Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2013 16:35 | Správy | Zahraničné správy

Šok, ktorý prepíše dejiny: Obetí holokaustu bolo dvojnásobne viac!

Výskumníci amerického Memoriálneho múzea holokaustu zistili, že počet obetí nacistov počas 2. svetovej vojny je aspoň raz taký, ako sa myslelo doteraz.

Americkí experti vytvorili Encyklopédiu táborov a geto, v ktorej sa im podarilo odhaliť a opísať dvojnásobne viac koncentračných táborov, geto, väzníc a ďalších podobných nacistických zariadení, než sa vedelo doteraz. Tým pádom výrazne stúpol aj počet ľudí, ktorí tam zomreli, píše The Independent.

Historici sami ostali v šoku, keď našli viac ako 42-tisíc zariadení, ktoré nacisti využívali na väznenie, trestanie alebo likvidáciu Židov a ďalších etnických skupín, ktoré považovali za menejcenné. Táto politika sa uskutočňovala v rokoch 1933 až 1945 na obrovskom území od Francúzska až po ZSSR. Ale väčšina väzníc bola v Nemecku a Poľsku, dodáva The New York Times.

Výskumný projekt sa začal v roku 2000, zúčastnilo sa na ňom vyše 400 vedcov. Do svojho zoznamu zaradili nielen tábory smrti, ale aj pracovné tábory, tábory pre vojnových zajatcov, medicínske centrá, v ktorých tehotné ženy nútili robiť potraty a taktiež nevestince, v ktorých obsluhovali nemeckých vojakov.

„Výsledok našej práce je šokujúci. Existuje tendencia vnímať holokaust len ako Osvienčim a možno niekoľko ďalších miest. Ale je dôležité si uvedomiť, že systém bol oveľa väčší a zložitejší a oveľa viac ľudí o ňom vedelo a podieľalo sa na ňom,“ vysvetľuje riaditeľ projektu Geoffrey Megagree. „Tieto miesta sú nielen koncentračné tábory, ktoré pošpínili názvy miest Dachau alebo Bergen-Belsen, ale tisíce pracovných táborov, kde otroci vyrábali vojenské zásoby, tábory pre vojnových zajatcov ale aj vojenské bordely, kde ženy nútili mať sex s nemeckými vojakmi,“ dodáva.

Podľa odhadov vedcov obeťami holokaustu sa tak stalo od 15 do 20 miliónov ľudí. Tí, ktorý prežili doteraz neopísané zariadenia, si môžu nárokovať na odškodné.

„Čísla sú oveľa vyššie, než sme si doteraz mysleli. Vedeli sme, aký bol život v táboroch a geto príšerný, ale tieto čísla sú neuveriteľné,“ povedal riaditeľ Nemeckého historického inštitútu vo Washingtone Hartmut Berghoff.

Podľa prvých povojnových zistení nacisti vytvorili okolo 7-tisíc táborov a geto. V roku 2000 to isté americké Memoriálne múzeum holokaustu objavilo 20-tisíc zariadení. Údaje o obetiach holokaustu sa pritom výrazne líšia, keďže samotný výraz môže znamenať systematickú likvidáciu nielen Židov, Rómov, homosexuálov a invalidov, ale podľa niektorých historikov aj likvidáciu slovanských národov. Podľa zaužívaných odhadov nacisti zabili okolo 6 miliónov Židov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke Andrej Danko a Branislav Gröhling.
Atmosféra v koalícii: Gröhling hovorí o jej kríze, podľa Danka je všetko v poriadku
(ilustračné foto)
Ovládate chorvátčinu? KVÍZ pre pravých dovolenkárov: 10 fráz, ktoré MUSÍTE vedieť!
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Poslanci koalície i opozície: Harabin by sa nemal stať členom súdnej rady
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?
Woman holds in her hands small basil plant with the earth during gardening day
Váš Tip
V kláštore na Zamagurí pestujú unikát: Čo s tým má kniha z stará 300 rokov?
Pád vetroňa v Martine vyšetruje polícia: Príslušníci začali trestné stíhanie
Ľudia v Bratislave sa tešia teplému a slnečnému počasiu.
Zo slnka sa dlho netešte: Stačí pár hodín a počasie sa dramaticky zmení!
Na snímke sanitka a záchranárske autá sú na mieste nehody vetroňa
Pri nehode vetroňa v Martine zahynul skúsený pilot († 62): Strašné, čo sa stalo po páde
Mimoriadna situácia v Partizánskom.
Foto
Stačilo 15 minút, aby ich vytopilo: Kvôli prietrži mračien vyhlásili v časti Partizánskeho mimoriadnu situáciu
Herečka a speváčka žije dlhodobo v Prahe
Foto
DETAILY z nakrúcania seriálu Iveta: DYM na scéne, všetci sa začali DUSIŤ! Preboha, čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Ukrajinci si kľaknú len pri modlitbe, nikdy nie pred okupantmi! Rusko útočilo aj počas pravoslávnej Veľkej noci