Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2021 15:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

DinoPark je zatvorený, prečo zoo pýta rovnaké vstupné? Koniec atrakcie sprevádza drsný konflikt

Viacerí návštevníci zoo zostali v sobotu poriadne prekvapení! Po 17 rokoch sa totiž pre verejnosť zatvorili brány obľúbenej atrakcie DinoPark.

Stalo sa tak po neúspešnom viacmesačnom vyjednávaní medzi vedením záhrady a doterajším prevádzkovateľom, spoločnosťou West Media. Zoo pritom zmluvu, ktorú označuje za nevýhodnú, vypovedala už v marci. Napriek tomu, že si už expozíciu s dinosaurami návštevníci nepozrú, cena vstupenky sa nezmenila. Prečo? 

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Podľa bratislavskej zoo teraz ešte nie je možné hovoriť o tom, že by bol spor medzi oboma stranami urovnaný. „Náš vzájomný stav ešte nie je vôbec vysporiadaný. Jasné a definitívne je, že my sme vypovedali zmluvu a oni by mali na základe toho mať zatvorené, čo sa už aj stalo. Nevedeli sme sa dopracovať k vzájomnej dohode, odmietali úplne čokoľvek,“ povedala pre Nový Čas hovorkyňa zoo Monika Ďurkovičová s tým, že eskalácia konfliktu na sociálnych sieťach nebola zámerom zoo.

Doterajší prevádzkovateľ DinoParku mal zároveň priestory svojej expozície v sobotu uzavrieť bez toho, aby na to vedenie zoo upozornil. „O jedenástej sme teda začali umiestňovať informačné tabule, ktoré upozorňujú, že vstupné je len do zoo,“ uviedla. Práve výška ceny za lístok je podľa doterajšieho prevádzkovateľa výstavy, ktorá je umiestnená na ploche približne troch hektárov uprostred areálu, jedným z problémov. Sochy dinosaurov tak ostali opáskované a v areáli atrakcie bolo ľudoprázdno.

„Dňa 29. mája musel DinoPark zatvoriť svoju prevádzku. Zoo ale vstupné neznížila. Zvláštne, že? Alebo niekto počul o tom, že Zoo Bratislava zdražuje?“ stálo na facebookovej stránke DinoPark Slovensko. Cena bežného vstupného do areálu zoo sa tak nemení a dospelí naďalej zaplatia sedem eur za vstup počas leta a 5,50 eura v zimnom období.

Doterajší prevádzkovateľ na sociálnych sieťach zároveň prišiel s vlastnou iniciatívou, podľa ktorej sa majú návštevníci pre informácie o vrátení časti vstupného kontaktovať na riaditeľstvo záhrady. Ďurkovičová Novému Času vysvetlila, že v tomto prípade ide o vlastnú iniciatívu doterajšieho prevádzkovateľa, ktorá nemá so Zoo Bratislava nič spoločné.

Roky neplatili

Podľa primátora Matúša Valla stojí za krokmi vedenia zoo nevýhodná zmluva s prevádzkovateľom atrakcie. Po podpise novej z mluvy a vtupe do platnosti v roku 2014 neplatila podľa Valla nájomné, no podiel zo vstupného inkasovala. Ďurkovičová dodala, že firma dostávala 30 % z predaja lístkov, i keď 7 rokov neplatila nájomné za pozemky. Zoo sa však po celý čas starala o údržbu areálu, ktorý nie je oplotený.

Zmluva s firmou West Media podľa Valla vykazovala viacero právnych nedostatkov. „Prevádzkovateľ porušil povinnosť byť zapísaný v registri konečných užívateľov výhod a zmluva bola dlhodobo nevýhodná pre zoo a, naopak, výhodná pre prevádzkovateľa,“ dodal s tým, že od roku 2003 dostal prevádzkovateľ na podieloch zo vstupného 5 151 254 €.

„Počas 10 rokov síce prevádzkovateľ zaplatil 132 776 € za nájom pozemkov. V roku 2013 bola uzatvorená zmluva, v ktorej sa nájom pozemkov nespomínal,“ uzavrel.

 

Nová atrakcia už na budúce leto?

Podľa primátora Matúša Valla spustí Zoo Bratislava proces výberu novej atrakcie, ktorá by mala súčasnú expozíciu dinosaurov nahradiť. Pre návštevníkov by mala byť k dispozícii už počas budúcej sezóny. Vallo hovorí o ucelenej koncepcii s výchovno-vzdelávacím charakterom, ktorá bude zameraná na historický vývoj organizmov, evolúciu ekosystémov, biodiverzitu a bude zahŕňať aj dinosaury. Podľa primátora je cieľom výberu ponúknuť návštevníkom výstavu európskej kvality, ktorá bude zároveň finančným prínosom pre záhradu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jaroslav Fabok, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Na verejnosti sa stal terčom útoku ďalší politik: Udieranie do hlavy a krku ťažkým predmetom?!
Foto
Šatan prehovoril o nominácii: Najťažšie rozhodnutie v repre! Kto ide na MS?
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Svitla nová nádej pre Pásmo Gazy? Hamas dorazil do Káhiry na rokovania o prímerí!
Vodič BMW neprispôsobil rýchlosť jazdy, skončil vo zvodidlách.
Alarmujúce čísla na cestách: Z počtu tohtoročných dopravných nehôd vám príde zle! Vodiči, dávajte si pozor
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Zlom v Trumpovej kauze prechovávania tajných dokumentov: Sudkyňa stiahla ruku! Celý proces je v ohrození
Beckov, Slovakia: Aerial view of famous Beckov Castle in Nove Mesto nad Vahom, Slovakia at clear summer day.
Váš Tip
Novinka na hrade Beckov: Je prvá kultúrna pamiatka na Slovensku, kde bude...!
Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Štátny rozpočet v červených číslach? Vláda bude dnes schvaľovať záverečný účet!
Kráľ Karol III. a princ Harry
Veľký zvrat v kráľovskej rodine: Harry sa s chorým otcom Karolom III. nestretne!
Foto
Hudáček o svojich problémoch: Kvôli TOMUTO som nechcel ísť na MS!
Z mladej ženy sa stala vdova len 34 hodín po sobáši.
Foto
Laura si vzala svoju životnú lásku († 25) v nemocnici: Vdovou po 34 hodinách!
Ak kliešťa odstránite rýchlo, nemusí sa stihnúť preniesť nákaza.
PRÍZNAKY chorôb z kliešťa: Ak sa po 4 dňoch sa objaví TOTO, musíte konať
Bombu zhodili na sekundárny cieľ - Nagasaki
Foto
Pred 79 rokmi skončila 2. svetová vojna: 6 vecí, ktoré vás v škole nenaučili!