Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2013 13:16 | Správy | Domáce správy

Rozrezanú bustu Rákocziho opravia: Narušila krádež národnostné vzťahy?

Šok spôsobilo v obci Borša ukradnutie busty vodcu protihabsburského povstania Františka Rákocziho II.

V obci Borša (okres Trebišov) ukradli veľkú bronzovú bustu slávneho vodcu protihabsburského povstania Františka Rákocziho II. Socha vážiaca 180 kilogramov zmizla v noci zo štvrtka (28. 2.) na piatok (1. 3.) spred miestneho renesančného kaštieľa, kde sa tento sedmohradský knieža narodil.

Rákoczi (1676-1735), pod ktorého zástavami s heslom "S Bohom za vlasť a slobodu" bojovali v rokoch 1703-1711 spoločne Slováci, Maďari, Rusíni, Rumuni či Poliaci, je v obci silne prítomný. V kaštieli sa nachádza jeho pamätná izba, nazvané sú po ňom ulica aj miestne "espresso". Na výročie jeho narodenia sa každoročne konajú pri buste oslavy so slávnostnými príhovormi a kladením vencov.

K Rákoczimu sa však hlásia najmä Maďari a zmiznutie busty z betónového podstavca vyvolávalo otázky o motíve tohto činu. Polícia v priebehu piatka napokon bustu našla rozrezanú na tri kusy v garáži rodinného domu v Borši a zadržala trojicu podozrivých.

Medziľudské vzťahy to nenarušilo"Sme veľmi milo prekvapení rýchlym zásahom policajných jednotiek. Najmä nás teší, že sa nepreukázali žiadne motívy, ktoré by narušili medziľudské alebo národnostné vzťahy. Ide o jednoduchú krádež farebného kovu, ktorý odcudzili páchatelia z Kráľovského Chlmca," uviedol pre TASR predseda Občianskeho združenia Ferenca Rákocziho II. a poslanec miestneho zastupiteľstva Ľudovít Laczkó.

Nájdená rozrezaná busta je teraz na stráženom mieste, budúci týždeň sa majú k rozsahu škôd a spôsobu opravy vyjadriť odborníci na ochranu pamiatok. "Ja si myslím, že sa to dá opraviť a znovu nainštalovať, aby sme 24. marca mohli dôstojne oslavovať výročie narodenia kniežaťa," konštatoval Laczkó. Ak sa to nestihne, namiesto busty bude na oslavách aspoň Rákocziho portrét.

Rozrezanú sochu našli v garážiPolícia podľa Laczkóa tiež prisľúbila odbornú pomoc na zabezpečenie, aby sa takýto čin nemohol zopakovať. "Chceli by sme potom aj celý kaštieľ napojiť na nejaký kamerový systém," dodal. Rákocziho bustu vytvoril v roku 1907 maďarský sochár J. Mayer, pôvodne stála na námestí vo Zvolene, v Borši je od roku 1969.

Rozrezanú sochu spolu s bronzovou napodobeninou vtáka Turul ukradnutú z obce Svätuše našla polícia v garáži v Borši. Policajti zadržali troch mužov z Trebišovského okresu vo veku 21 - 33 rokov. Podľa zistení chceli odcudzené sochy odpredať do zberných surovín, motív národnostnej neznášanlivosti zistený nebol. Krádežou busty vznikla obci škoda najmenej 9000 eur.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?
Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičová o upravenej verzii zákona o STaR: Prezradila, kedy ho chce predložiť vláde!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!