Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Virtuálny chat učí školákov, ako byť na internete v bezpečí

Online šikana, ukradnutie účtu, vysmievanie či agresivita. Hoci to znie strašidelne, mnohé deti sa s takýmito nástrahami na internete už neraz stretli.

Ak na to nebudú vedieť zareagovať, môže to skončiť veľmi zle. Existuje jednoduchý spôsob, ako ich to naučiť.

Internet sa počas pandémie stal pre deti miestom, kde sa nielen vzdelávajú, ale aj trávia svoj voľný čas a kde sa odohráva veľká časť ich spoločenského života. Denne sú online mnohé hodiny, pričom rodičia často ani netušia, kde všade klikajú. Okrem pozitívnych stránok prináša svet internetu aj mnohé nástrahy. V súčasnosti je preto veľmi dôležité rozprávať sa so svojimi ratolesťami a vysvetľovať im, s akými rizikami sa na internete môžu stretnúť a ako im správne čeliť.

Hrozieb, ktorým sú deti nonstop vystavené, je mnoho – od krádeže účtu na sociálnych sieťach až po kyberšikanu. Zarážajúci je fakt, že viac ako štvrtina slovenských detí sa v online svete stretla s negatívnymi zážitkami, ako je výsmech, urážky alebo cielené zosmiešňovanie. Práve takéto zážitky môžu negatívne vplývať na ich psychiku a ďalší vývoj. Hlavne ak si to nechajú pre seba a nebudú sa vedieť brániť, alebo zdôveriť rodičom.

Otvoriť galériu

Musia sa naučiť reagovať

Spoločnosť na zabezpečenie ochrany a súkromia Avast spustila program Buď safe online. Jeho cieľom je vzdelávať deti zo základných škôl a ich rodičov v oblasti bezpečného správania sa na internete. „Deti nevedia čeliť online rizikám, pretože o nich nemajú dostatok informácií. Rodičia a učitelia im často nedokážu dobre poradiť, pretože ani oni sami sa v tom plne neorientujú. Buď safe online preto prirodzenou a zábavnou cestou deti učí, ako sa nástrahám na internete vyhnúť, ako sa správne zachovať v nepríjemných alebo nebezpečných situáciách, alebo aspoň minimalizovať ich dopady,“ vysvetľuje manažérka programu Buď safe online Nina Jakešová.

Nový online kurz

Deti si môžu na stránke okrem pozerania rôznych krátkych zrozumiteľných videí či čítania článkov vyskúšať nový interaktívny online kurz. Ten im prostredníctvom simulácie chatu a na konkrétnych príkladoch z praxe pomáha správne riešiť rizikové situácie, ako je zoznamovanie sa, agresia, komunikácia s falošným profilom, vydieranie alebo podvody na internete. Deti to bude zaručene baviť. Zvládnu vaše deti správne reagovať v rizikových situáciách? Otestujte sa spoločne na budsafeonline.sk.

Influencer radí školákom

Hlavným ambasádorom na Slovensku je známy YouTuber a influencer Selassie, ktorého sledujú stovky tisíc tínedžerov. Na jeho profile nájdete aj informácie o programe. „Deti patria na internete medzi najohrozenejšie skupiny. Moji najmenší fanúšikovia mi často píšu, že sa stretávajú s rôznymi rizikovými situáciami, na ktoré nevedia reagovať. Hľadal som spôsob, ako im pomôcť tak, aby ich to aj zaujímalo. Absolvovať online kurz je perfektným riešením, nezaberie to veľa času a veľa sa dozvedia,“ hovorí Selassie.

Otvoriť galériu

Deti majú záujem o online svet

Interaktívny online kurz programu Buď safe online, ktorý spravuje Nadácia Avast, funguje od roku 2020 a dodnes sa v ňom vzdelalo už okolo 50-tisíc detí. „Ukazuje to, že deti majú o informácie o bezpečnom správaní sa v online svete záujem, najmä, ak im ich sprostredkujeme v jazyku a štýle, ktorý je im blízky,“ doplnila Jakešová. Celá webová stránka je jednoduchá, farebná a určená pre zvedavé deti, ktoré sa hravou formou dokážu krásne vzdelávať.

Program Buď safe online je určený tiež rodičom a učiteľom, ktorí hľadajú rady, ako s deťmi riešiť otázky týkajúce sa online bezpečnosti. Po odbornej stránke ho zastrešuje internetová poradňa IPčko.sk a Digitálna koalícia.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť