Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2012 00:00 | Správy | Domáce správy

Predčasné voľby do NR SR: Strany minú v kampani 10 miliónov eur!

Aj keď oficiálna kampaň sa začína až 18. februára, Slovensko je už vyzdobené bilbordmi, z ktorých sa na nás usmievajú krásne tváre politikov.

Nový Čas zisťoval, koľko sa chystajú politické strany minúť na svoju predvolebnú propagáciu a výdavky sme porovnali s kampaňou v roku 2010. Kým SNS a SDKÚ chcú minúť oveľa menej prostriedkov, Most a SaS investujú o niečo viac. Zákon hovorí, že na kampaň môžu strany použiť ľubovoľnú sumu. Do roku 2002 platilo obmedzenie do výšky 12 miliónov korún.

Smer 2 milióny eur

Kampaň v roku 2010: 2,15 mil. €

Najsilnejšia strana chce investovať podobnú sumu ako v predchádzajúcej kampani. Financie čerpajú zo zdrojov za hlasy v predošlých voľbách a zobrali si aj úver. „Veľkých mítingov budeme mať 24, okrem toho budeme mať stovky menších stretnutí s občanmi, pretože každý náš líder má aj svoj vlastný program,“ uviedol podpredseda Smeru Marek Maďarič. Na niektorých mítingoch vystúpi v programe skupina Drišľak, spevák Oto Weiter a na poslednom mítingu v Bratislave český spevák Michal David.

 

SDKÚ 2 milióny eur

Kampaň v roku 2010: 3,12 mil. €

1155090:gallery:false:false:false

Líder pravice SDKÚ do kampane podľa oficiálnych informácií vrazí o milión menej ako v roku 2010. „Na volebnú kampaň sme si zobrali úver vo výške 2 mil. €,“ povedal Novému Času hovorca strany Michal Lukáč.

 

KDH 1 milión eur

Kampaň v roku 2010: 940-tis. €

1155088:gallery:false:false:false

Kresťanskí demokrati cez víkend zverejnili svoj volebný program, ktorý zhrnuli do sloganu Prácou všetko začína. „Plánované výdavky na predvolebnú kampaň sú v rozsahu 1 milióna eur, pričom najväčšiu položku predstavuje kampaň v médiách,“ uviedol hovorca KDH Matej Kováč.

 

Most-Híd 700 - 750-tisíc eur

Kampaň v roku 2010: 690-tis. €

Kampaň Mostu-Híd bude stáť približne 700 000 až 750 000 €. „Neplánujeme si zobrať úver, vychádzali sme z finančných možností strany,“ informovala hovorkyňa Nora Czuczorová. Dodala, že bugárovci budú mať kampaň formou bilbordov, letákov či inzercie. Neplánujú však televízne a rozhlasové spoty. Čo sa týka umelcov, stavia na Cigánskych diablov, skupinu Kochanski, Roba Opatovského i Senzus. Čaká ich približne 80 stretnutí s občanmi. Cez víkend vo Valtickej doline predseda Béla Bugár s nezávislým kandidátom Andrejom Hrnčiarom ponúkali maďarskú klobásu a pálenku.

 

SNS 1 milión eur

Kampaň v 2010: 2,7 mil. €1155087:gallery:false:false:falseSNS chce zaujať potenciálnych voličov bilbordmi, osobnými stretnutiami aj súťažou o iPad. „Na kampaň plánujeme minúť okolo milióna eur, je to však živé číslo, ktoré sa počas nej bude ešte modifikovať podľa toho, kde budeme chcieť propagáciu zosilniť - či už to budú stretnutia s občanmi alebo bilbordy či tv spoty,“ uviedla hovorkyňa SNS Jana Benková.

 

SaS 780-tisíc eur

Kampaň v 2010: 530-tis. €

1155086:gallery:false:false:false

Generálna manažérka strany Jana Kiššová informovala, že náklady liberálov na kampaň budú približne 780 000 €. „Plánujeme využiť príspevky od štátu, vytvárali sme si rezervu na tieto účely. Ďalej plánujeme využiť aj členské príspevky a pôžičky od našich zakladajúcich členov,“ priblížila. SaS využíva na kampaň aj bilbordy či internet. S občanmi budú podobne ako v prvej kampani komunikovať aj cez sociálne siete.

 

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti 500-tisíc až milión eur

Kampaň v roku 2010: -

Tučnú sumu do kampane vloží aj nová strana Igora Matoviča. „Sumu odhadujeme niekde medzi 500-tisíc až 1 milión €, budeme sa však snažiť, aby sa to skôr priblížilo k tej 500-ke. Vybavujeme si úver, uvidíme, či ho dostaneme. Neviem presne, čo bude v kampani najdrahšie. Je tam viacero, asi 5 či 6 rovnakých položiek - bilbordy sú určite drahé, najdrahšie budeme mať asi tlačoviny,“ povedal Igor Matovič.

Wienk: Strany majú aj neoficiálne rozpočty

Podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair-Play majú strany popri oficiálnych rozpočtoch aj tie neoficiálne, ktoré sú vyššie. „Politické strany skrývajú časť nákladov, ktoré nevedia podložiť príjmami. Buď pochádzajú od darcov, ktorí chcú zostať v utajení, alebo tieto prostriedky pochádzajú z úplatkov a provízií,“ vysvetlila Wienk.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Maďarsko odmieta návrhy Ukrajiny: Tvrdý odkaz! Toto podľa vicepremiéra neurobia
Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Moskva ide rozširovať svoj arzenál: Pripravuje sa na niečo?! Desivé slová diplomata
Polícia v nedeľu riešila vodičov pod vplyvom alkoholu, obvinila ich
Foto
Z FOTO sa vám zastaví rozum: Otrasné, koľko vodiči cez víkend nafúkali! Polícia vyzýva verejnosť
Miroslav Imrich († 71) zrejme spáchal samovraždu.
ŠOK! Známeho českého speváka († 71) našli mŕtveho: Mrazivé, kde skonal... Prekliate miesto?
Putin nariadil cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní!
Aktualizované
Putinov krok všetkých vydesil: Rusi majú nacvičovať odpálenie JADROVÝCH zbraní! Reakcia na Macronove výroky?
Makhmud Muradov
Tvrdá rana pre ex-Bagárovej: Po tomto zostal Muradov v šoku!
Umelcovu dcéru Renátu (vpravo) mrzí, že o ňu otec počas života neprejavil záujem.
Boj o dedičstvo po Grúňovi († 81): Vdova ženie právnikov na dcéru, ktorú spevák 39 rokov nevidel
(ilustračné foto)
Český farár vyvolal ŠKANDÁL vo Vatikáne: Hrôza, čo mal pri sebe! Polícia zakročila
(ilustračné foto)
Obmedzenia na diaľnici D2: V tomto úseku buďte trpezliví! Prejazdný je len jeden pruh
Monika Beňová
Foto
Beňová zostala ZHROZENÁ, akú správu dostala: Mám 55 rokov ale... šialené, sú to BLÁZNI!
Na snímke podnikateľ Michal Suchoba prichádza na súdne pojednávanie v kauze Mýtnik.
Aktualizované
Kauza Očistec má dohru: Podnikateľ Suchoba dostal trest! Takto dopadol
Ruský prezident Vladimir Putin.
USA prezradili, KEDY by vstúpili do konfliktu s Ruskom! Slová, ktoré Putina nepotešia