A darí sa jej! Po dvoch týždňoch začali ubúdať nielen centimetre, ale i kilá. Budúca nevesta už zhodila 5 kilogramov. Spolu s ňou sa novému stravovaciemu režimu prispôsobil aj jej snúbenec. Ak s Novým Časom chudnete aj vy, poradíme vám, ako sa správne stravovať, ak sa chcete najesť v reštaurácii.
Láska robí s ľuďmi divy. Tak ako každá žena, aj mladá Košičanka by rada v svadobných šatách vyzerala čo najlepšie. „Chcem vyzerať ako princezná, nie ako jaternica,“ konštatuje vtipne Beáta, ktorá na začiatku súťaže vážila 117,5 kila. Neplánuje však žiadne pompéznosti. „Ja si predstavujem svoju svadbu nie o zbytočnostiach, ale skôr o zábave,“ prezrádza Beáta o svojich plánoch.
Pod nadbytočné kilá sa podpísalo viacero faktorov od nesprávnej stravy a nedostatku pohybu až po obľubu sladkostí. Nový život, ktorý ju čaká, však znamená aj zmenu stravovacích návykov. „Stravovacie pokyny dodržiavam a spolu so mnou aj priateľ, občas spolu aj cvičíme,“ vraví Beáta s úsmevom. Aj keď počas prvých dní bolo stravovanie nastavené na skôr na mäso a zeleninu, teraz už môže aj ovocie, z čoho sa teší.
Ubúdajúce centimetre pociťuje už aj na oblečení. „Už aj opasok zatiahnem o dve dierky ďalej. Mohlo by to síce byť aj o štyri, ale s výsledkom som veľmi spokojná,“ hovorí budúca nevesta. Keďže jej vysnívaná hmotnosť je 85 kíl, plánuje v zlepšovaní svojej postavy pokračovať. A to nielen s aktívnou podporou a pričinením partnera, ale aj rodičov.
Ako si znížite hmotnosť, ak ste mladá žena ako Beáta?
Príjem základných výživových zložiek
denný energetický príjem | 5 000 kJ |
Bielkoviny | 85 g |
Tuky | 40 g |
Sacharidy | 120 g |
Množstvo potravy
Tekutiny | 1,5 - 3 l |
Zelenina | 400 - 600 g |
Mlieko a mliečne výrobky | 150 - 250 g |
Mäso a mäsové výrobky | 100 - 125 g |
Chlieb, pečivo | 1 - 2 ks (100 - 120 g) |
Teplé jedlá | 1 - 2 porcie |
Vajce | 0 - 1 ks |
Cvičte s Beátou
Bábika (horná časť brušného svalstva)
Ľahnite si na chrbát, nohy pokrčte v kolenách, chodidlá sú na podložke. Ruky sú vystrite v úrovni stehien. Hlavu a ramená zdvíhajte hore do napnutia brušných svalov. Pri pohybe nadol si nelíhajte.
Sklopka s vystretou nohou (priame brušné svaly)
Ľahnite si na chrbát, ruky sú vystreté v úrovni stehien. Jednu nohu pokrčte v kolene, chodidlo je na podložke. Druhú zdvihnite vystretú nad podložku tak, aby boli stehná súbežne. Zdvíhajte ramená a hlavu smerom hore v smere osi tela.
Výkop na bruchu (zadná strana stehna, sedacie svaly)
Ľahnite si na brucho, dlane oprite o podložku. Vystretou nohou kopte smerom hore od bedrového kĺbu. Panvu tlačte čo najviac k podložke. Nohy prestriedajte.
Bočný výkop (vonkajšia strana stehna, sedacie svaly)
Ľahnite si na ľavý bok, oprite sa o predlaktie. Chrbát vystrite a spevnite sedacie svaly. Vystretú pravú nohu vykopávajte hore. Nohy vystriedajte.
Cvičte po 10 opakovaniach v 2 sériách. Každé 3 dni pridávajte 5 opakovaní až po 25.
Chudnite aj vy s Novým Časom
Ak sa vám to podarí, odfoťte sa 10. 3. s titulkou Nového Času a pošlite nám fotky na chudneme@novycas.sk. Najsympatickejší z vás dostane víkendový wellness pobyt pre 2 osoby v Aquacity Poprad, ďalší 3 relaxačné balíčky pre 4 osoby. Každý získa aj knihu Fresh Diet.
Čo jesť v reštaurácií
Zásady správnej výživy je niekedy ťažké zlúčiť s ponúkaným menu v reštaurácii. Obmedzenia pritom nemusia byť také radikálne, ako si myslíte.
Mäso a ryby
- kombinujeme ich so šalátom alebo s dusenou či grilovanou, jeden varený zemiak si môžete dopriať tiež (žiadne hranolčeky, placky, fazuľa, hrach ani cícer).
Kečup, horčica
- túžba po kari, hovädzom, teľacine či sardelách nie je žiaden problém. Rozhodne by ste však mali vynechať kečup, majonézu i horčicu.
Šaláty
- voľte tie bez dresingu, ten totiž obsahuje skrytý cukor a tuk. Ochuťte si ich radšej olejom či octom.
Sacharidy
- aj keď nejete sladké, nemusíte mať obavu, že cukru prijímate málo. Zložené sacharidy sladkú chuť nemajú a nachádzajú sa vo vysokej miere v zelenine, ovocí, chlebe, zemiakoch, ryži, mlieku a mliečnych výrobkoch. Odporúčame začať obed predkrmom, najlepšie zeleninovým šalátom alebo polievkou. Metabolizmus sacharidov je tým pomalší, čím pomalšie stúpa hladina cukru v krvi.
Prílohy
- cestoviny, ryža, zemiaky a chlieb. Vždy kontrolujte ich množstvo.
Polievky
- vyberajte si tie bez cestovín. Voľ- te zeleninové či kurací, alebo hovädzí vývar.
Dezerty
- ak im neviete odolať, objednajte si zákusky s bobuľami (maliny, černice, čučoriedky...) alebo tvarohovojo-gurtové.
Chudnite zdravo s Fresh diet na www.kucharky.sk.