Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2021 12:25 | Správy | Domáce správy

Rozmyslel si to! Minister pôdohospodárstva Mičovský stiahol ohlásenú demisiu

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský stiahol svoju demisiu.

Informoval o tom na dnešnom mimoriadnom vyhlásení. „Som si vedomý, že to nie je jednoduchý proces a chcem sa ospravedlniť pani prezidentke a aj mojim kolegom, ale som presvedčený, že napriek strate politickej krásy, som povinný sa pokúsiť dotiahnuť dielo, ktoré sme začali," vyhlásil.

Ako ďalej informoval na tlačovej konferencii, list o stiahnutí demisie poslal do Prezidentského paláca v pondelok ráno. O svojom rozhodnutí informoval aj premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Priznal, že ide o komplikovanú situáciu a ďalší postup je na premiérovi a prezidentke Zuzane Čaputovej.

Mičovský pôvodne doručil svoju demisiu do Prezidentského paláca minulý týždeň v pondelok (31.5.). Hlava štátu avizovala, že ju príjme, až keď bude zrejmé, kto ho má nahradiť. Očakávalo sa to tento týždeň.

Oznámenie demisie pred dvoma týždňami súviselo s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), najmä s policajným zadržaním, obvinením a väzbou generálnej riaditeľky SPF Gabriely Bartošovej, ktorú do funkcie nominoval práve Mičovský. Ten je presvedčený, že v danej chvíli konal správne a vyvodil politickú zodpovednosť, medzitým však musel zvážiť ďalšie faktory.

Na dnešnom vyhlásení pritom zdôraznil, že všetky okolnosti, ktoré sa jej dávajú za vinu sa vzťahujú k obdobiu, keď fond mali v správe a politickej zodpovednosti predchádzajúce vlády. „To nič nemení na tom, že moja politická zodpovednosť je nespochybniteľná," dodal.

Zároveň však upozornil, že od tejto chvíle sa udialo niekoľko vecí, ktoré napokon viedli k zmene jeho rozhodnutia. V prvom rade Mičovský poukázal na to, že mal svojím odchodom „potešiť" množstvo ľudí, ktorí roky devastovali Slovensko. „Bol som prekvapený tou radosťou, niektorí možno strieľali aj šampusy," skonštatoval. Na druhej strane vyzdvihol podľa neho úprimnú ľútosť množstva ľudí a zároveň aj určité výčitky, že odchádza z boja. „Dali mi mnohí pocítiť, že v tejto fáze sa z boja neuteká," uviedol. Podporu mu mali vyjadriť lesníci, ale aj malí poľnohospodári.

Mičovský sa zároveň veľmi kriticky vyjadril k návrhu skupiny koaličných poslancov na odčlenenie chránených území od rezortu pôdohospodárstva a ich presun pod ministerstvo životného prostredia. Podľa neho je to hlboko nesystémový krok, ktorý nebol s nikým prekonzultovaný a v podstate obchádza štandardný legislatívny proces. Poukázal taktiež na fakt, že snaha o presadenie uvedeného návrhu sa objavili práve vtedy, keď ohlásil svoj odchod z funkcie. On sám takýto scenár vylučuje. „Nemôžem sa s tým stotožniť," povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána.
Popularita Orbánovho najväčšieho súpera stúpa: Jeho strana raketovo vyskočila
Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!