Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2012 00:00 | Správy | Domáce správy

Mikloško bije na poplach: Zosadený arcibiskup Bezák sa stal štvancom!

Na "mediálny víkend" Róberta Bezáka, ktorý poskytol viacero rozhovorov, reagoval aj František Mikloško.

František Mikloško v televízii TA3 reagoval na posledné udalosti v kauze odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Výrazne kritizoval najmä rozhodnutie bratislavského arcibiskupa metropolitu Stanislava Zvolenského. Ten Bezákovi nepovolil celebrovať svätú omšu v Bratislave, ktorú si vyžiadali miestni farníci.

Podľa portálu aktualne.sk sa na Zvolenského obrátil jeden z rádov, ktoré pôsobia na území Bratislavy. Nešlo však o redemptoristov, ku ktorým patrí aj Bezák. Navrhovali, aby odvolaný arcibiskup dostal priestor na omši pre mládež.

"Róbert Bezák sa stáva štvancom," vyjadril sa Mikloško, pričom si myslí, že vážnosť situácie by si mala uvedomiť nielen Konferencia biskupov Slovenska, ale aj pápežský nuncius na Slovensku a samotný Vatikán. "Je to precedens pre celé Slovensko," tvrdí exposlanec o Zvolenského rozhodnutí. "Dostáva sa to niekam, kde to nie je dobré," dodáva Mikloško.

Tvrdé slová Bezáka na adresu cirkviRóbert Bezák poskytol počas uplynulého víkendu niekoľko rozhovorov, v ktorých padali tvrdé slová. O pláne odvolať Bezáka z postu trnavského arcibiskupa vedel metropolita Stanislav Zvolenský od začiatku tohto roka, zaznelo v diskusii televízie TA3. Indície o svojom odvolaní cítil Bezák podľa vlastných slov už v máji. Príkaz cirkvi na mlčanie pred médiami o svojom odvolaní prirovnal k praktikám z čias komunizmu. Myslí si, že sa to začalo pripravovať už od januára 2012.

Za svojim predošlým nadriadeným, bratislavským arcibiskupom metropolitom Stanislavom Zvolenským, ktorého Bezák považoval za svojho priateľa, bol začiatkom mája. Prosil o pomoc, lebo sa mu zadalo, že sa okolo neho "zbiehajú tmavé mraky", povedal Bezák s tým, že Zvolenský ho vypočul a povedal: Kocky sú už hodené.

"Ja som za ním bol ako za mojim priateľom, pán arcibiskup sa nemôže predsa odtiahnuť s tým, že sa za mňa modlí, pretože o všetkom vie od počiatku," spresnil. "Viete, ak sa stane taká situácia, že niekto je odvolaný - to sa nerobí ad hoc, to sa musí pripravovať, niekoľko mesiacov dopredu. Osobne si myslím, že od januára 2012 sa pripravovalo moje odvolanie. A to metropolita Zvolenský musel vedieť," konštatoval Bezák.

Cirkevný právnik: Bezáka za mediálne vystupovanie môžu potrestaťV posledných dňoch sa veľa diskutuje o posledných mediálnych vystúpeniach Bezáka. Podľa cirkevného právnika Štefana Mordela je to vážne previnenie, pretože sa podľa rozhodnutia Svätej stolice mal zdržiavať takýchto vyjadrení. Mordel vyhlásil, že je to prejavom neposlušnosti voči pápežovi. „Ak v slovách biskupa Bezáka bude znak odporu, ak vzbudí protirečenie proti Svätému Otcovi, je to vážne previnenie, za ktoré sa vyžaduje sankcia,“ povedal Mordel.

Zároveň upozornil na Kánon 1369, ktorý podľa neho hovorí veľmi jasne: „Kto na verejnom zhromaždení alebo vo verejnom prejave, vo verejne rozširovanom spise alebo ináč použijúc spoločenské oznamovacie prostriedky, vysloví rúhanie alebo ťažko naruší dobré mravy, alebo sa dopustí urážky proti náboženstvu či Cirkvi, alebo vyvoláva voči nej nenávisť alebo opovrhovanie ňou, má byť potrestaný spravodlivým trestom“.

1490430:gallery:true:false:false

Keď biskup Bezák dostal zákaz vystupovať pred médiami, mal sa tohto nariadenia podľa Mordela striktne držať. Aj zotrvávanie v neposlušnosti je delikt, za ktorým nasleduje sankcia. O treste v prípade previnenia rozhodne Svätá stolica. Vyšším trestom môže byť suspendácia, teda zákaz vykonávať posvätné úkony. Svätý Otec Benedikt XVI. začiatkom júla odvolal arcibiskupa Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy.

Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup Ján Orosch ako apoštolský administrátor. Jeho vymenovanie je len dočasným riešením.

Konferencia biskupov Slovenska v reakcii na Bezákove slová odvolaného trnavského arcibiskupa vyzvala, aby sa ospravedlnil priamo pápežovi Benediktovi XVI.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Obyvateľov mesta sužujú viaceré choroby a hlad.
Izrael chystá ÚDER: Posledná rana Hamasu či skôr finále genocídy?
(ilustračná foto)
V Rusku zadržali amerického vojaka: Spojené štáty reagujú! Čoho sa mal dopustiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili