Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2012 16:50 | Správy | Domáce správy

Horúčavy neustávajú: V stredu padali rekordy a kolabovali ľudia

Až približne 80 percent všetkých meteorologických staníc SHMÚ s denným spravodajstvom prekonalo v stredu dovtedajšie teplotné rekordy z 22. augusta.

Najhorúcejšie bolo v stredu 22. augusta v Hurbanove, kde namerali 36 stupňov Celzia. Nasledujú Dudince s 35,8 stupňa, Kráľová pri Senci, kde bolo 35,6 stupňa Celzia, na bratislavskom letisku namerali 35,2 stupňa a na bratislavskej Kolibe a na Sliači 35,1 stupňa Celzia. Ako ďalej informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu Ivan Garčár, až približne 80 percent všetkých meteorologických staníc SHMÚ s denným spravodajstvom prekonalo v stredu dovtedajšie teplotné rekordy z 22. augusta. Ide predovšetkým o roky 1993, 2007 a 2011 a o roky 1989, 2000, 2003 a po jednom prípade roky 1954 a 1971. „Po jednodňovej utorkovej prestávke bez extrémov maximálnej dennej teploty vzduchu klimatológovia zo SHMÚ v stredu zaznamenali dokonca viac teplotných extrémov ako v pondelok,“ uviedol Garčár.

Najväčšie rozdiely medzi pôvodným a novým rekordom v stredu 22. augusta boli na meteorologických staniciach v Kuchyni na letisku, kde namerali 34,1 stupňa Celzia, čím bola prekonaná hodnota 32,6 stupňov z roku 1993. V Košiciach namerali 33,5 stupňa Celzia, prekonaná bola hodnota 31,7 stupňov z roku 1993. V obci Podolínec namerala meteorologická stanica 33,4 stupňa Celzia, čím bola prekonaná teplota 30,5 stupňa Celzia z roku 2011.

Najstaršie rekordy z 22. augusta boli prekonané v Piešťanoch, kde namerali 33,3 stupňa Celzia, prekonaný tým bol rekord z roku 1954, keď bolo 32,8 stupňov. Na Štrbskom plese namerali 26 stupňov Celzia, čím bol prekonaný rekord 25,6 stupňa z roku 1971.

Viac ako sto ľudí skolabovaloKolapsy z tepla neustávali ani v stredu, pričom záchranári zasahovali pri 114-ich prípadoch. Ako informoval manažér pre komunikáciu s verejnosťou Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel, v stredu bolo prípadov o niečo menej ako v utorok, no o niečo viac ako v pondelok.

Do nemocnice po prvotnom ošetrení záchranári previezli 67 ľudí. Najviac kolapsov bolo v Nitrianskom kraji, kde skolabovalo 23 ľudí. Naopak, najmenej ich bolo v Košickom kraji, a to osem. V štatistike zo stredy 22. augusta dominujú oproti predchádzajúcim dňom ženy - bolo ich 72, mužov bolo 38 a skolabovali aj štyri deti.

Podrobnú predpoveď počasia nájdete aj na Aktuality.sk!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
Katastrofálne správy z frontu: Ďalšia rana pre Ukrajinu! To vôbec nevyzerá dobre
Foto
Česi zostali zaskočení: Bol jedným z najlepších, má novú zmluvu v NHL ale na MS hrať nebude!
Matyáš tento rok tancoval po boku Petry Dubayovej.
Foto
Radikálna PREMENA Matyáša Adamca z Let's Dance: Ostrihaný na JEŽKA! Dlhé vlasy sú fuč
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Rusko má problém: Nemecko si povolalo ich veľvyslanca! Znepokojivý dôvod
(ilustračné foto).
Horor v Poprade: Konflikt dvoch mužov sa skončil bodnutím! Zamrazí vás, čo sa dialo
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Eurokomisia prehovorila o konaní voči Poľsku: Zásadný ZVRAT! Sledujte, čo chce urobiť
Pitt Bull in a rage .
Hrôza vo Veľkej Lomnici: Muža napadla pred domom svorka psov! Strašné detaily
Dnes (6. 5.) v skorých ranných hodinách pobehoval medveď ulicami Očovej.
VIDEO Strašidelné ráno v Očovej: Medveď pobehoval ulicami! Naháňalo ho auto
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Prvé FOTO Slafkovského po príchode: Aha, kto ho sprevádzal
Lomnické sedlo. Streda 1. 5. 2024. Anička s Miškou si v deň ukončenia sezóny stihli strihnúť jarnú lyžovačku
FotoVáš Tip
Turistky si začiatkom mája užili posledný výšľap a lyžovačku: Takto sme ukončili zimnú sezónu v Tatrách!
Ilustračné foto
Nočná mora rodičov: 5-ročná dcérka im odrazu zmizla v lese! Nasledoval boj o každú minútu
Národná kriminálna agentúra (NAKA) navrhla obžalovať poslanca parlamentu za Smer-SD Tibora Gašpara a nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.
NAKA navrhla obžalovať poslanca Smeru Gašpara a podnikateľa Bödöra: Má za tým byť korupcia