Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2011 12:55

Kauza napadnutia webu NBÚ: Mladíci sú definitívne slobodní!

Bratislavský súd v utorok definitívne oslobodil spod obžaloby dvoch mladíkov. Bývalí študenti teda podľa súdu web NBÚ nenabúrali.

Kauza hesla nbusr123, ktorú média prirovnali k diletantizmu, sa začala, keď zamestnanec, ktorý nastavoval zariadenia, zadal testovacie heslo. Začiatkom roka 2001, keď boli zariadenia odovzdávané Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ), mali zamestnanci úradu heslá zmeniť. To sa však nestalo a tak NBU ďalej používal ako prístupové heslo do svojej siete dnes už legendárne nbusr123. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta si na pojednávaní v utorok sám položil otázku, či sú takéto trestné činy, akým je nabúranie webu NBÚ, nepostihnuteľné.  So zamietnutím jeho odvolania voči oslobodzujúcemu rozsudku sa vysporiadal.

Pôvodne petržalský súd študentom Patrikovi Lenártovi (25) a Jakubovi Červenému (22) trestným rozkazom uložil trest jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky. Súd ich týmto trestným rozkazom uznal za vinných z porušovania tajomstva prepravovaných správ a zneužitia záznamu na nosiči informácií. Predsedníčka senátu odvolacieho súdu nad týmto trestným rozkazom v utorok vyjadrila počudovanie. Obaja mladí muži však voči trestnému rozkazu podali odpor a prípad sa dostal pred súd. Koncom roku 2010 súd obidvoch mladíkov spod obžaloby oslobodil. Prokurátor sa však odvolal a prípadom sa v utorok zaoberal senát bratislavského Krajského súdu. Ten dvoch bývalých študentov spod obžaloby oslobodil.

Obidvaja obžalovaní  Patrik Lenárt a Jakub Červený  sa od začiatku procesu necítili byť vinnými. Patrik L. vo svojej výpovedi odmietol, že by sa útoku na NBÚ zúčastnil a odmieta aj útok na server Stredného odborného učilišťa v Michalovciach. Pre tento server totiž bol administrátorom, a preto, ako tvrdí, na jeho "hacknutie" nemal žiadny dôvod. Útok na NBÚ podľa neho smeroval z desiatich IP adries. Jedna z nich patrila spomínanej strednej škole a Patrik L. sa domnieva, že vykonštruovaním ho s týmto útokom spojili. S druhým obžalovaným, Jakubom Červeným sa, ako tvrdil na súde, zoznámil až na pojednávaní.

Podľa obžaloby mali obvinení pod prezývkami "Br" a "Tuxo" v priebehu apríla 2006 zneužiť bezpečnostné diery a preniknúť na verejnú zónu serverov NBÚ a spôsobiť tak ujmu spočívajúcu v prelomení tajomstva počítačových dát NBÚ a ujmu spočívajúcu v poškodení mena a postavenia tohto úradu. Disky z počítačov skúmali aj vyšetrovatelia amerického FBI.

"V istom zmysle tým, že táto kauza vyšla na svetlo, ukázala, že išlo o benevolentnosť takej inštitúcie ako je NBÚ, keď používala tak jednoduché heslo do svojho systému," povedala predsedníčka odvolacieho senátu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistka Thunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?