Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.05.2021 00:00 | PR články
PR článok

Timkovi rodičia veria, že raz bude hýbať ručičkou

Už tri roky sa pýtajú, prečo? Pri Timkovom náročnom narodení došlo k vytrhnutiu nervov z miechy, čo spôsobilo nehybnosť pravej rúčky. Na Slovensku mu nevedeli pomôcť a chlapčeka operovali až lekári v zahraničí.

Vďaka dobrým ľuďom teraz absolvuje rehabilitačný pobyt a bude bližšie k tomu, aby rúčku začal ovládať. Usmievavému chlapčekovi a deťom s podobným osudom môžete pomôcť aj vy.

Sieť obchodov Lidl vďaka projektu Od začiatku v dobrých rukách podáva pomocnú ruku tým najzraniteľejším. Za každé predané balenie plienok značky Lupilu putuje 10 centov rodinám s hendikepovanými deťmi do 3 rokov, ktoré potrebujú peniaze na rehabilitácie, liečebné procedúry či zdravotné pomôcky.

Medzi deti, ktorým Lidl pomohol patrí aj trojročný Timko z malej dedinky v okrese Topoľčany. Len deň po jeho narodení sa rodičia dozvedeli nemilú správu, že chlapček nemôže hýbať pravou ručičkou. „Boli sme v šoku. V pôrodnici nám nikto nevedel pomôcť a vysvetliť, čo sa vlastne stalo. Pán primár-pôrodník len skonštatoval, že pôrod bol ťažký, synček sa zasekol v pôrodných cestách, pretože bol veľký a ručička je pôrodom pritlačená, ale že za pár dní sa rozhýbe,“ spomína na ťažké chvíle mladá mamička. To sa však nestalo.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Pomoc až v zahraničí

Timko už ako niekoľkodňové bábätko musel absolvovať neurologické vyšetrenia a neskôr aj rehabilitačné pobyty. „Pri vyšetreniach sa nás pýtali, prečo nebol zvolený cisársky rez, keď bolo bábätko veľké. Boli sme sklamaní, že v pôrodnici na to nedbali. Ani vyšetrenia však neprispeli k zisteniu, prečo Timko ručičku nepoužíva. Museli sme sa so všetkým zmieriť a naplno cvičiť Vojtovu metódu či absolvovať terapie v nemocnici,“ spomína na náročné začiatky mamina.

Ani náročné cvičenia však nepriniesli želaný efekt a ďalšie vyšetrenia či magnetická rezonancia neposkytla rodičom dostatočné vysvetlenie, prečo je ručička nehybná. Zobrali to do vlastných rúk a hľadali pomoc sami cez internet. Svetielko nádeje objavili v zahraničí. Po vyšetreniach si vypočuli z úst tamojších lekárov konečné rozhodnutie, že chlapčeka musia operovať. „Timko ako 3,5-mesačný absolvoval dlhú a komplikovanú operáciu. Išlo o kompletnú rekonštrukciu nervov, keďže išlo o nervy vytrhnuté z miechy pri pôrode. Dokonca mu museli zobrať tri nervy (štepy) z nožičky,“ opísala zákrok mama.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Dlhá cesta

Timkova ručička sa pomaly zotavuje, no chlapček stále nedvihne ruku hore, nemá úchop a jediné, čo zvláda, je ohyb v lakti. „Denne cvičíme Vojtovu metódu, absolvujeme elektrostimuláciu, používame biolampu a veríme, že jedného dňa bude ručička v poriadku. Timko na jeseň absolvoval už druhú operáciu svalov a šliach a ďalšia ho čaká v prvej polovici roka,“ uzavrela statočná mama, ktorá je odhodlaná nevzdať sa.

Mladá rodinka robí všetko pre to, aby Timkovi zabezpečili najvyšší komfort. Operácie, pobyty v rehabilitačných centrách, terapie či cestovanie na vyšetrenia veľmi vyčerpávajú rodinný rozpočet. Rodičia ale veria, že vďaka dobrým ľuďom to všetko zvládnu.

Pomoc mnohým deťom

Zásluhou rodín, ktoré nakupujú plienky Lupilu, venuje sieť predajní Lidl z každého predaného balenia 10 centov na pomoc vážne chorým deťom vo veku do troch rokov. Vďaka projektu Od začiatku v dobrých rukách a finančnej pomoci vo výške 2 500 eur absolvuje Timko rehabilitačný pobyt a rodine pomôže aj príspevok na pohonné hmoty. Každý týždeň takto Lidl podporí jedno dieťa podľa jeho potrieb. Tieto peniaze výrazne zlepšia deťom kvalitu ich života.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!