Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2021 15:51 | Správy | Domáce správy

Slováci v prieskume povedali, ako vychádzajú so susedmi: Rozdiel medzi západom a východom

Viac ako dve tretiny obyvateľstva spolunažívajú so svojimi susedmi úplne harmonicky. Veľmi dobré vzťahy so susedmi má 28 percent ľudí.

Len menej ako jedno percento obyvateľov Slovenska uviedlo, že so svojimi susedmi vychádzajú veľmi zle. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Go4insight na vzorke 1000 respondentov vo veku 15 - 79 rokov v apríli. TASR o tom informoval Rastislav Kočan z agentúry. Prieskum realizovali metódou multimode - kombináciou osobného a online dopytovania.

Za skôr dobré považuje svoje vzťahy s ľuďmi, ktorí žijú v ich blízkosti, ďalších 40 percent obyvateľov. Veľká časť ľudí svoje vzťahy so susedmi vníma ako ani dobré, ani zlé. Neutrálne vzťahy so susedmi má tak až 30 percent Slovákov, ukazuje prieskum. Len menej ako jedno percento obyvateľov Slovenska uviedlo, že so svojimi susedmi vychádzajú veľmi zle.

Približne tretina Slovákov, 34 percent, má so svojimi susedmi veľmi intenzívne alebo celkom intenzívne vzťahy. Znamená to, že spolu často komunikujú, pravidelne sa navštevujú a vzájomne si pomáhajú, ukázal prieskum.

Polovica obyvateľov má so svojimi susedmi menej časté vzťahy. Z prieskumu vyplýva, že susedia sa spolu porozprávajú, ale nie je medzi nimi silnejšie puto. Približne šestina populácie (15 percent) pripustila, že prakticky vôbec so svojimi susedmi nekomunikuje. Z toho asi šesť percent svojich susedov prakticky vôbec nepozná.

Na dedinách má intenzívne vzťahy so susedmi približne polovica obyvateľov. Čím je mesto väčšie, tým viac klesajú kontakty s ľuďmi, ktorí bývajú nablízku. Prieskum poukazuje, že v mestách nad 100.000 obyvateľov svoje vzťahy so susedmi označuje za intenzívne alebo celkom intenzívne len necelá štvrtina obyvateľov. Rozdiely sú výrazné aj v regionálnom porovnaní. Viac na východ intenzita vzťahov so susedmi rastie, konštatujú autori prieskumu.

Na frekvenciu kontaktov so susedmi do veľkej miery podľa prieskumu vplýva aj vek, pohlavie a životná fáza ľudí. Intenzívnejšie kontakty so svoji susedmi majú viac ženy ako muži. Častejšie sa so susedmi kontaktujú aj rodiny s deťmi ako tí, ktorí žijú v pároch alebo sami.

Starší človek má so svojimi susedmi intenzívnejšie vzťahy a komunikácia je častejšia. Viac ako 80 percent ľudí vo veku nad 60 rokov deklaruje, že ich vzťahy so susedmi sú veľmi dobré alebo celkom dobré. U mladých ľudí vo veku 15 až 26 rokov je tento podiel na úrovni 60 percent. Podiel toxických susedských vzťahov je vo všetkých vekových kategóriách podobný, približne dve až tri percentá.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Flag of Israel on the tank
Izrael má temné vyhliadky: S rukojemníkmi v Gaze to vyzerá zle! Otrasné zistenia
Hudobník zomrel na rakovinu pankreasu.
Vašo Patejdl († 68) ani 9 mesiacov po smrti nenašiel pokoj: Záhada jeho hrobu!
Na archívnej snímke z videa z 2. februára 2021 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj.
Občania žiadali pomenovať ulicu po Navaľnom († 47): Spísala sa petícia, vláda reaguje!
Lady Gaga
A je to vonku! Známa speváčka sa v 38 rokoch stane PRÝKRÁT mamou
Guangzhou, Сhina - March 6, 2015: Armed paramilitary policemen stand guard in front of the Guangzhou Railway Station after a knife attack, in Guangzhou, Guangdong province, March 6, 2015. Knife-wielding attackers slashed and stabbed people at a railway station in the southern Chinese city of Guangzhou, wounding at least nine before police shot dead one of the suspected assailants and arrested another.
Výročie masakry je veľkým tabu: Protesty si vyžiadali tisíce životov! Úrady zvýšili opatrenia
Juraj Slafkovský a Peter Cehlárik.
Cehlárik prehovoril: Prečo nefungoval prvý útok a z čoho bol frustrovaný Slafkovský?
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Iránu to pekne vytmavili: USA uvalila sankcie za pomoc Rusom! V čom ich čaká škrt cez rozpočet?
Veľká dunajská povodeň zasiahla Maďarsko v roku 2013 (ilustračné foto).
Záplavová vlna na Dunaji: Zasiahne našich susedov! Zopakuje sa desivý scenár z roku 2013?
(ilustračné foto)
Horskí záchranári varujú: V lesoch je stále postrach zo zimy! Za nedbanlivosť sa platí
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Hrôzy v Pásme Gazy desia aj za hranicami: Takto sa u obyvateľov zmenil názor na izraelskú ofenzívu
Nemocnica s poliklinikou v Prievidzi (Bojnice)
Nemocnica v Bojniciach chce zrekonštruovať pavilón E: Bude to stáť takmer milión eur
Dve slovenské horolezkyne dosiahli Mount Everest len pár dní po sebe.
Váš Tip
Vojna slovenských horolezkýň? Po výstupe na najvyššiu horu sveta sa valí špina! Kradnuté stany, moč...