Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2021 05:57 | Správy | Politika

Zaočkovaní Slováci dostanú dočasný certifikát: Postačí nám na cestu k moru?

Budeme mať jednotný doklad! Od soboty by ste po absolvovaní očkovania mali dostať dočasný certifikát, ktorý bude aj v anglickom jazyku.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii
Na rozdiel napríklad od Čechov, ktorí majú na potvrdení aj vodotlač či kódy, bude jediným ochranným znakom u nás pečiatka. Ako požiadať o doklad, ak už ste boli vakcinovaní, a budú ho uznávať aj iné krajiny?!

Doteraz sa na Slovensku vydávali rôzne doklady po absolvaní očkovania. Iné ste dostali napríklad v Bratislave a iné na východe Slovenska. Na rozdiel od okolitých krajín, naše potvrdenia boli len v slovenskom jazyku. Už o pár dní by sa však situácia mala zmeniť. „Od soboty bude Slovensko vydávať jednotné dvojjazyčné očkovacie certifikáty,“ oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že získať sa budú dať aj dodatočne.

„Od pondelka by sa o ne malo dať požiadať na stránke korona.gov.sk, certifikát príde obratom na e-mail. Certifikát im bude daný hneď po prvej dávke a rovnaký bude aj po druhej dávke. Vydaný bude priamo vo vakcinačnom centre,“ doplnila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ministerstvo zdravotníctva rokuje aj s poisťovňami. Chce, aby ľudia mali očkovací certifikát priamo v aplikácii poisťovne.

Nemajú na to kapacitu

Momentálne rezort zdravotníctva komunikuje aj s očkovacími centrami, aby mohli rôzne typy potvrdení nahradiť jedným certifikátom. Riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay však prosí, aby do očkovacieho centra na NFŠ nechodili ľudia pre potvrdenie medzinárodného očkovacie certifikátu.

„Nemáme na to časovú kapacitu. Je to všetko rozrátané na sekundy,“ skonštatoval Szalay. Podľa Lengvarského stále existuje možnosť, že tí, ktorí boli zaočkovaní skôr, si takéto potvrdenie môžu pýtať aj od všeobecného lekára. S tým má však problém prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková.

„SVLS preto upozorňuje zdravotníckych pracovníkov, ktorí očkovaciu látku proti COVID-19 občanovi nepodali, aby nevykonávali žiadne záznamy do medzinárodného očkovacieho preukazu,“ zdôraznila Palušková.

Budú ho uznávať iné krajiny?

Ochranným prvkom nášho medzinárodného očkovacieho certifikátu bude len pečiatka. Ten český má napríklad vodotlač či rôzne kódy. „Občania, ktorí budú zaočkovaní už tento týždeň, dostanú dokument, ktorý bude, samozrejme, platný pri prechode hraníc krajinami, ktoré s nami susedia,“ uviedol minister zdravotníctva s tým, že od 26. júna by mali všetci dostávať štandardné európske certifikáty.

Či nám tento papier budú uznávať do vydania greenpasu aj iné krajiny ako susedné, rezort diplomacie zatiaľ nevie. „Plánujeme v tejto veci osloviť prostredníctvom našich zastupiteľských úradov ostatné členské krajiny EÚ a verím, že sa v krátkom čase dočkám odpovede,“ napísal nám štátny tajomník Martin Klus.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument