Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2012 07:00 | Správy | Peniaze

Slovensko čaká ťažký rok: Hospodársky rast radšej nečakajme

Slovákov čaká ťažší rok, ako pôvodne predpokladali. Ministerstvo financií odhaduje, že náš hospodársky rast bude vyšší len o 1,1 % HDP.

V rozpočte to bude znamenať výpadok 100 miliónov €, mierne pribudnú nezamestnaní a ľudia budú menej nakupovať. Dôvodom je prehlbujúca sa dlhová a aj hospodárska kríza. Pred piatimi rokmi pritom Slovensko zažilo rekordný rast HDP 10,4 %, malo najmenej nezamestnaných v histórii a považovali nás za hospodárskeho tigra celej Európy. Čo všetko spôsobí menší rast ekonomiky?

Rezort financií vo svojej prognóze znížil odhad hospodárskeho rastu na 1,1 % HDP. Naopak, ceny by mali rásť o 2,8 %, platy budú v tomto roku stagnovať. „Očakávame o niečo pomalší rast ekonomiky. Čo sa týka ostatných ukazovateľov, ktoré sa dotýkajú priamo ľudí, tak sa dá povedať, že zamestnanosť by mala byť stabilizovaná, rast cien výrazne miernejší ako v minulom roku a rásť by mali aj reálne mzdy, teda kúpyschopnosť obyvateľstva. Čiže napriek pomalšiemu rastu by vývoj životnej úrovne mal byť tento rok pozitívnejší ako vlani,“ povedal Martin Jaroš z ministerstva financií.

Podľa analytika Radovana Ďuranu z Iness práve život bežných Slovákov určuje, že dochádza k rastu. „Ak sa viac ľudí zamestná, ak im rastú platy, dochádza k ekonomickému rastu. Ak mzdy stagnujú, zvyšovanie platov ledva pokryje rast cien, tak ekonomický rast obyčajne stagnuje. Zmena prognózy hovorí, že podstatné zvyšovanie miezd sa v tomto roku nedá veľmi očakávať,“ myslí si Ďurana. Nižší rast miezd bude znamenať výpadok v štátnom rozpočte 100 mil. €. Ako by mohla nová vláda rozhýbať trh práce? „Čo najmenej brániť ľuďom v aktivite. Odstraňovať prekážky podnikania a zamestnávania. Znižovať odvodové zaťaženie,“ vidí riešenia Ďurana.

1180089:gallery:false:false:false

Zdroj: MF SR, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, Štatistický úrad SR

Poznámka: * odhady

Nehnuteľnosti

Vyššia ponuka ako dopyt

Kúpa bytu či domu je v prípade väčšiny Slovákov celoživotná investícia. „V neistých časoch sa do takéhoto kroku veľmi nepoženieme. Stavebníctvo je odvetvím, ktoré sa z dosahov hospodárskej krízy stále nespamätalo. Očakávané ekonomické spomalenie situáciu nezlepší ani v tomto roku a nepovedie k výraznejšiemu rastu nových objednávok na výstavbu,“ uviedla Dana Špacírová z Poštovej banky. Podľa nej neistý ekonomický výhľad a slabší dopyt nedávajú ani predpoklady na rast cien bytov či domov. Na trhu by tak mal pretrvať previs ponuky nehnuteľností nad dopytom a hlavne drahšie novostavby by mohli aj v tomto roku zívať prázdnotou. Mnohí developéri majú problém predať aj zle riešené lacnejšie novostavby.

Platy

Ľudia zarobia menej

Nízky hospodársky rast sa odrazí aj na výške platov. „V roku 2012 predpokladáme, že úroveň rastu miezd bude nižšia ako miera inflácie. To znamená, že reálne ľudia zarobia menej,“ uviedol Marek Kuchta z personálnej agentúry. „Za dôležité v tejto situácii považujem stimulovanie ekonomiky prostredníctvom takých nástrojov, ktoré v maximálnej možnej miere zabezpečia naštartovanie procesu tvorby nových pracovných miest,“ uzatvára Kuchta.

Hypotéky

Úroky neklesnú

Finančné inštitúcie budú zrejme v tomto roku obozretnejšie a budú mať väčší sklon prijímať vklady, ako požičiavať. Súvisí to aj s počtom ľudí bez práce. „Vysoká nezamestnanosť a hrozba prepúšťania by tak mohli mať za následok rast rizikových prirážok, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri nastavení úrokových sadzieb z úverov. Aj napriek tomu, že Európska centrálna banka so sadzbami tak skoro hore nepôjde (práve naopak, očakávame ich ďalší pokles), naše komerčné banky budú práve pre rastúce riziko pri poskytovaní hypoték opatrnejšie a úroky pravdepodobne znižovať nebudú,“ vysvetlila analytička Dana Špacírová.

Nezamestnanosť

Pokorí hranicu 14 %?

Odborníci sa zhodujú, že slabý hospodársky rast nebude postačovať na tvorbu nových pracovných miest. „Nezamestnanosť tak nielen, že neklesne, ale s najväčšou pravdepodobnosťou ešte vzrastie a zrejme pokorí hranicu 14 %,“ predpovedá analytička Dana Špacírová z Poštovej banky. Marek Kuchta z personálnej agentúry Edymax zo skúseností tvrdí, že nové pracovné miesta sa tvoria, ak hrubý domáci produkt rastie na úrovni minimálne 3 %. „Pri raste 1,1 % nové pracovné miesta budú sektorovo vznikať skôr výnimočne. Tvorbu nových pracovných miest predpokladáme predovšetkým v automobilovom priemysle,“ povedal Kuchta. Podľa Martina Kvietka z konzultačnej spoločnosti Allexis sa budú firmy snažiť optimalizovať svoju výrobu, čo má za následok zníženie počtu zamestnancov, ktorí zostanú bez práce.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony