Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2013 13:03 | Správy | Domáce správy

O výtlky sa s mestom podelí kraj: Župa má prispieť Bratislave miliónom eur

Predseda bratislavskej župy súhlasí s tým, aby kraj prispel mestu na opravu výtlkov.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo by s dotáciou na opravu bratislavských ciest súhlasil, chce to však robiť „župným spôsobom“. Na základe dohody, o ktorej mesto s krajom rokujú, by samosprávny kraj mal na opravu ciest Bratislave prispieť približne jedným miliónom eur.

Bratislavská župa pri tom chce presne určiť tie najkritickejšie úseky bratislavských ciest, ktoré treba opraviť a na ktoré uvoľnia peniaze. Návrh dohody však musí prejsť ešte cez krajských poslancov, určiť by mali aj cesty, ktoré opravu najviac potrebujú. Takéto krátkodobé riešenie je podľa Freša spravodlivé. „Je to signál pre oba subjekty, že to, čo sa bude dávať do údržby v budúcnosti, dokážeme mať pod kontrolou a dokážeme používať,“ vyjadril sa Frešo dnes pred bratislavskými mestskými poslancami. Bratislavský župan si myslí, že ľudia potrebujú dostať opravené konkrétne úseky ciest, aby videli výsledok spoločnej komunikácie.

Podľa bratislavského primátora Milana Ftáčnika na opravách by sa podieľalo aj mesto. Primátor chce preto pred poslancov predložiť návrh na zmenu rozpočtu, v ktorom by sa vyčlenilo minimálne 700-tisíc eur na opravu ciest a pravdepodobne aj mostov a na vodorovné značenie.

Mesto si chce nechať len cesty IV. triedyPetržalskí poslanci vo svojom uznesení zo zasadnutia miestneho zastupiteľstva žiadajú mesto, aby iniciovalo legislatívne zmeny v parlamente tak, aby cesty I. triedy prešli do vlastníctva štátu a cesty II. a III. triedy pod vyšší územný celok. Mesto by sa tak staralo len o cesty IV. triedy. Podobný návrh predložil bratislavskému zastupiteľstvu aj poslanec Ján Hrčka, ktorý navrhoval odňatie ciest II. a III. triedy mestu a zveriť ich Bratislavskému kraju. Svoj návrh však nakoniec pre nejasnú formuláciu stiahol. 

Bratislava by však pri probléme opravy a údržby ciest potrebovala dlhodobejšie riešenia. Jedným z nich by mohol byť aj návrh novely o rozdelení dane z motorových vozidiel medzi mesto a Bratislavský samosprávny kraj. Návrh novely do podateľne parlamentu minulý týždeň v piatok predložil predseda poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov. Podľa novely by tak z výnosu z dane od majiteľov áut išlo kraju 80 percent sumy a Bratislave 20 percent. Tento pomer podľa Miškova zodpovedá pomeru kilometrov ciest, ktoré má v správe kraj a mesto. Podľa neho sa kraj stará o približne 400 km ciest a mesto spravuje približne 100 kilometrov ciest. Na oplátku Miškov kraju navrhuje podporu pri hľadaní náhrady za časť dane, ktorá by išla mestu. Spomenul napríklad spravodlivejšie rozdelenie výnosu z dane od fyzických osôb, kde je podľa neho Bratislavský kraj oproti iným znevýhodnený. 

Mesto na svojom území spravuje cesty I. a II. triedy a prejazdné úseky, bratislavské mestské časti sa starajú o cesty III. a IV. triedy. Bratislavský samosprávny kraj sa stará o cesty v okolí hlavného mesta.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V roku 2021 vlastnila 6 300 kúzelných predmetov, avšak odvtedy sa jej zbierka výrazne rozrástla.
Foto
Väčšiu fanúšičku Harryho Pottera nenájdete: Na kúzelnú zbierku minula šialené množstvo peňazí
Ovečky sa minulý týždeň na chvíľu naozaj zúčastnili vyučovania.
Škola zápasila so závažným problémom: Zabehne vám, ako sa na pomoc využili štyri milé ovečky!
Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána.
Popularita Orbánovho najväčšieho súpera stúpa: Jeho strana raketovo vyskočila
Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil