Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2013 06:00 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Prípad 10 rokov väznených žien: Detí porodili viac, polícia hľadá na dvore telíčka

Michelle Knight (32), Amandu Berry (27) a Ginu DeJesus (23) považovali dávno za mŕtve. Teraz sa však našli živé a zdravé.

Celý čas ich držali v zajatí bratia - Ariel (52), Pedro (54) a Onil (50) Castrovci. Vyšetrovatelia údajne pracujú aj s informáciou o ďalšej unesenej.

Ako prvá zmizla Michelle Knight v roku 2002. O rok neskôr sa stratila Amanda Berry a v roku 2004 Gina DeJesus. O záchranu všetkých sa postarala Amanda Berry. Po tom, čo ich únosca nechal bez dozoru, snažila sa zúrivo dostať zo zamknutého domu. Jej krik počul sused Charles Ramsey. Hliníkové dvere boli síce zamknuté, ale podarilo sa im vykopnúť ich a Amanda mohla vyliezť von – aj s dcérou, ktorá sa narodila v zajatí.

Útek z pekla

Amanda mala na sebe len pyžamo a staré sandále. Susedia jej dovolili zavolať na známe číslo 911. „Som Amanda Berry. Bola som unesená. Bola som nezvestná 10 rokov. Som na slobode. Som teraz tu,“ kričala.

Za únos zatkli vodiča školského autobusu Ariela Castra a jeho bratov Pedra a Onila. Susedia si nikdy nič nevšimli. Keď v ňom únoscovia neboli, zajaté ženy zvykli zväzovať. Väčšina ľudí si myslela, že sú mŕtve. Iba ich príbuzní nestrácali nádej. Nikomu však ani vo sne nenapadlo, že celý čas ich držia v zajatí priamo v Clevelande. „Nočná mora sa skončila. Tieto tri mladé dámy nám ukázali najvyšší príklad vytrvalosti a schopnosti prežiť. Teraz sa môže začať hojenie rán,“ povedal špeciálny agent FBI Stephen Anthony a dodal: „Áno, aj policajní profesionáli vedia plakať.“

Tri ženy strávili noc v nemocnici a v utorok ich prepustili. Zvítanie s príbuznými bolo búrlivé, i keď... mama Amandy Berry Louwana sa oslobodenia dcéry nedočkala. Zomrela po ťažkej chorobe v marci 2006, tri roky po jej únose.

Vyšetrovatelia teraz budú mať na troch zatknutých bratov celý rad otázok. Budú žiadať, aby im objasnili, čo sa za uplynulé desaťročie vlastne udialo. A určite sa ich budú pýtať aj na Ashley Summers, ktorá zmizla v rovnakej oblasti v júli 2007 vo veku 14 rokov. Michelle Knight vyšetrovateľom už opísala ženu, ktorá bola tiež unesená a zo dňa na deň zmizla. Takisto potvrdila aj dohady, že dcéra Amandy nebola jediným splodeným dieťaťom. Policajti začali s pátraním po telíčkach na zadnom dvore.

Dobrý sused

Dlhé roky považovali susedia zo Seymour Avenue Ariela Castra za priateľského, ale uzavretého človeka a skvelého muzikanta. Mal vraj rád motorky a ako amatérsky mechanik rád hovoril o autách. Ukazoval sa na susedských grilovacích večierkoch. Minulý mesiac sa dokonca objavil aj na zádušnej omši, ktorou si rodina a priatelia jednej z nezvestných - Giny DeJesusovej - pripomenuli deväť rokov od jej zmiznutia. „Prišiel na omšu a tváril sa akoby nič,“ povedal Anthony Quiros.

Ďalší zo susedov Joe Popow vraj poznal bratov Castrovcov od detstva. S Arielom sa schádzali v jeho garáži, kde nacvičovali nové skladby. Jedna zo skúšok sa však skončila bizarne, spomínal Popow: „Ariel bol v mojej garáži asi tak pred piatimi-šiestimi rokmi. A zrazu mi povedal, že je v CIA. Bolo to veľmi divné, ako to povedal.

Unesené ženy

Michelle Knight (32)

Zmizla ako prvá v roku 2002. Mala vtedy 20 rokov, bola teda staršia ako ostatné. Jej prípad sa nikdy dôrazne neriešil a úrady usúdili, že jednoducho ušla z domu.

Amanda Berry (27)

Mala 16 rokov, keď 21. apríla 2003 zavolala sestre, že bude mať odvoz z reštaurácie Burger King, v ktorej pracovala. Odvtedy ju nevideli.

Gina DeJesus (23)

Zmizla v roku 2004, keď bola na ceste zo školy. Mala vtedy 14 rokov. Spolu s Amandou Berry bol jej prípad veľmi medializovaný.

Šokujúce detaily zmiznutia Američaniek

10 rokov prežívali nočnú moru tri mladé Američanky - Gina DeJesus, Michelle Knight, Amanda Berry väznené troma bratmi Castrovcami.

Syn únoscu - Ariela Castra, ktorý sa volá Ariel Anthony Castro, pracoval pre miestne noviny. V roku 2004 napísal článok o zmiznutí Giny DeJesus. Odhalenie vlastného otca ho šokovalo.

Polícia na stope páchateľa Arielom Castrom sa už dvakrát zapodievali, dokonca bola v jeho dome. V roku 2000 ich zavolal sám kvôli bitke na ulici. V roku 2004 boli za ním, pretože v školskom autobuse v depe nechal dieťa.

Medializovaný prípad - Amandy a Giny v roku 2012 otvorili, pretože jeden väzeň oznámil, že Amanda je možno pochovaná na istom mieste v Clevelande. Telo, pochopiteľne, nenašli a väzeň dostal ďalších 4,5 roka za krivé svedectvo.

Aj Európa mala Castrovcov - Prípad sa podobá známemu únosu Natasche Kampusch v Rakúsku, ale na tretiu. Ako 10-ročnú ju uniesol Wolfgang Priklopil a 8 rokov ju držal v pivnici. V roku 2006 sa jej podarilo ujsť a Priklopil spáchal samovraždu.

V USA väznili dievča 18 rokov Jaycee Lee Dugard uniesli ako 11-ročnú v Kalifornii. Našli ju až po 18 rokoch v auguste 2009. V zajatí ju držali Phillip a Nancy Garridovci. Jaycee sa za ten čas narodili dve deti.

Čo všetko zmeškali

  • Dievčatá zmizli v rokoch 2002 až 2004. Zažili teda ešte 11. september, ale vojnu v Afganistane a Iraku už veľmi nie.
  • Smrť kráľa popu Michaela Jacksona v roku 2009 a Whitney Houston v roku 2012.
  • Daniel Craig ako agent 007 im nič nehovorí. Prvýkrát hral Jamesa Bonda v roku 2006.
  • Prvý černošský prezident USA Barack Obama vyhral voľby v roku 2008.
  • Nezažili olympiády v Aténach, Pekingu a Londýne, ako aj  ZOH v Turíne a vo Vancouvri.
  • Netušili o tom, že v roku 2007 vyhral bejzbalový tím Cleveland Indians centrálnu divíziu Americkej ligy.
  • Nedozvedeli sa, že v sezónach 2008/2009 a 2009/2010 vyhral centrálnu divíziu NBA basketbalový tím Cleveland Cavaliers.
  • Unikla im väčšina filmovej série Harry Potter, sága Twilight či kasový trhák Avatar.
  • Nedostali sa k nim správy o ničivej vlne cunami v Indickom oceáne v decembri 2004, o zemetrasení na Haiti v januári 2010 či katastrofe vo Fukušime v marci 2011.
  • Nielenže nevideli svadbu princa Williama a Kate, ale ani len netušili, že majú nejaký vzťah.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominiku našli dokaličenú pod nadjazdom.
Foto
PRVÉ slová Mekyho († 69) vdovy o brutálnej nehode Dominiky: Neuveríte, čo prezradila!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Do Pásma Gazy začala prichádzať humanitárna pomoc: Je v tom ale háčik...Čo má Egypt za problém?
Opitý muž chcel v Bratislave riadiť premávku.
Agresívny muž v Bratislave: BITKA, násilné údery a... Sila, čo vyvádzal pred políciou!
Počas zápasu boli pripravení na zásah aj ťažkoodenci.
Foto
Desivé momenty pred vyvrcholením Francúzskeho pohára: Chuligáni nemali žiadne zábrany
Urny stoja okolo 30 eur.
Váš Tip
V Košiciach by mohlo vzniknúť ďalšie zvieracie krematórium: Umiestnené by malo byť v TEJTO nevyužívanej budove!
Ilustračné foto
V známej turistickej lokalite v Tatrách sa zrútil vrtulník: Zasahovať musela letecká zdravotná služba (VZZS)
 Ivana Beláková
Zážitok Ivany Belákovej vám rozbúcha srdce: Kričala a modlila sa, nech to prežije!
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
Aktualizované
Dráma v Liptovskom Mikuláši! Vodič vpálil do skupiny chodcov a dal sa na útek: Polícia začala strieľať
Obecné múzeum v Muráni
Váš Tip
Múzeum v Muráni má pre návštevníkov nové interaktívne prvky: Priblížia vám takéto zaujímavosti!
Počiar na novorodeneckom oddelení má tragickú dohru (ilustr. foto)
Na novorodeneckom oddelení vypukol požiar: Následky sú tragické
(ilustračné foto).
Tichomorský štát zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí cunami? Odborníci vysvetľujú
Rozprávké postavičky nášho detstva si pamätáme aj v dospelosti.
Poďte s nami späť do detstva! KVÍZ o rozprávkach, ktoré si pamätáme dodnes: Zaspomínajte si