Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2007 17:14 | Správy | Peniaze

Jahnátek: Enel asi nové elektrárne na Slovensku nepostaví

Jahnátek: Enel asi nové elektrárne na Slovensku nepostaví
BRATISLAVA - Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek predpokladá, že štát nepustí do výstavby nových elektrární na Slovensku taliansku spoločnosť Enel, ale zverí ju iným záujemcom. Chce tak posilniť konkurenciu vo výrobe elektriny, čo by podľa neho malo mať pozitívny dopad na konečné ceny elektriny.

Enel kontroluje väčšinu akcií Slovenských elektrární, ktoré sú dominantným výrobcom elektriny v krajine. Do roku 2013 plánuje Enel na Slovensku investovať asi 110 miliárd korún.

"Predpokladám, že dáme priestor iným investorom, aby sa vytvorilo liberalizované prostredie v elektroenergetike," povedal dnes Jahnátek na tlačovej konferencii po skončení konferencie, na ktorej predstavil východiská stratégie energetickej bezpečnosti Slovenska. Projekty Enelu sú ekonomicky veľmi zaťažujúce, dodal.

Ministerstvo v stratégii zvažuje, že na Slovensku v budúcnosti vyrastú ďalšie jadrové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a Kecerovciach. Ešte predtým by však mali Slovenské elektrárne dokončiť tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne v Mochovciach (EMO), s čím sa počíta okolo roku 2012. Do projektu dostavby elektrárne vložia vyše dve miliardy eur (okolo 70 miliárd Sk).

Slovensko potrebuje nahradiť výpadok vo výrobe elektriny, ktorý vzniká najmä z dôvodu postupného odstavenia oboch blokov jadrovej elektrárne V-1 v Jaslovských Bohuniciach. Aj v budúcnosti by mala vo výrobe elektriny dominovať hlavne jadrová energetika, počíta sa však tiež s obnoviteľnými zdrojmi energie. Do roku 2030 by mali do výroby elektriny smerovať investície celkovo za zhruba 464 miliárd korún.

O možnej budúcej spolupráci na projektoch na Slovensku už skôr rokoval premiér Robert Fico s viacerými zástupcami energetických koncernov. Záujem o výstavbu nových zdrojov v krajine prejavili okrem Enelu tiež napríklad nemecký E.ON a francúzska spoločnosť Electricité de France.

Časť nákladov na postavenie nových elektrární, ktoré majú Slovensku zabezpečiť sebestačnosť vo výrobe elektriny, sa v budúcnosti zrejme premietne do konečných cien pre spotrebiteľov. "Bude to mať jednoznačne dopad na ceny, ako však budú vyzerať po zakalkulovaní investícií, je ťažko povedať," poznamenal Jahnátek.

V minulom roku bol inštalovaný výkon elektrární na Slovensku 8157 MW a výroba dosiahla 31.227 gigawatthodín. Spotreba elektriny by pritom mala podľa prepočtov ministerstva do roku 2030 vzrásť o 46 percent; naopak výkon by bez nových elektrární klesol o 56 percent.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Polícia objasnila krádež trezoru v Bratislave, obvinila viacero ľudí.
V Bratislave ukradli trezor: Zatočí sa vám hlava, koľko v ňom bolo peňazí! Polícia prípad objasnila
Varovanie pred búrkami
Pekné počasie skončilo, blíži sa niečo iné! Meteorológovia varujú: Bude to nebezpečné
Polícia obvinila muža z Veľkej Lomnice, šoféroval opitý a bez oprávnenia.
Foto
To ste ešte nevideli: Opitý vodič bez oprávnenia takto dopadol! FOTO hovorí za všetko
Matyáš tento rok tancoval po boku Petry Dubayovej.
Foto
Radikálna PREMENA Matyáša Adamca z Let's Dance: Ostrihaný na JEŽKA! Dlhé vlasy sú fuč
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Rusko má problém: Nemecko si povolalo ich veľvyslanca! Znepokojivý dôvod
(ilustračné foto).
Horor v Poprade: Konflikt dvoch mužov sa skončil bodnutím! Zamrazí vás, čo sa dialo
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Eurokomisia prehovorila o konaní voči Poľsku: Zásadný ZVRAT! Sledujte, čo chce urobiť
Pitt Bull in a rage .
Hrôza vo Veľkej Lomnici: Muža napadla pred domom svorka psov! Strašné detaily
Dnes (6. 5.) v skorých ranných hodinách pobehoval medveď ulicami Očovej.
VIDEO Strašidelné ráno v Očovej: Medveď pobehoval ulicami! Naháňalo ho auto
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Prvé FOTO Slafkovského po príchode: Aha, kto ho sprevádzal
Lomnické sedlo. Streda 1. 5. 2024. Anička s Miškou si v deň ukončenia sezóny stihli strihnúť jarnú lyžovačku
FotoVáš Tip
Turistky si začiatkom mája užili posledný výšľap a lyžovačku: Takto sme ukončili zimnú sezónu v Tatrách!
Ilustračné foto
Nočná mora rodičov: 5-ročná dcérka im odrazu zmizla v lese! Nasledoval boj o každú minútu