Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Zhoršenie zraku po štyridsiatke? Týka sa to väčšiny z nás

Do veku približne 40 rokov vás problémy so zrakom nemuseli trápiť. Je však, žiaľ, len otázkou času, kedy sa to zmení.

Presbyopia, alebo inak povedané vetchozrakosť či syndróm krátkych rúk, postihuje každého človeka približne okolo 40. až 45. roku života. Okuliare na čítanie sa tak stanú aj vašou každodennou súčasťou, pokiaľ sa nerozhodnete podstúpiť laserovú operáciu.

V článku sa dočítate

• Čo je to presbyopia?
• Prečo je FEMTO Z-Prelex ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí majú strach zo skalpela?
• Aké očné chyby, respektíve ochorenia rieši výmena šošovky?

Keď šošovka prestáva byť pružná

Pre oči platí to isté ako pre iné orgány ľudského tela – aj oči starnú. Počas nášho života sa na očiach prejavujú rôzne vekom podmienené ochorenia. Ľudia vo vyššom veku mávajú problém najmä s vekom podmienenou degeneráciou makuly a šedým zákalom. Prevažnú väčšinu z nás, ak nie všetkých, postihuje približne medzi 40. a 45. rokom presbyopia, čiže vetchozrakosť alebo syndróm krátkych rúk, keď očná šošovka začína strácať svoju pružnosť. Zhoršená schopnosť akomodácie oka spôsobuje to, že nevieme zaostriť na veľmi blízke predmety. Preto v snahe napríklad prečítať text, podvedome naťahujeme ruky čo najďalej od očí, pričom máme pocit, že sú častokrát „krátke,“ z čoho pramení názov syndróm krátkych rúk.

Presbyopia sa vyvíja ďalej približne do veku 65 rokov, kedy sa zvykne zastabilizovať a už sa viac nezhoršovať. Jednou z možností, ako ju korigovať, sú okuliare na čítanie. Zvyknúť si na ne, však môže byť pre niekoho, kto bol doteraz bez nich, ťažké, ale aj nepraktické. Rovnako to môže byť aj pri ľuďoch, ktorí už dioptrické okuliare nosia, pretože im pribudnú druhé, čo tiež nie je veľmi praktické.

Druhou možnosťou sú multifokálne okuliare, ktoré majú v sklách zabudované dioptrie na videnie do blízka, do diaľky, ale aj na strednú vzdialenosť (napr. na počítač). Tie však nemusia každému vyhovovať. Neodporúčajú sa napríklad ľuďom, ktorí trpia migrénou, alebo majú problémy s krčnou chrbticou. Sú ľudia, ktorí si na multifokálne okuliare zvyknú celkom rýchlo, iní si na ne zas nezvyknú nikdy.

 

Dobré videnie na všetky vzdialenosti vďaka metóde FEMTO Z-Prelex

Ak si neviete ani len predstaviť, že by ste niekedy po štyridsiatke mali s istotou nosiť okuliare, dobrým riešením pre vás môže byť laserová operácia očí, podstatou ktorej je výmena vašej poškodenej šošovky za novú – umelú. Najdokonalejšou operačnou metódou súčasnosti je FEMTO Z-Prelex. Je nástupcom tradičnejšej metódy Prelex. V porovnaní s ňou sa však na vytvorenie rezu, potrebného pre vstup do oka, používa femtosekundový laser od švajčiarskej firmy Ziemer – FEMTO LDV Z8. Je tak ideálnou voľbou pre pacientov, ktorí sa obávajú ostrých operačných nástrojov. Vďaka laseru je operácia ešte rýchlejšia, šetrnejšia a jemnejšia ako Prelex. Zákrok je bezbolestný – prebieha v lokálnom znecitlivení. Vyznačuje sa rýchlym hojením a nižším rizikom vzniku vedľajších účinkov, akými sú suché oči či zhoršené nočné videnie. Operácia je vykonávaná ambulantne, trvá len približne 30 minút pri lokálnej anestézii.
Tento typ zákroku vykonávajú v očnej klinike iClinic špičkoví lekári s dlhoročnou praxou, ktorí zoperovali už vyše 50 000 pacientov rôznymi operačnými metódami. Definitívnu operačnú metódu vždy určuje lekár po tom, čo pacient absolvuje komplexné predoperačné vyšetrenie.

Riešenie aj pre ľudí s inými refrakčnými chybami

Laserová operácia očí s výmenou šošovky je vhodná aj pre pacientov, ktorí trpia krátkozrakosťou či ďalekozrakosťou. Aplikácia trifokálnej šošovky zabezpečí trvalú korekciu zraku na všetky vzdialenosti. Ak ste preto doteraz potrebovali dioptrické okuliare, po operácii sa ich navždy zbavíte.

Ďalšou výhodou umelej šošovky je, že pri nej nehrozí riziko vzniku šedého zákalu. Ten je vo svete najčastejším očným ochorením. Na druhej strane, v rozvinutých krajinách patrí operácia šedého zákalu medzi najbezpečnejšie a najčastejšie vykonávané operácie vôbec. Postihuje najmä ľudí v seniorskom veku. Výmenou šošovky však tento problém nebudete musieť riešiť nikdy.

iclinic rozdávame zľavy

Nezmeškajte zľavy na operácie v hodnote milión eur

Laserová operácia očí je aktuálne pre vás dostupná oveľa viac ako kedykoľvek predtým. Vzhľadom na pandémiu koronavírusu, ktorá má negatívny dopad na mnohé rodinné rozpočty, pripravili v iClinic pre svojich pacientov mimoriadnu zľavu vo výške 1 000 € na vybrané laserové operácie. Vďaka nej môžete sebe alebo svojim blízkym splniť sen o dokonalom zraku aj v tomto neľahkom období. Operácie z tejto akciovej ponuky sú realizované v rovnako vysokej kvalite ako všetky ostatné operačné zákroky, na ktoré sa zľavy nevzťahujú. Počet operácií s touto mimoriadnou zľavou je limitovaný! Operáciu je možné zakúpiť aj formou darčekového poukazu. Viac informácií k získaniu mimoriadnej zľavy sa dozviete na www.iclinic.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej