Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2021 17:06 | Šport | Cyklistika

Bora odviedla dokonalú robotu: Skvelý Sagan oslavuje výhru v etape na Gire!

Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval v pondelkovej 10. etape 104. ročníka Giro d'Italia a obliekol sa do cyklámenového dresu pre lídra bodovacej súťaže.

Jazdec stajne Bora-Hansgrohe mal najsilnejšie nohy v záverečnom špurte 139 km dlhej trasy z L’Aquily do Foligna a pripísal si druhý triumf na podujatí. Vlani vyhral taktiež v desiatej etape.

Na druhom mieste skončil Kolumbijčan Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates) a tretí finišoval domáci Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation). Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo a ružový dres si udržal Egan Bernal z Kolumbie (Ineos Grenadiers).

 

 

Pred prvým voľným dňom bola na programe najkratšia etapa celého ročníka, okrem časoviek, ktorá mala mierne zvlnený profil s jedinou vrchárskou prémiou 4. kategórie Valico della Somma (6,8 km, 5,0%). Očakával sa hromadný dojazd, prípadne víťaz z úniku väčšej skupiny. To však nedopustili šprintérske tímy a v úvode nechali odísť len päticu pretekárov. Do úniku dňa sa dostali Simon Pellaud (Androni-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizane), Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Taco Van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) a Kobe Gossens (Lotto Soudal). Ich náskok sa však nevyšplhal nad tri minúty a pelotón situáciu kontroloval.

O prvé body sa bojovalo na rýchlostnej prémii v Rieti, ktorú vyhral Rivi. Z balíka zabojovali o zvyšné body šprintéri, z nich bral tri Elia Viviani (Cofidis), Sagan si pripísal jeden. Asi 65 km pred cieľom mal únik k dobru dve minúty, no balík začal výrazne zrýchľovať. Na jeho čele sa zoradili pretekári Bory v snahe "odpárať" konkurentov Sagana na dvoch kopcoch, ktoré nasledovali na nasledujúcich kilometroch. Najprv to bolo nekategorizované stúpanie a následne prudkejšie Valico della Somma. Necelých 45 km pred cieľom sa skončil únik a vysoké tempo nevydržali zo šprintérov Dylan Groenwegen (Jumbo), Tim Merlier (Alpecin) či Giacomo Nizzolo (Qhubeka). Na zjazde z prémie sa snažili dotiahnuť späť do hlavného balíka, ale k Bore sa pridali jazdci Israel Start-Up Nation, ktorí pracovali pre Davida Cimolaia, a tempo ešte zvýšili.

V prvej skupine tak zostali z najväčších favoritov len Sagan, Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Viviani a Cimolai. Na ďalšej prémii sa o bonusové sekundy pobili lídri celkového poradia, pričom Evenepoel si pripísal dve a Bernal jednu. Potom však už nasledoval technický hromadný dojazd vo Foligne. Do neho vstúpila výborne Bora, ktorá sa držala na predných miestach. Sagan sa dostal medzi Gaviriu a jeho "štartéra" Juana Sebastiana Molana a túto pozíciu dokonale využil. Do poslednej zákruty vletel ako prvý a už nikoho pred seba nepustil.

Výsledky 10. etapy: (L’Aquila - Foligno, 139 km):

1. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) 3:10:56, 2. Fernando Gaviria (Kol./UAE Team Emirates), 3. Davide Cimolai (Tal./Israel Start-up Nation), 4. Stefano Oldani (Tal./Lotto Soudal), 5. Gianni Vermeersch (Belg./Alpecin-Fenix), 6. Dries De Bondt (Belg./Alpecin-Fenix), 7. Andrea Vendrame (Tal./AG2R Citroën), 8. Vincenzo Albanese (Tal./Eolo-Kometa), 9. Elia Viviani (Tal./Cofidis, Solutions Crédits), 10. Juan Sebastian Molano (Kol./UAE Team Emirates) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 38:30:17 h, 2. Remco Evenepoel (Belg./Deceuninck-QuickStep) +14 s, 3. Aleksandr Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) +22 s, 4. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo) +37, 5. Attila Valter (Maď./Groupama-FDJ) +44, 6. Hugh Carthy (V.Brit./EF Education-Nippo) +45, 7. Damiano Caruso (Tal./Bahrain Victorious) +46, 8. Daniel Martin (Ír./Israel Start-up Nation) +52, 9. Simon Yates (V.Brit./BikeExchange) +56, 10. Davide Formolo (Tal./UAE Team Emirates) +1:02

Bodovacia súťaž:

1. SAGAN 108, 2. Gaviria 91, 3. Cimolai 91

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť