Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2012 00:00 | Správy | Domáce správy

Zúfalý Oskar Dobrovodský: Nečinnosť štátu mi zničila život!

Zúfalý príbeh človeka, na ktorého sa všetci vykašľali! Oskar Dobrovodský (41) už takmer štyri roky znáša ponižovanie a útoky zo strany 40 rómskych susedov.

Situácia sa natoľko vyostrila, že užíva antidepresíva a zvažuje odchod z rodného domu. O pomoc požiadal desiatky úradov, politikov, ministrov či samotného premiéra Fica. Všetci prisľúbili pomoc, ale nikto problém neriešil. Svojou nemohúcnosťou a odmietavým postojom tak zničili život slušnému človeku, ktorý celý život pracuje, platí dane a žije usporiadaným životom.

Meno Oskara Dobrovodského z Družstevnej ulice pozná celé Slovensko. Kvôli medializácii jeho prípadu so skupinou neprispôsobivých Rómov. Na rozdiel od celebrít Oskar nerozdáva úsmevy do fotoaparátov, ale najvyšším ústavným činiteľom a úradníkom nastavuje zdrvenú tvár a už štyri roky prosí o pomoc. Márne! Oskar Dobrovodský sa v dome na Družstevnej ulici narodil.

Lukratívna ulica neďaleko centra mesta žila pokojným životom, kým tam neprišli Rómovia. „Pred Silvestrom 2008 sa sem nasťahovalo 40 Rómov z Gajár. Vlastnia len 47 štvorcových metrov pozemku, no okupujú takmer 500 metrov a stavajú načierno chatrče. Začalo to nadávkami a vyhrážkami, že nás pozabíjajú. Potrebu vykonávali na ulici a močovku vylievali pod základy. Statika domu je narušená, je zdevastovaný a nepredajný,“ vymenúva len pár vecí z vyčíňania Rómov Oskar Dobrovodský.

Oskar žil 10 rokov za hranicami. Skúsil život v Nemecku, Španielsku a Juhoafrickej republike. Domov sa vrátil kvôli zlému zdravotnému stavu otca Oskara (80).

Za ten čas chcel pomoc od úradníkov, primátora Malaciek, ministrov či premiéra Fica. Nikto z nich, napriek prísľubom situáciu nevyriešil. „Nemám už ani komu napísať a neviem, čo robiť. Táto vláda sa naším problémom odmieta zaoberať. Písal som aj Ficovi, no nereagoval. Už roky užívam antidepresíva a navštevujem lekárov, aby som to zvládal. Nečinnosť štátu mi proste zničila život,“ priznal Oskar.

Na dvore domu už nemôže tráviť čas. Ruší ho vykrikovanie ratolestí od susedov. V dome sa kvôli špine navôkol premnožili šváby.

V snahe upozorniť na nečinnosť zorganizoval protest za slušný život a dodržiavanie zákonov. Zúčastnilo sa na ňom takmer 500 ľudí. Živou reťazou sa ho snažila zastaviť europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová so sympatizantmi, kvôli čomu sa dostala s Dobrovodským do konfliktu. „Na protest neprišli len skupiny označované za extrémistov, ale aj slušní ľudia platiaci dane a dôchodcovia. Označila nás za hajzlov, fašistov a extrémistov. Niektorých sa to dotklo, urazilo ich to a zvažujú trestné oznámenie,“ povedal pohoršený Dobrovodský.

K celej situáciu sa čoraz častejšie vyjadrujú prívrženci rôznych extrémistických skupín a zaujímajú sa o Dobrovodského problémy. Oskara táto situácia vôbec neteší, no je rád, že aspoň niekto sa oňho zaujíma. „Mne osobne neublížili, ale viem, že sa snažia zviditeľniť a nedokážu mi nijako pomôcť. Nesúhlasím s ich názormi, sú za seba zodpovední sami. Oni môžu na celú situáciu len upozorniť,“ reaguje na spájanie s extrémistami Dobrovodský.

Napriek tomu, že Oskar je pripravený z domu na Družstevnej odísť a mesto požiadal o sociálny byt, jeho otec je odhodlaný ostať. „Nemám kam odísť. Rád by som si to vymenil s Flašíkovou, Ficom, alebo Kaliňákom. Nech si to prídu vyskúšať a uvidia, ako tu žijeme. Ja sa k nim rád nasťahujem,“ vyzýva kompetentných Oskar Dobrovodský starší.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!