Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2012 18:31 | Správy | Domáce správy

Anonymous pokračujú v útokoch a vyzývajú na protestné akcie

Webové sídla Úradu vlády a Ministerstva hospodárstva sú nedostupné. Dôvodom je zrejme útok hackerov z hnutia Anonymous.

Anonymous sa rozhodli takouto formou reagovať na legislatívnu úpravu Obchodnej dohody o boji proti falšovaniu (ACTA). Tú niektorí prirovnávajú k americkej SOPA, Anonymous hovorí o cenzúre internetu.

"Táto zmluva obmedzí naše práva a slobody. Vďaka nej vzrastie cenzúra internetu, vytváranie kópií pre vlastnú potrebu bude ilegálne, colníci budú môcť prehľadávať vaše notebooky," konštatuje vyhlásenie hackerského hnutia. Podľa neho útok na stránky sa mal začať o 18.00 h. V čase okolo 19.30 h boli oba weby stále nedostupné.

Hovorkyňa ÚV SR Ľubica Pilzová upozornila, že nedošlo k nabúraniu stránky, pri ktorom by sa hackeri dostali k údajom z webu. Stránka bola znefunkčnená DDoS útokom, pri ktorom je jej prevádzka znemožnená príliš veľkým počtom pripájaní. "V súčasnosti pracujeme na obnove prevádzky stránky," povedala pre TASR Pilzová.

Výzva na protesty

Na portály YouTube sa objavilo video, ktoré vyzýva občanov Slovenska a Česka, aby vyšli do ulíc a protestovali proti schváleniu Obchodnej dohody o boji proti falšovaniu (ACTA). Podľa vyhlásenia Anonymous protestné akcie podporí "rýchlo a zreteľne".

Útoky začali v piatokSkupine hackerov Anonymous padla za obeť už aj internetová stránka vlády www.vlada.gov.sk, znefunkčnili ju v sobotu krátko pred 18:00. Podľa pôvodného plánu mienili napadnúť aj web ministerstva hospodárstva www.economy.gov.sk, čo napokon odložili na neurčito.

Anonymous začali útočiť už v piatok, a to na protest proti údajným korupčným kauzám, ktoré spomína spis Gorila. Útokmi tiež chceli podporiť piatkový popoludňajší protest, ktorý sa konal v Bratislave. Ešte predtým znefunkčnil stránku Prima banky, sporadicky vypadávali aj internetové sídla strán Smer-SD a SDKÚ-DS, ktoré sú podľa vyjadrení hackerskej skupiny najviac zapletené do údajného korupčného škandálu popisovaného v Gorile. Niekoľko hodín nebola prístupní i stránka finančnej skupiny Penta.

Od útoku na webové sídlo poisťovne Dôvera napokon v piatok upustili. Hackli však stránku akvaparku Tatralandia, kde nechali svoje logo s odkazom "We are anonymous." "My sme anonymous. My sme légia. Neodpúšťame. Nezabúdame. Očakávajte nás," napísali na stránku do sekcie Novinky. Tatralandia je akvapark patriaci spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá je v portfóliu skupiny J&T. Tatralandia onedlho logo a oznam odstránila.

Skupina Anonymous je nezávislé hnutie bez štruktúry a vedenia, ktoré sa do podvedomia internetových komunít dostalo v roku 2003 vďaka príspevkom na stránke 4chan.org. Informácie o skupine Anonymous sa začali dostávať do médií aj vďaka účasti na prevratoch v Tunisku a Egypte na začiatku roku 2011. Známa je aj vďaka využívaniu masky anglického vojaka Guya Fawkesa, ktorý sa v roku 1605 neúspešne pokúsil o atentát na protestantského kráľa Jakuba I. Práve túto masku hackeri umiestnili v piatok na stránku Tatralandie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Foto
Katastrofálna situácia: Vyhlásili núdzový stav, stovky ľudí museli evakuovať! Hlásia aj obeť
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Chystá sa invázia?! Výzva izraelskej armády hovorí za všetko
Bojový dron
Ukrajina sa má čím chváliť: Hlásia úspech, Rusi budú zúriť!
Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!
Vedci museli lebku neandertálkyne znovu poskladať.
Foto
Vedci odhalili tvár neandertálskej ženy: Jedna ČRTA vám udrie do očí, aha!
Speváčka počas vystúpenia vystriedala viacero outfitov.
Madonna spievala pre 1,6 milióna fanúšikov: Pozrite sa na tú neskutočnú MASU ľudí
(ilustračné foto)
Škandál na fare: Kňaz mal zneužiť skoro 40 000 eur! Odpadnete, čo si za to kúpil