Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2012 17:30 | Správy | Peniaze

Odklepli zmeny v daniach a odvodoch: Poslanci pochovali rovnú daň!

Parlament odklepol novelu zákonu o dani z príjmov. Ňou sa ruší rovná 19-percentná daň.

Zvýšenie dane z príjmov fyzických aj právnických osôb sa od budúceho roka stane realitou. Daňovú novelu dnes hlasmi vládnych poslancov Smeru-SD definitívne schválil parlament a čaká už len na podpísanie prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Právnickým osobám sa od budúceho roka plošne zvýši sadzba dane z príjmov zo súčasných 19 % na 23 %. Vybraným fyzickým osobám zdanenie vzrastie z 19 % na 25 %. "Ak niekto zarába mesačne 3 300 eur a viac, myslíme si, že máme právo od týchto ľudí očakávať, že sa budú podieľať na konsolidácii verejných financií zaplatením vyššej dane z príjmu," zdôvodnil tento krok premiér Robert Fico (Smer-SD).

Na uvedené zmeny má opozícia jednoznačný názor. "Prezident by si mal nechať poradiť a vrátiť tento zákon," uviedol na tlačovej konferencii šéf SDKÚ Pavol Freššo.

Osobitná daň pre vybraných ústavných činiteľovPlénum zároveň súhlasilo so zavedením dodatočnej osobitnej sadzby dane vo výške 5 % pre vybraných ústavných činiteľov, ako sú poslanci, členovia vlády či prezident. Po novom sa tiež obmedzí možnosť uplatnenia 40 % paušálnych výdavkov na maximálnu hodnotu 5 040 eur ročne, čo predstavuje 420 eur mesačne. Takisto sa ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností. Poslanci tiež odobrili oslobodenie príjmov obcí a vyšších územných celkov z predaja majetku od platenia daní z príjmov.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) očakáva od navrhovaných zmien v daňovom systéme pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy v budúcom roku v objeme 376,6 milióna eur, teda 0,51 % hrubého domáceho produktu (HDP). V nasledujúcom roku 2014 má štátna pokladnica získať 415,9 milióna eur, čo je 0,53 % HDP a v roku 2015 má štát zarobiť 0,54 % HDP, teda 445,2 milióna eur. "Vláda SR sa pri plnení tohto cieľa zaviazala zamerať na opatrenia, ktoré v snahe o zníženie deficitu nezablokujú ekonomickú aktivitu a hospodársky rast a nebudú predstavovať neúmerne veľký dopad na najzraniteľnejšie vrstvy spoločnosti," konštatuje rezort financií.

V novele napokon prešiel aj návrh opozičnej SDKÚ-DS na zvýšenie hranice, od ktorej sú fyzické osoby povinné platiť preddavky na daň z príjmov, a to zo súčasných 1 660 eur na 2 500 eur. Ďalšie zmeny v novele zákona o dani z príjmov, ktoré pripravili opoziční poslanci, však v rámci hlasovania neprešli.

Zvýšili hranicu výhier oslobodených od danePoslanci naopak schválili napríklad zvýšenie hranice na oslobodenie peňažných a nepeňažných výhier od dane, a to zo súčasných 165,97 eura na 350 eur. Na základe ďalšieho z pozmeňujúcich návrhov sa o rok posunie postupné znižovanie podielu zaplatenej dane, ktorý môžu firmy poukázať neziskovým organizáciám. Na základe pozmeňujúceho návrhu poslanca Ľubomíra Petráka (Smer-SD) budú od dane z príjmov oslobodené príjmy obcí a vyšších územných celkov (VÚC) plynúce z predaja majetku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kto sa stal víťazom?
Veľkolepé FINÁLE Let's Dance: Poznáme KRÁĽA a KRÁĽOVNÚ tanečného parketu!
(ilustračná fotografia).
Hamas odpálil rakety na izraelské územie: Armáda hlási straty na ľudských životoch
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?