Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2021 11:22 | Správy | Domáce správy

Agropotravinári kritizujú novelu zákona o obchode s potravinami: Varovanie pred katastrofálnymi následkami

Slovenskí agropotravinári kritizujú vládnu novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.

Ako vyhlásil na tlačovom brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský by mal podporiť poľnohospodárov a potravinárov a obhájiť ich záujmy. SPPK spolu aj so Potravinárskou komorou Slovenska (PKS) i Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) vyzýva poslancov NR SR, aby neschválili kompletne predmetnú novelu zákona. Naopak, majú prijať len zmeny, ktoré vyžaduje aktualizácia európskej smernice. Komplexným prijatím novely aj s pozmeňujúcimi návrhmi by totiž schválili nielen protizákonné praktiky obchodníkov, ale pre ľudí z potravinárstva by mali tieto navrhované zmeny zákona katastrofálne následky.

Potravinárskej komore Slovenska prekáža, že zopár dní pred schvaľovaním zákona nepozná znenie podstatných ustanovení. Je preto znepokojená súčasnou situáciou. „Musíme skonštatovať, že ani po štyroch pracovných rokovaniach neprišlo k zblíženiu rozdielnych stanovísk dodávateľov a odberateľov k zásadným otázkam, ako sú splatnosti faktúr, logistický bonus či predajné akcie. Potravinári v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch stále ťahajú za kratší koniec a akékoľvek úľavy v prospech obchodu túto situáciu ešte zhoršia,“ upozornil prezident PKS Daniel Poturnay. V zložitej pandemickej situácii je pre potravinárov podľa neho nepredstaviteľné, aby zákonodarcovia vyšli v ústrety obchodu a poľavili v ochrane dodávateľov.

SPPK neodmieta novelizáciu samotného zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ale nemôže akceptovať také zásadné zmeny, ktoré poškodia slovenských potravinárov. Navrhované zmeny zákona o neprimeraných podmienkach podľa SZPCC znamenajú, že výrobcovia potravín by začali na pokyn poslancov poskytovať bezúročné úvery obchodným reťazcom. Obchodné reťazce pritom za minulý rok dosiahli nárast tržieb viac ako 6 percent a historicky sú na rekordných číslach. "Za dodaný tovar by totiž pre predĺženie splatnosti faktúr dostali potravinári zaplatené o desiatky dní neskôr. Na splatenie výrobných nákladov by si tak pekári museli požičiavať z bánk,“ upozornil výkonný riaditeľ zväzu Milan Lapšanský.

Pre ostatných výrobcov potravín sa navrhuje zmeniť to, že splatnosť nebude počítaná od momentu dodania tovaru, ale až odo dňa doručenia faktúry. Vládna novela aj pozmeňujúci návrh Sme rodina navyše podľa SZPCC legalizujú viaceré protizákonné neprimerané podmienky v obchode s potravinami. „Pýtame sa, prečo by mali domáci zákonodarcovia legalizovať protiprávne obchodné praktiky? V koho záujme by takéto konanie bolo? Rozhodne nie v záujme slovenských spotrebiteľov, ani slovenských výrobcov potravín, ani v záujme zvýšenia potravinovej sebestačnosti Slovenska,“ upozorňujú slovenskí pekári, ktorých by zasiahlo najmä predĺženie splatnosti faktúr o desiatky dní neskôr.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Nepochopiteľné správanie sa vodiča.
Váš Tip
Ohavnejšie parkovanie ste nevideli! Naštvaní Slováci si podali vodiča: Mali by ho zbaviť svojprávnosti
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
Emily brutálne napadol jej bývalý priateľ.
Foto
Emily sa zobudila s vážnymi poraneniami: Oznámili jej 4 hrozivé slová! Prosila o smrť, bolestivé detaily
ilustračné foto
Krviprelievanie pred barom v Dubnici nad Váhom: Za tri bodnutia 10 rokov basy?!
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!
Mariánske námestie v Žiline.
Mestskí policajti v Žiline vybrali skoro 260.000 eur na pokutách: Najčastejší prehrešok!
Český premiér Petr Fiala.
Aktualizované
Vyšetrovanie ukázalo mrazivú PRAVDU: Za útokmi v Česku stojí Rusko! Znepokojivé slová Fialu
Počas chrípkovej sezóny je žiadanejšia krátkodobá dávka OČR.
Epidemiológovia zbystrili: Znepokojivé zistenia, najvážnejšie to je pri Trnave
Foto
Krčiaci sa kolega a prázdna kocka? Česká redaktora sa vysmiala štadiónu v Trenčíne