Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2021 06:00 | Správy | Politika

Bezpečnostný analytik o zadržaní šéfa Úradu inšpekčnej služby Szabóa: Je to katastrofa, sme na smiech!

Elitní policajti mali opäť plné ruky práce! Národná kriminálna agentúra vo štvrtok ráno zadržala šéfa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na krku má obvinenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Ešte prednedávnom sa zúčastnil na kontroverznej schôdzke najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, na ktorej bola aj prezidentka Zuzana Čaputová (47) či premiér Eduard Heger (45). Nový Čas zisťoval u odborníkov, či to predstavuje bezpečnostné riziko.

Ešte pred pár týždňami bol Szabó súčasťou rokovania desiatich vysokopostavených osôb, na ktorom sa riešilo vyšetrovanie veľkých káuz, a teraz skončil v putách.

„Úrad špeciálnej prokuratúry môže potvrdiť, že bol zadržaný riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, a to v súvislosti s jeho obvinením pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť. Tá mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti minimálne vo výške 20-tisíc eur. Bola zadržaná len jedna osoba, v danej veci sú však obvinené celkovo tri osoby,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

V prípade má byť obvinený ešte aj bývalý šéf finančnej polície Bernard Slobodník, od ktorého mal prijať Szabó televízor a dať mu za to hodinky. Obvinenie má na krku aj jeho podriadený Marián Kučerka. Minister vnútra Roman Mikulec už v utorok pre Denník N avizoval, že chce šéfa inšpekčnej služby odvolať, nakoniec ho zatkli.

Kollár: Ešte nie je vinný!

Paradoxom je, že NAKA ide po krku Szabóovi a inšpekcia, ktorej šéfuje, zas ide po krku exšéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi. Tento absolútny rozvrat v polícii komentuje Heger slovami, že orgány činné v trestnom konaní majú rozviazané ruky.

„Vláda nezasahuje do vyšetrovania. To je jediná cesta k obnove právneho štátu, o rozklad ktorého sa postarali vlády Roberta Fica,“ povedal Heger, ktorý nedávno so Szabóom rokoval v špeciálnej miestnosti SIS. Zhovorčivejší nebol ani šéf parlamentu Boris Kollár, ktorý sa na tajnej schôdzke tiež zúčastnil

„Neprináleží mi to a nikde nie je vytesané do kameňa, že keď niekoho vypočúva alebo obviní NAKA, je ten človek aj vinný. Na to si budeme musieť počkať a rozhodnú o tom orgány na to určené, nie politici ani novinári,“ povedal Novému Času.

„Nemám o rozpracovaných prípadoch žiadnu vedomosť a neprislúcha mi komentovať prácu orgánov činných v trestnom konaní,“ hovorí minister Mikulec s tým, že ak špeciálny prokurátor potvrdí závažné informácie, predloží návrh na jeho odvolanie.

Ide o náhodu?

Szabó je ďalším vysokým funkcionárom, ktorý čelí obvineniam. Na poste bol od apríla 2019, keď ho nominovala vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková. Tej sa jeho zadržanie nepozdáva.

„Na základe medializovaných informácií bola správa SIS posunutá na ďalšie šetrenie Úradu inšpekčnej služby. Po krátkom čase od kontroverzného stretnutia v priestoroch SIS zadrží NAKA šéfa Úradu inšpekčnej služby. Je to náhoda, alebo niekomu prekáža možné vyšetrovanie?“ pýta sa Saková.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia