Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2021 06:00 | Správy | Politika

Bezpečnostný analytik o zadržaní šéfa Úradu inšpekčnej služby Szabóa: Je to katastrofa, sme na smiech!

Elitní policajti mali opäť plné ruky práce! Národná kriminálna agentúra vo štvrtok ráno zadržala šéfa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na krku má obvinenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Ešte prednedávnom sa zúčastnil na kontroverznej schôdzke najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, na ktorej bola aj prezidentka Zuzana Čaputová (47) či premiér Eduard Heger (45). Nový Čas zisťoval u odborníkov, či to predstavuje bezpečnostné riziko.

Ešte pred pár týždňami bol Szabó súčasťou rokovania desiatich vysokopostavených osôb, na ktorom sa riešilo vyšetrovanie veľkých káuz, a teraz skončil v putách.

„Úrad špeciálnej prokuratúry môže potvrdiť, že bol zadržaný riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, a to v súvislosti s jeho obvinením pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť. Tá mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti minimálne vo výške 20-tisíc eur. Bola zadržaná len jedna osoba, v danej veci sú však obvinené celkovo tri osoby,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

V prípade má byť obvinený ešte aj bývalý šéf finančnej polície Bernard Slobodník, od ktorého mal prijať Szabó televízor a dať mu za to hodinky. Obvinenie má na krku aj jeho podriadený Marián Kučerka. Minister vnútra Roman Mikulec už v utorok pre Denník N avizoval, že chce šéfa inšpekčnej služby odvolať, nakoniec ho zatkli.

Kollár: Ešte nie je vinný!

Paradoxom je, že NAKA ide po krku Szabóovi a inšpekcia, ktorej šéfuje, zas ide po krku exšéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi. Tento absolútny rozvrat v polícii komentuje Heger slovami, že orgány činné v trestnom konaní majú rozviazané ruky.

„Vláda nezasahuje do vyšetrovania. To je jediná cesta k obnove právneho štátu, o rozklad ktorého sa postarali vlády Roberta Fica,“ povedal Heger, ktorý nedávno so Szabóom rokoval v špeciálnej miestnosti SIS. Zhovorčivejší nebol ani šéf parlamentu Boris Kollár, ktorý sa na tajnej schôdzke tiež zúčastnil

„Neprináleží mi to a nikde nie je vytesané do kameňa, že keď niekoho vypočúva alebo obviní NAKA, je ten človek aj vinný. Na to si budeme musieť počkať a rozhodnú o tom orgány na to určené, nie politici ani novinári,“ povedal Novému Času.

„Nemám o rozpracovaných prípadoch žiadnu vedomosť a neprislúcha mi komentovať prácu orgánov činných v trestnom konaní,“ hovorí minister Mikulec s tým, že ak špeciálny prokurátor potvrdí závažné informácie, predloží návrh na jeho odvolanie.

Ide o náhodu?

Szabó je ďalším vysokým funkcionárom, ktorý čelí obvineniam. Na poste bol od apríla 2019, keď ho nominovala vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková. Tej sa jeho zadržanie nepozdáva.

„Na základe medializovaných informácií bola správa SIS posunutá na ďalšie šetrenie Úradu inšpekčnej služby. Po krátkom čase od kontroverzného stretnutia v priestoroch SIS zadrží NAKA šéfa Úradu inšpekčnej služby. Je to náhoda, alebo niekomu prekáža možné vyšetrovanie?“ pýta sa Saková.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Český expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať