Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.05.2018 16:00 | Správy | Zaujímavosti

Smrť Marilyn Monroe vyvoláva otázniky už 56 rokov: To, čo držala v ruke, je najväčšou záhadou

Ani 56 rokov od svojej smrti neprestáva byť americká ikonická herečka Marilyn Monroe záhadou.

Fascinujúci nie je len jej život, kariéra, ale aj jej smrť. Spáchala Marilyn, ktorá bola známa románikmi s mnohými vplyvnými mužmi, samovraždu, alebo jej na druhý svet niekto pomohol, pretože vedela priveľa?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Bol teplý večer 5. augusta 1962. Herečka Marilyn Monroe, se­xuálny symbol a miláčik publika, sa po telefonáte so svojím druhým exmanželom, hráčom bejzbalu Joem DiMaggiom vybrala s telefónom v ruke do spálne svojho domu vo štvrti Brentwood v Los Angeles. Cestou sa ešte krátko pozhovárala so svojou gazdinou Eunice Murray a zatvorila za sebou dvere. Z izby už nikdy nevyšla živá…

 

NAHÁ A MŔTVA

Keď Marilyn neodpovedala na klopanie, jej domáca sa o ňu začala báť. Preto zavolala herečkinho psychiatra Ralpha Greensona, ktorý sa mal v dome zastaviť tesne po polnoci. Greenson vybil okno jej spálne, kde našiel Marilyn bezvládne ležať nahú dolu tvárou vo svojej posteli. V ruke zvierala telefón a na stolíku vedľa postele ležal prázdny obal od barbiturátov - liekov na spanie. Súdny lekár Thomas Noguchi vo svojej knihe Jedinečná mŕtvola píše: „Mŕtvola bola prikrytá bielou plachtou. Pomaly som ju odkryl. Chvíľu mi trvalo popasovať sa s myšlienkou, že som zbadal tvár skutočnej Marilyn Monroe.“

Jej smrť prišla v čase, keď jej kariéra išla na plné obrátky. Dokončovala film Niečo musí prasknúť, z ktorého bola predtým vyhodená pre chronickú nedochvíľnosť a početné absencie na pľaci. Okrem toho sa jej ponuky len tak hrnuli. Mala v rukách zmluvy na nové filmy a v Las Vegas jej za jediné vystúpenie ponúkali až 100-tisíc dolárov.

Otvoriť galériu

VYŠETROVANIE

Oficiálny záver vyšetrovania znel: samovražda. Mnohých to neprekvapilo, veď Marilyn sa pokúsila zabiť už niekoľkokrát, prvý raz už ako 17-ročná. Trpela úzkosťami a depresiami, ktoré striedali návaly šťastia. Keď sa najprv ako modelka, neskôr ako herečka, dostala na výslnie, ťažko znášala obrovský záujem médií a tlak produkčných spoločností. Trikrát vydatá, bezdetná herečka zažila niekoľko potratov a mimomaternicové tehotenstvá… Svoje úspechy a pády zapíjala alkoholom s kokteilom liekov na upokojenie, bez ktorých nevedela zaspať.

Pitva ukázala, že zomrela na akútnu otravu liekmi. Na prvý pohľad všetko na­ozaj nasvedčovalo, že ide o samovraždu. Časom sa však začali šíriť rôzne konšpirácie, že nepohodlnú herečku niekto odpratal. Nasvedčujú tomu aj mnohé detaily, ktoré do skladačky o samovražde jednoducho nezapadajú. Teórii o liekoch napríklad nehrá do karát fakt, že sa v jej žalúdku nenašli žiadne zvyšky tabletiek. „S takým veľkým množstvom kapsúl, ktoré musela zjesť, by v žalúdku mali existovať nejaké dôkazy,“ povedal Cyril Wecht, prominentný forenzný patológ, ktorý sa zaoberal prípadom. Podľa neho existuje silné podozrenie, že jej silná dávka lieku, ktorý ju zabil, mohla byť podaná injekčne. Na celej veci nesedia ani odfláknuté testy. Patológ podľa záznamov vzal vzorky z jej žalúdka a tenkého čreva a žiadal od toxikológa, aby ich preskúmal a zistil spôsob, akým sa lieky dostali do tela. Žiadne také testy však nikdy neboli urobené.

KENNEDYOVCI

Verejným tajomstvom bolo, že herečka mala pomer s vtedajším prezidentom USA Johnom Fidgeraldom Kennedym. O čom sa už vedelo menej, bolo, že sa v jej posteli údajne zohrieval aj jeho mladší brat senátor Robert prezývaný Bobby. Herečku našli mŕtvu iba dva a pol mesiaca po jej slávnom narodeninovom vystúpení, keď prezidentovi v plnej Madisson Square Garden spievala laškovne Happy Birthday. Keď­že sa hviezda okolo vplyvných bratov motala viac ako dosť, niet divu, že sa práve oni dvaja stali predmetom podozrenia konšpirátorov.

Zvodná Marilyn sa prostredníctvom mileneckej aféry s Kennedyovcami vraj dostávala stále k väčšiemu množstvu prísne dôverných informácií, politických tajomstiev a plánov, ktoré mohli ohroziť nielen slávnych politikov, ale bezpečnosť celej Ameriky. Herečka si mala do svojho červeného denníčka zapisovať všetky americké tajomstvá, ku ktorým sa dostala. Keďže sa Marilyn nepodarilo dohnať k rozvodu ani jedného z bratov, mala sa im vyhrážať, že všetko, čo vie, prezradí verejnosti. Podľa istých dokumentov mal slávny klan Kennedyovcov venovať až 600-tisíc dolárov na fond pre jej matku Gladys Baker. Stále však hrozilo, že Marilyn v slabej chvíľke prezradí prísne strážené tajomstvá, medzi ktoré malo patriť napríklad aj to, že Johnovi F. Kennedymu mala k výsledku v prezidentských voľbách dopomôcť chicagská mafia. Okrem toho mohla herečka prehovoriť aj o ďalšom obrovskom tajomstve. Pod srdcom mala údajne nosiť dieťa jedného z bratov, ktoré si krátko pred smrťou musela nechať vziať. Takú diskreditáciu si Kennedyovci nemohli dovoliť, preto bolo potrebné nepredvídateľnú krásavicu umlčať. V tom, ako sa to stalo, sa teórie rozchádzajú. Najčastejšie sa však spomína, že jej smrteľný kokteil pichli agenti tajnej služby.

Otvoriť galériu

BOL TAM?

Robert Kennedy akúkoľvek spojitosť s prípadom popieral a tvrdil, že v osudnú noc sa nachádzal v San Franciscu. Niektoré zdroje však hovoria, že sa v osudný večer nachádzal práve v dome herečky, s ktorou sa mal hlasito hádať. Nepriamo to potvrdila aj gazdiná Eunice, keď počas rozhovoru so spisovateľom Summersom z roku 1983 malo prísť k zvláštnemu okamihu. Eunice si podľa Summersa položila hlavu do rúk a povedala. „Och, prečo to musím stále zakrývať,“ spisovateľ sa jej obratom opýtal, že čo musí zakrývať? A ona odpovedala. „Samozrejme, že tam bol aj Bobby Kennedy a, samozrejme, že spolu mali pomer...“

MAFIA

Iná teória hovorí, že za jej smrť môže mafiánsky boss Sam Giancana, ktorý mal Marilyn dlho na muške. V začiatkoch jej kariéry jej mal pomôcť získať prvý veľký hollywoodsky kontrakt výmenou za získavanie informácií od vplyvných mužov, ktorých chcel mafián vydierať. „Mnoho ľudí by veľa stratilo, ak by sa Marilyn rozhodla rozprávať,“ povedal autor ďalšej biografie Darwin Porter, podľa ktorého herečka ohrozovala mafiánske operácie. „Neuvedomovala si, že sa zahráva s veľkými chlapcami. Myslím si, že jej to prerástlo cez hlavu.”

Jednu z najšialenejších teórií o smrti sexbomby priniesol americký konšpirátor Steven Greer, ktorý tvrdí, že Marilyn zniesli z tohto sveta, pretože vedela veľa o mimozemšťanoch. Prezident Kennedy jej mal povedať, že na tajnej vojenskej základni videl dôkazy o „veciach“ z vesmíru. To, ako naozaj skončil život jednej z najkrajších herečiek a idolu všetkých čias, sa asi svet už nikdy nedozvie. Jej príbeh však potvrdzuje pravidlo, že daň za slávu a úspech býva niekedy poriadne vysoká.

Záhady

  • V ruke zvierala telefón, na nočnom stolíku boli lieky na spanie
  • Mala pomer s Kennedym, v jej posteli sa údajne zohrieval aj jeho brat Bobby
  • Hrozilo, že Marilyn v slabej chvíľke vyzradí prísne strážené tajomstvá
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí