Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2021 18:49 | Šport | Cyklistika

Egan Bernal zvýšil náskok na čele, Peter Sagan dokončil 16. etapu na 93. mieste

Kolumbijský cyklista  Egan Bernal z tímu Ineos-Grenadiers suverénnym spôsobom triumfoval v pondelkovej 16. etape cyklistických pretekov Giro d´Italia, ktorá merala 153 km a viedla zo Sacile do Cortiny d'Ampezzo.

Vedúci muž priebežného poradia mal v cieli náskok 27 sekúnd pred dvojicou Romain Bardet (Fr./DSM) a Damiano Caruso (Tal./Bahrain - Victorious). Slovenský reprezentant Peter Sagan z Bory-Hansgrohe v etape s náročným horským dojazdom nezasiahol do súboja o prvenstvo.
      
Sagan prišiel do cieľa na 93. mieste s mankom 32:42 min. V bodovacej súťaži sa na čele nič nezmenilo. Slovenský cyklista má naďalej náskok 32 bodov pred Talianom Davidem Cimolaiom.
      
V boji o ružový dres má Bernal náskok už 2:24 min na Carusa. Tretí je Brit Hugh Carthy z EF Education-Nippo s mankom 3:40 min. "Keď zvíťazite v ružovom drese, je to výnimočné. Dnes som chcel niečo mimoriadne predviesť a ukázať, že som opäť vo vrcholnej kondícii. Môj tím mi dnes veril a ja som ich chcel odmeniť. Keď preteky komplikuje počasie, je veľmi dôležité mať dobré mentálne nastavenie. Pripravili sme sa na to, že budem trpieť a to sa ukázalo byť kľúčové," povedal v cieli víťazný Bernal  
      
Organizátori museli etapu pre dážď a mrazivé počasie skrátiť z pôvodne plánovaných 212 na 153 km. Jej súčasťou neboli dva kopce ani viaceré zjazdy, ktoré by boli na mokrej vozovke nebezpečné. Pelotón však absolvoval stúpanie na Passo Giau, ktorý leží v nadmorskej výške 2233 m a bol najvyšším bodom na tohtoročnom Gire.
      
V itinerári zostala ešte jedna horská prémia prvej kategórie, ktorou bola La Crosetta na 27 km. Aktivitu preto v úvode vyvinul predovšetkým Francúz Geoffrey Bouchard z AG2R Citroën, ktorý prešiel kótou ako prvý a po zisku 40 bodov si upevnil modrý dres pre najlepšieho vrchára. Spolu s ním sa do úniku pustila viac ako dvadsiatka pretekárov. Najvyššie v celkovom hodnotení z nich bol Joao Almeida z Deceunincku – QuickStep, na Bernala mal na štarte stratu 8:32 minút a patrila mu 13. priečka.
      
Práve Portugalčan po prechode horskou prémiou šliapol do pedálov a únik zredukoval. Vpredu zostala šestica pretekárov. Doplnili ju Talian Vincenzo Nibali z Treku-Segafredo, jeho tímový kolega Amanuel Ghebreigzabhier z Eritrey, Španiel Gorka Izagirre z Astany, ďalší Španiel Antonio Pedrero z Movistaru a Davide Formolo z UAE Team Emirates.
      
Passo Giau však výrazne zamiešal karty v boji o prvenstvo v etape. Stúpanie na horskú prémiu najťažšej HC kategórie malo dĺžku 9,8 km a priemerný sklon 9,3%. Jeho vrchol prišiel 18 km pred cieľom. Už na úpätí demonštroval svoju vysokú výkonnosť a formu muž v ružovom drese Egan Bernal a nik mu nestačil. Jazdcom v úniku nepomohol ani náskok tri a pol minúty pri nájazde na stúpanie. Bernal stihol byť prvý už na prémii a zobral 50 bodov, Boucharda však stále nepredstihol, stráca na neho v horskej súťaži 29 bodov.

      Giro d´Italia - 16. etapa (Sacile - Cortina d'Ampezzo, 212 km):
      1. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 4:22:41 h, 2. Romain Bardet (Fr./DSM), 3. Damiano Caruso (Tal./Bahrain Victorious) +27 s, 4. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo) +1:18 min, 5. Hugh Carthy (V.Brit./EF Education-Nippo) +1:19, 6. Joao Almeida (Portug./Deceuninck-QuickStep) +1:21, 7. Alexander Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) +2:11, 8. Gorka Izagirre (Šp./Astana-Premier Tech) +2:31, 9. Davide Formolo (Tal./UAE Team Emirates, 10. Tobias Foss (Nór./Jumbo-Visma) obaja +2:33,... 93. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +32:42
      Celkové poradie:
      1. Bernal 66:36:04 hod, 2. Caruso +2:24 min, 3. Carthy +3:40, 4. Vlasov +4:18, 5. Simon Yates (V. Brit./Team Bikeexchange) +4:20, 6. Ciccone +4:31, 7. Bardet +5:02, 8.  Daniel Felipe Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) +7:17, 9. Foss +8:20, 10. Almeida +10:01,...119. SAGAN +3:04,00 h

      bodovacia súťaž:
      1. SAGAN 135 bodov
, 2. Davide Cimolai (Tal./Israel Start-Up Nation) 113, 3. Fernando Gaviria (Kol./UAE Teams Emirates) 110

      vrchárska súťaž:
      1. Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team) 136 bodov, 2. Bernal 107, 3. Mollema 53   

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči