Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2021 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Kto sa skrýva za mikrofónmi slovenských rádií? Hviezdy éteru sa zhodujú: Je to práca snov

Poznáte ich hlasy, no tváre zostávajú často nepoznané. Rozhlasoví moderátori sa prihovárajú poslucháčom kdekoľvek ich zastihnú - na ceste do práce, pri leňošení na gauči, pri varení, na kúpaliskách aj na lyžiarskych svahoch.

 

Martin Jurčo (42):

Najzaujímavejšie sú stretnutia s ľuďmi

Otvoriť galériu

Rodák z Trnavy, absolvent odboru estetika - slovenský jazyk a literatúra na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Začínal ako redaktor v regionálnych trnavských novinách a od roku 2001 dodnes píše aj do trnavského kultúrneho a historického mesačníka. V rokoch 1998 a 1999 pracoval ako redaktor Slovenskej televízie a od roku 2003 pracuje v RTVS ako redaktor a moderátor Rádia Regina. „Na vysokej škole sme v rámci estetiky robili študentské práce a keď bola možnosť, už vtedy som si vyberal rozhlas,“ spomína redaktor, ktorý rozhlasové hry miloval už ako dieťa.

„Okrem toho, že sme chodili na pravidelné koncerty symfonického orchestra do pyramídy, každý rok som v škole v rámci študentských prác spracovával nejakú tému.“ V rozhlase sa v tom čase stretol s mnohými osobnosťami, ale rád spomína aj na redakciu publicistiky. „Tamojší redaktori boli celkom radi, že tam kdesi pobehuje študent, ktorý chce silou-mocou nahrávať. A tak mi ponúkli najprv robiť ankety, potom som postupne prechádzal k nahrávaniu rozhovorov. Keďže pochádzam z Trnavy, veľa rozhovorov sa týkalo práve tohto mesta, a tak, keď sa uvoľnilo miesto v Rádiu Regina, ponúkli ho práve mne.“ Jednou z jeho prvých relácií bola Panoráma pri príležitosti vstupu SR do EÚ 1. mája 2004.

„Prešiel som asi všetkým, čo sa vysielalo, okrem športu,“ spomína. „Začínal som drobnými rozhovormi, postupne som mal možnosť robiť dlhé príspevky a napokon aj moderovať.“ Dnes ho môžu poslucháči počuť v rámci publicistiky z diania na západnom Slovensku a besied na rôzne témy aj v jeho dvoch vlastných hudobných reláciách - Bez slov a Na koncert s Reginou. „Prvá beží už šiesty rok, vysielame v nej inštrumentálnu hudbu z rozhlasových a televíznych archívov. Druhá relácia prináša najmä zostrihy rôznych koncertov, alebo si do štúdia pozývame hostí a pritom hráme najmä pesničky z archívu,“ vysvetľuje.

Richard Dedek (34):

Budíček mám už o 3.20

Otvoriť galériu

Hlas Richarda Dedeka si môžu pamätať poslucháči regionálneho trenčianskeho rádia, neskôr poslucháči Rádia Expres, Rádia Jemné a od roku 2015 už výhradne poslucháči Rádia Slovensko. Aktuálne moderuje s Petrou Bernasovskou reláciu Dobré ráno, Slovensko! „Keďže dochádzam každý deň z Trenčína, musím si privstať a budíček mi zvoní už o 3.20 hod. Ale aj napriek, alebo vďaka tej dlhej ceste som ráno čerstvý ako rybička, čo je, dúfam, počuť aj vo vysielaní,“ smeje sa moderátor, ktorý v Rádiu Slovensko pôsobil najprv ako moderátor večerného vysielania, neskôr ako moderátor správ a dnes ho teda môžeme počuť ráno.

„Každé ráno sa s Petrou snažíme poslucháčom poskytnúť nielen potrebný informačný servis, ale aj dávku dobrej nálady,“ hovorí o svojej relácii. „Navyše, každé ráno medzi 8. a 9. hodinou máme vo vysielaní aj zaujímavých hostí z rôznych oblastí kultúrneho, spoločenského a vedeckého života. Navštívili nás napríklad Marián Gáborík, Adela Vinczeová, Matej Tóth, Adam Ďurica, Richard Müller, či profesor Vladimír Krčméry a mnohí ďalší. Poslucháči tak spoznajú nielen známych hostí, ale oboznámia sa aj s ich prácou.“

Na svojej práci zbožňuje najmä živé vysielanie. „Tomu sa nič nevyrovná - so všetkými aspektami, a teda aj tým, že sa niekedy niečo nepodarí presne tak, ako by ste chceli,“ tvrdí. Má však rád aj kolektív, ktorý vybudovali. Každodenné ranné vysielanie z neho a jeho kolegov vytvorilo skvelý tím, ktorý si výborne rozumie. Je to dôležité, pretože práca nepozostáva iba z vysielania, ale aj z prípravy na nasledujúci deň, ktorá často trvá aj dlhšie ako samotné vysielanie. Netreba ju podceniť, pretože aj výzvou moderátora je, aby jeho poslucháči boli spokojní. „Priazeň poslucháča je krehká a jeho výber obrovský. Preto sme veľmi radi, že stále viac a viac Slovákov vstáva s nami,“ uzatvára Richard.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karolína Jančošková, © Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Primátor Matúš Vallo trvá na tom, že nové pracovné miesta priniesli skvalitnenie mestských služieb.
Kedy sa bude stavať električková trať pred SND? Toto je odhadovaný dátum
(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina zápasí s časom: Zelenskyj vie, ako Rusko využíva situáciu! Meškanie USA spôsobilo vážne následky
Do kín mieri novinka Strážcovia galaxie 3.
FotoVáš Tip
Hollywoodske celebrity obsadzujú Bratislavu?! Po Samuelovi L. Jacksonovi sa u nás ukázala ďalšia MEGAHVIEZDA
Woman laying next to her boyfriend  holding her finger pressed against her lips
Muž odhalil manželkinu neveru: Keď videl, koho vášnivo bozkáva, zamieril rovno do krčmy!
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka to podpísala! Ide o 13. dôchodky: Čo sa zmení?
Colony of vibrio cholera seen by electron microscope. Selective Focus. 3D rendering
V časti Francúzska sa šíri nebezpečné ochorenie: Situáciu označili za KRITICKÚ!