Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2021 00:00 | PR články
PR článok

Port (Naberte kurz): Majte hazardné hry pod kontrolou

Gambling, alebo patologické hráčstvo, patrí medzi psychiatrické poruchy od roku 1994. No chorobná závislosť na hrách je pomaly staršia ako ľudstvo samo.

Nepotýka sa s ňou len naša generácia, ale poznali ju už aj naši predkovia. No čo sa mení je spôsob hrania, prístup k hazardným hrám a taktiež možnosti liečby aj prevencie pred vznikom závislosti na hazardných hrách. Po novom vám napríklad pomôže sledovať financie a čas vynaložený na hazardné hry aj prehľadná aplikácia - Port (Naberte kurz).

Gamblerstvo to nie je len hranie na automatoch

Medzinárodná klasifikácia chorôb definuje gambling ako opakujúce sa epizódy hrania, ktoré u postihnutého jedinca vedú k narušeniu spoločenských, rodinných, pracovných a materiálno-ekonomických hodnôt. Závislosť na hazardných hrách vzniká na základe súhry psychologických, behaviorálnych, kognitívnych a biologických faktorov.

Väčšina ľudí si pod pojmom gambler predstaví osobu, ktorá je závislá od hrania na automatoch. No automaty rozhodne nie sú jedinou formou hrania, na ktorej sa môže stať človek závislý. Závislosť môže vzniknúť na akomkoľvek type hazardnej hry, a to ako hranej fyzicky, tak aj cez internet. Pri hazardne sú vždy v stávke peniaze (majetok) alebo dokonca život.

V prípade, že začínate mať pocit, že sa pre vás hranie stáva problémom, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. To isté platí aj v prípade, že problémy s gamblingom má osoba vo vašom okolí. Môžete napríklad využiť Linku pomoci pre problémy s hraním. Tá slúži na prevenciu a boj proti závislosti na hazardných hrách.

Kto je náchylný na vznik závislosti

Závislosť na hazardných hrách sa postupne môže vyvinúť u každého, kto nezvláda kontrolovať čas a financie vynaložené na hazard. Na základe výskumu vedci odhalili niektoré špecifické skupiny ľudí, ktoré sú najviac ohrozené vznikom závislosti na hazarde. Ide o:

• ľudí s pozitívnou rodinnou anamnézou gamblerstva,
• mladistvých (priemerný vek začatia gamblerstva je 12 rokov) a mladých ľudí,
• jedincov s predchádzajúcou psychickou traumou počas detstva (úmrtie v rodine, rozvod, alkoholizmus, výchova),
• mužov, no výskyt stúpa aj u žien,
• nezamestnaných ľudí a ľudí s nízkym príjmom.

Rizikovým obdobím na rozvoj závislosti vo všeobecnosti môže byť obdobie, kedy je človek vystavený veľkej miere stresu a ťažkej životnej situácii. Riziková môže byť aj nuda a potreba krátenia si času či samota, odlúčenie od rodiny, priateľov a známych, ale aj absencia všedného medziľudského kontaktu. Situácia, v ktorej sa nachádzame už vyše roka v dôsledku koronavírusu, preto tiež môže pomôcť aj k vzniku nových závislosti na hazardných hrách, a to najmä tých internetových.

Aplikácia, ktorá krotí riziko hazardu

Ako uvádza aj Daniel Dolejší, odborník na internetové kasína zo stránky oficialnekasina.sk: „Najlepšou prevenciou pred vznikom gamblerstva je dôsledná kontrola času stráveného hraním a taktiež evidencia financií obetovaných na hazard.“ Strážiť tieto 2 dôležité aspekty môže pomôcť hráčom aj aplikácia z dielne českej Společnosti Podané ruce. Riaditeľom spoločnosti je Jindřich Vobořil, ktorý má ako bývalý národný protidrogový koordinátor s liečbou závislostí bohaté skúsenosti.

Mobilná aplikácia s názvom Port umožňuje hráčom priebežnú kontrolu svojej aktivity v hazardných hrách s cieľom udržať stávky v rozumnej miere. V aplikácií si môžu používatelia nastaviť finančnú čiastku, ktorú majú k dispozícii, čas venovaný hazardným hrám aj údaje o vložených a vyhraných finančných prostriedkoch. Zadané informácie je možné zobrazovať podľa dňov, týždňov aj mesiacov.

Aplikáciu je možné využiť na zaznamenávanie rôznych hier v online kasínach, športových stávok aj fyzických návštev herní. Používanie aplikácie je úplne anonymné, bez nutnosti registrácie a zdarma. Aplikácia Port (Naberte kurz) je dostupná pre operačný systém android a môžete si ju stiahnuť cez Google play.

Čo robiť, ak mám problém

V prípade, ak ste na sebe spozorovali niektorú zo známok patologického hráčstva, nebojte sa vyhľadať pomoc. Čím skôr svoj problém začnete riešiť, tým máte vyššiu šancu vrátiť sa k plnohodnotnému životu. Väčšina patologických hráčov má obrovské dlhy, ktoré nie sú schopní splácať. Preto je najlepšie skrotiť svoju závislosť ešte predtým, ako sa dostanete do začarovaného kruhu dlhov.

No z gamblerstva sa nevyliečite. Aj po mnohých rokoch si človek nemôže povedať, že je vyliečený, a preto bude preňho vždy nebezpečné, keď si pôjde zahrať. Jedinou cestou k úspechu je celoživotná abstinencia. Jednoduchšie, ako patologické hráčstvo liečiť je preto mu predchádzať, a to zodpovedným hraním, napríklad aj s pomocou aplikácie Port (Naberte kurz).

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy