Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2021 20:40 | Správy | Zahraničné správy

Slová, ktoré povedal ochranke pred atentátom, odhalené: Toto stálo Kennedyho život

Podcenil to? Atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho otriasol celým svetom. Na povrch prenikli nové skutočnosti.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ako píše New York Post, v novembri 1963 Kennedy odštartoval svoju volebnú kampaň. Floydovi Boringovi, vedúcemu tajnej služby, vtedy povedal, aby si od neho agenti držali odstup. "Je to prehnané, Floyd, a na ľudí to nepôsosbí správnym dojmom," uviedol Kennedy. "Čakajú nás voľby. Ide mi o to, aby som bol ľuďom prístupný," dodal.

Agenti to s ním nikdy nemali ľahké. Novinárka Carol Leonning tvrdí, že v súkromí to bol muž, ktorý sa nebál vystaviť nebezpečenstvu a bol ľahkomyselný. Niektorých ochrankárov dokázal aj poriadne vytočiť. Keď v roku 1961 nastúpil do funkcie prezidenta Spojených štátov, prekonal všetky rekordy týkajúce sa návštev mimo Bieleho domu.

V tom čase mala tajná služba prezidentského paláca iba 34 agentov. Čakali ich neľahké časy a dlhé šichty. To však nebol problém. Najviac starostí narobil práve Kennedy a jeho prístup voči ochranke. Často ju odmietal. "Ak je niekto natoľko blázon, že chce zabiť prezidenta USA, môže to urobiť," povedal Kennedy svojmu hovorcovi. Túto myšlienku mal v hlave aj vtedy, keď s jeho bratom naskočil do neoznačeného auta a vybrali sa za milenkami. Tajná služba pravidelne a poctivo kontrolovala, s kým sa prezident stretával, pre jeho spoločníčky to však neplatilo. Agenti mali teda obavy, či sa mu niekto nebude vyhrážať alebo sa ho pokúsia otráviť. 

V roku 1963 sa Kennedy vybral na turné po Floride a Texase. Jeho ochranka bola už na pokraji síl. Na predbežné zaistenie cesty chodil už iba jeden agent, pričom predtým boli na to dvaja. 21. novembra toho istého roku povedal známy politik, nech je ochranka o jedno auto ďalej. Aby toho nebolo málo, agenti si ešte v tú noc išli vyhodiť z kopýtka. Deväť agentov, z toho štyria mali rannú službu, navštívili nočný klub. Počas výpravy do seba nesmeli dať ani kvapku alkoholu, avšak tento príkaz ignorovali. Na svoje izby sa vrátili neskoro a o chvíľu mali nastúpiť do práce. Prezidenta čakala 22. novembra 1963 cesta naprieč Dallasom.

Jazdili presne v takom poradí, ako chcel Kennedy. Ešte aj Clint Hill, vedúci detailov prvej dámy, išiel za ich autom, pričom zvyčajne bol priamo vedľa nich. Práve ten si ako prvý uvedomil, čo sa stalo, keď Kennedy vyhodil obe ruky do vzduchu. "Vedel som, že som mal byť na zadnej časti toho auta!" povedal Hill. Keby tam bol, mohol zabrániť výstrelu. 

Z celej situácie boli zmätení aj agenti. Nevedeli odhadnúť, kto bol cieľom strelca. Hill v tom mal jasno a okamžite reagoval. Jackie Kennedy, manželka Kennedyho, sa totižto natiahla, aby niečo schmatla z kapoty auta. Išlo o malý kúsok mozgu a lebky jej manžela. Hill ju okamžite zatiahol naspäť a celú ju priľahol. Chránil ju svojím telom.

Kým sa valila vlna kritiky na ostatných agentov, Clinta považovala verejnosť za absolútneho hrdinu. Lenže ani on si nedokáže niečo odpustiť. V osudný deň sa na prezidentovo auto trikrát vystrelilo. Keby bol Hill rýchlejší, možno by zachránil Kennedyho pred osudným posledným výstrelom. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, kif

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom