Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2012 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Vzácne ikony z kostola našli policajti v kufri auta priekupníka

Ani dômyselná ochrana neraz nezabráni krádežiam vzácnych diel z múzeí. Zlodeji dokážu pri krádeži kúsky, ktoré odborníkov prekvapia.

Z dreveného ikonostasu gréckokatolíckeho kostola zo Zboja, ktorý je v bardejovskom skanzene, v roku 1993 počas prehliadky "zmizlo" 14 ikon. Zlodej zobral ikony, ktoré sú snímateľné a neboli pevnou súčasťou kostry architektúry ikonostasu.

Prešovskí policajti ikony o niekoľko mesiacov našli vo chvíli, keď ich priekupník ukladal do auta. Vzácne diela sa vrátili späť do skanzenu. "Šarišské múzeum potom cenné ikony presunulo s celým ikonostasom z roku 1766 do špecializovanej expozície ikon v Bardejove. V kostolíku však miesto, kde stál pôvodný ikonostas, nezostalo prázdne. V rokoch 2001 - 2002 tam múzeum umiestnilo kópiu ikonostasu," povedal František Gurek, riaditeľ múzea v Bardejove.

Zbrane spustili na šnúre a horolezeckom lane

Skupine približne dvadsiatich návštevníkov v roku 1972 lektorka na hrade Červený Kameň (okres Pezinok) rozprávala o historických nábytkoch. V jednej z miestností na chvíľu zaostal mladý muž. Zvesil zo steny tri vzácne historické pištole s rukoväťami vykladanými slonovinou. Zviazal ich šnúrou na bielizeň a cez okno spustil popri hradnom múre. Tam čakal komplic, ktorý vzápätí s tromi vzácnymi pištoľami rýchle odišiel autom. V zámockých sieňach sa zlodej zamiešal do inej skupiny návštevníkov. Neskôr si lektorka spomenula na podobu jeho tváre, ale zlodeja sa odhaliť nepodarila.

Polícia vyriešila veľkú krádež vzácnej zbierky historických zbraní za vyše 130-tisíc eur  z hradu Červený Kameň v Častej (okres Pezinok), ktorá bola v roku 2004. Podozrivých z krádeže - dvoch vtedy 35-ročných mužov z Modry zatkli policajti vo Svätom Jure. V aute mali aj niekoľko ukradnutých zbraní. Smerovali do Nemecka, kde už bola približne polovica z lupu. Zbrane skončili v rukách priekupníkov. Ponuka na predaj jednej z ukradnutých historických pištolí sa už objavila aj na internete. Zlodeji sa počas prehliadky skryli za závesom v západnej bašte a vyčkali na zatvorenie expozície. Potom sa z bašty spustili horolezeckými lanami. Odniesli si 19 intarzovaných pušiek, 21 pištolí a dva meče zo 17. a 18. storočia.

Meč ukradol aj s púzdrom

Počas prehliadky expozícií zámočku v Topoľčianskach (okres Zlaté Moravce) zlodej v lete roku 1995 využil chvíľu, kedy sa lektor a návštevníci venovali prehliadke cenností. Zo steny salónika ukradol samurajský meč v púzdre zo slonoviny. Vzácny exponát má okrem ceny približne 1500 eur aj vysokú historickú hodnotu. Meč sotva niekto ponúkne na predaj na burze, pretože ide o známy exponát. Zlodej ohrozoval lektora nožom

Návštevník múzea v Dunajskej Strede si v roku 1991 kúpil  lístok. Pri prehliadke expozícií sa presvedčil, že v budove je s lektorom sám. Nožom ohrozil dôchodcu a kladivom rozbil vitrínu, z ktorej ukradol osem pištolí z napoleonských čias a Rakúsko-Uhorska. Historické pištole sa nenašli.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu