú zmariť vyšetrovanie svojich nominantov, ich priateľov, lebo sa boja, že budú vypovedať aj na nich," doplnil Heger. Fico podľa neho jasne povedal, že 12 rokov sa nepoužilo v politickom boji trestné právo. Preto sa Fica pýta, či je beztrestnosť politikov jeho predstava. „Politici nie sú žiadni nadľudia, ktorí by si mohli užívať beztrestnosť len preto, lebo boli politikmi," zdôraznil s tým, že v právnom štáte zostávajú bez trestu ľudia, ktorí nepáchajú trestnú činnosť. Súhlasí s tým, že trestné právo sa nesmie používať v politickom boji.

Podľa Hegera im dali ľudia mandát, aby uvoľnili ruky polícii, ale aj prokuratúre a súdom. „Prirodzene, oni začali konať," doplnil. Tvrdí, že sa začal proces očisty a považuje za dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní boli oddelené od zásahov politikov a mohli konať v zmysle svojich kompetencií a v zmysle zákona. „Pán minister vnútra, za seba ti poviem, že nedaj sa zastrašiť. Spravodlivé Slovensko stojí pri tebe a ja verím tomu, že jedného dňa sa dožijeme toho, že na Slovensku bude právny štát, kde beztrestnosť bude iba pre tých, ktorí nepáchajú trestné činy," uzavrel svoje vystúpenie.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) vo svojom vystúpení povedal, že neexistuje zásadnejší prísľub, ktorý desať rokov v politike dával ľuďom, ako ten, že keď sa ujmú moci, rozviažu orgánom činným v trestnom konaní ruky, aby tu zákon platil pre každého rovnako. „Stojím si za tým, že tento prísľub som splnil ako predseda vlády," zdôraznil. Poukázal na to, že vo väzbe skončili dvaja policajní prezidenti či špeciálny prokurátor alebo štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti. Je rád, že vláda Eduarda Hegera bude pokračovať v boji za očistu štátu od mafie. Počas svojho vystúpenia si vymieňal s poslancom Ľubošom Blahom (Smer-SD) invektívy.

 

Dnešné dianie v polícii je dôsledkom toho, že za vlád Roberta Fica vznikla v štáte „chobotnica", ktorá kryla záujmy oligarchov. Vo svojom vystúpení to povedala vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). „Ukázalo sa, že špičky v polícii a na prokuratúre boli v značnom ,štádiu rozkladu´, preto by to mal ťažké akýkoľvek minister vnútra," myslí si Remišová. Napriek tomu je však podľa nej povzbudivé, že v bezpečnostných zložkách štátu je stále množstvo policajtov vykonávajúcich svoju prácu čestne a profesionálne. Vicepremiérka opätovne zdôraznila, že polícia a orgány činné v trestnom konaní majú za tejto vlády rozviazané ruky. Obvinenia voči Mikulcovi preto považuje za smiešne.

V Národnej rade SR je dnes prítomná aj väčšina členov kabinetu na čele s premiérom. Ministrovi vyjadrili podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Samotný Mikulec cíti dôveru vlády a poslaneckých klubov koaličných strán.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Dôležité informácie od Izraelu USA: Schyľuje sa k ďalšej vojenskej operácii proti Hamasu?
Z neba v Iráne padali živé ryby.
Zábery, ktorým nebudete chcieť veriť: Z neba padali živé ryby!
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
(ilustračná fotografia).
Situácia stále eskaluje: V Pásme Gazy vládne plnohodnotný hladomor
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ukrajinská modelka urazila ruský národ: Teraz čelí obvineniu! Toto naozaj povedala?
(ilustr. foto)
Štyri deti sa prepadli strechou športového centra: Na záchranu prišli tri vrtuľníky
Ilustračné foto
Polícia zastrelila len 16-ročného chlapca: Zraneniam podľahol v nemocnici
(ilustračné foto).
Izraelská armáda pri nálete na Gazu zabila lídra teroristov: Čo má na svedomí?
Zaľúbenci: Maroš s Máriou si doprajú dvakrát do týždňa čas pre seba.
Foto
Úprimný rozhovor s Máriou Čírovou aj o jej krásnom manželstve: Nikdy z našich úst nevyšlo...
Veštkyňa Zana.
HOROSKOP od veštkyne Zany: Koho čaká kríza v láske a kto bude mať problém v práci?