Prihlásil sa do prvej súťaže a hneď vyhral. Doma sa však od sporáka drží čo najďalej a jeho najobľúbenejším jedlom sú jednoduché špagety.
Jozef Hromják varí už 15 rokov, no do súťaže sa prihlásil po prvýkrát a okamžite s úspechom. „Bola to pre mňa nová a príjemná skúsenosť. Za 45 minút sme pripravili pochúťku, ktorá mala porotcov zaujať. Na výber sme mali dve povinné suroviny - buď bravčovú panenku, alebo filet zo zubáča, ktorý som si vybral. Vytvoril som z neho trojkombináciu,“ prezradil úspešný kuchár, ktorého úspech potešil a plánuje sa zúčastniť aj na ďalších súťažiach. Porotcovia si mohli pochutiť na filete na masle, druhú časť filetu zavaril do domácej ravioly s čerstvým špenátom a tretí kus nasekal na tatarák a servíroval ho v slanej škrupinke.
Varenie ho chytilo až na strednej škole, keď začal brigádovať v jednej prešovskej reštaurácii. „Potom som pôsobil vo Švajčiarsku a varil som aj v pražskom Hiltone. Neskôr som podnikal doma v Záhradnom pri Prešove a napokon som prišiel do Košíc,“ hovorí kuchár Hromják. Nerozlišuje, či varí pre celebrity, alebo bežných ľudí. „Všetci, ktorí prídu ochutnať jedlá, ktoré s kolegami pripravujeme, sú pre nás významní. Našu prácu oceňovali aj zahraniční herci, ktorí nedávno v Dóme svätej Alžbety nakrúcali,“ teší J. Hromjáka, ktorý však doma nie je hlavným šéfkuchárom. „Sporák spokojne prenechám rodinným príslušníkom, ja relaxujem,“ smeje sa kuchár, ktorého obľúbeným jedlom sú netradične špagety.
Domáce ravioly plnené diviačím ragú
Kuchár Jozef Hromják pripravil domáce ravioly plnené diviačím ragú. „Stačí si urobiť doma cesto na pirohy, do ktorého môže ísť akékoľvek ragú, ale aj zvyšok bolonskej omáčky,“ hovorí kuchár. Kým sa ravioly pripravujú v hrnci, treba pripraviť na panvici omáčku z masla a vody, ku ktorým sa pridajú nakrájané zemiaky, sušené paradajky a na záver lyžička bryndze. „Chýbať nesmie ani panenský olivový olej,“ dodáva kuchár.