Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2012 00:00 | Oprášené drámy

Oprášené drámy: Explózia výbušniny zabila troch nevinných!

Ožili spomienky na tri obete smrtiaceho výbuchu telefónnej búdky pred rokmi v Žiline. Dožijú sa rodičia súdnej dohry šokujúceho prípadu?

Od výbuchu telefónnej búdky v Žiline uplynulo štrnásť rokov. Na mieste vtedy zomreli Gabriela Weissová († 44) z Kysuckého Nového Mesta a Peter Kovalčík († 21) z Klina (okres Námestovo)  ktorý z automatu telefonoval. Zakrátko v nemocnici zomrel Gabriel manžel  Koloman Weiss († 46). 

Kto boli obete výbuchu?

Gabriela Weissová bola riaditeľkou školy v Radoli (okres Kysucké Nové Mesto). V Žiline boli v banke vybrať si peniaze. Podľa jej otca boli v banke pre peniaze na rekonštrukciu bytu. V okolí telefónnej búdky sa po explózii povaľovali bankovky a pasy. Práve pasy viedli k úvahe, že si boli vybrať peniaze na dovolenku... Koloman Weiss bol redaktorom miestnych novín v Kysuckom Novom Meste. "Jeho články a  fotografie sa týkali najmä práce kultúry a ľudí žijúcich na dolných Kusuciach," povedala pani z Kysuckého Nového Mesta. Udalosť natrvalo poznačila život rodiny Weissovcov.  

„Za zaťom som chodieval do nemocnice, bol v kóme a vnútornosti mal plné prachu a asfaltu, po pár dňoch zomrel,“ povedal otec Gabriely. „Pochoval som ich, vychoval dve vnučky, vystrojil im svadby. Celé roky, tristošesťdesiatpäť dní v roku cítim bolesť,“ povedal. Rodina dlhý čas na miesto nešťastia nosila vence a zapaľovala tam sviečky. „Najviac ma trápi, že sme celé roky nevedeli, kto to má na svedomí. Ani by som nemal silu ich vidieť," dodal. Každá z obivoch dievčat, ktoré vyrastali ako siroty, majú dnes po dve deti.

Pri výbuchu zahynul aj Peter Kovalčík z Klina (okres Námestovo), ktorý vo chvíli explózie z automatu telefonoval. "Najčastejšie sa hovorí, že bol v Žiline kvôli zamestnaniu. Otec mu zomrel krátko pred tou nešťastnou udalosťou. Jeho matka sa išla užialiť od straty syna. Ktohovie, či sa dožije potrestania vinníkov..." povedal sused nebohého Petra, ktorý je pochovaný v Kline. 


Podľa správ pár dní po tragédii volal bývalému zamestnancovi ministerstva vnútra, u ktorého pri domovej prehliadke našli množstvo výbušnin. „Bolo vykonané rozsiahle vyšetrovanie, ale v decembri 1998 bol prípad odložený. V januári 2008 ho vyšetrovateľ opäť otvoril,“ uviedol žilinský krajský policajný šéf František Posluch. Teraz zo všeobecného ohrozenia obvinili Salingera a ďalšieho Žilinčana.

Prvé obvinenia po 12 rokoch, ďalšie po 14Z podielu na explózii v roku 2010 obvinili údajného bosa žilinského podsvetia vtedy 42-ročného Františka Salingera a 39-ročného Tibora B. Podľa nových podozreniach, o ktorých polícia informovala pred niekoľkými dňami, sa skupina pokúsila výbuchom odstrániť nepohodlného 41-ročného Viktora M. Ten bol podľa polície tiež členom ich skupiny. Nástražný výbušný systém nepozorovane umiestnili pod búdku na žilinskom parkovisku Štôlňa. Plánovanú obeť tam mali vylákať. Novoobvinení z všeobecného ohrozenia sú najnovšie Štefan K. (48), Šimon F.  (52) a Patrik B. (35). 

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara skupina poverila Tibora B., aby na miesto s výbušninou prilákal plánovanú obeť. To sa aj podarilo, konkrétne 9. júla 1998 o 8:30. „Deviateho júla 1998 o 8,30 hodine sa to aj podarilo. V čase, keď malo dôjsť k výbuchu, nálož neexplodovala,“ povedal Gašpar. Výbuch nastal o hodinu a pol neskôr, pričom zabil troch ľudí. 

Obvinený Patrik B. je vo väzbe, dvoch novoobvinených stíhajú na slobode. František S. je vo výkone trestu, Tibor B. na slobode. V prípade dokázania viny im hrozí väzenie na 12 až 15 rokov.

Aj otec Gabriely a zať Kolonana sa obáva, že kým súd v prípade právoplatne rozhodne, bude už na druhom svete... Čas ukáže, či má pravdu, alebo sa mýli. 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

U nás sú pre cudzincov strašiakom najmä pády a skloňovanie.
Prehlásenie a vyhlásenie: Ako ich správne používať? Takto si to zapamätáte
(ilustračné foto)
ŠKANDÁL v Česku: Hrubá chyba ochranky?! Padne vám sánka, koho pustili do sídla Senátu
Sexi ženích si pomaly získava jej dôveru.
Foto
Šokujúci koniec Ruže pre nevestu: ROZCHOD Radka a Stanky! Dvojica konečne prehovorila
Mláďa dostalo krúžok, aby ochranári mali evidenciu a prehľad.
Váš Tip
Odborníci neverili vlastným očiam: Toto je nový domov nášho najväčšieho dravca!
ilustračné foto
Napätie medzi Južnou Kóreou a KĽDR: Vojenská dohoda už neplatí! Situácia je vážna
Foto
Český tenista nezvládol emócie: Počas zápasu sa ostro pustil do svojho trénera
(ilustračné foto)
Zázračná potravina? Jedzte TÚTO zeleninu a bude z vás nový človek
Ilustračné foto
Zdravotná sestra tvrdí, že posmrtný život EXISTUJE: Prezradila DÔVOD! Neuveríte, čoho bola svedkom
K dopravnej nehode došlo medzi obcami Ostratice a Žabokreky nad Nitrou.
AktualizovanéFoto
Desivá čelná zrážka: Zábery naháňajú hrôzu, cesta je neprejazdná
(ilustračné foto)
Niečo také ešte nezažili: Krajina bude mať prvú ženskú prezidentku! TOTO sľubuje obyvateľom
Predná k spokojnosti nepotrebuje žiaru reflektorov.
Zdenka Predná ušla z Bratislavy: Potrebovala som úplne zmiznúť! Prečo sa stráni ľudí?
Silná búrka. (ilustračné foto)
Počasie sa zbláznilo: Výstrahy platia pre celé Slovensko! Aha, čo sa rúti