Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2011 12:00 | Správy | Domáce správy

Odškodné pre Valka († 57): Záhada okolo 1,6 milióna eur!

Onedlho ubehne rok od chladnokrvnej popravy právnika Ernesta Valka († 57). Advokáta zavraždili 8. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu.

O deň neskôr mal v pláne rokovanie na ministerstve vnútra o svojom odškodnení. Valko žiadal 1,6 milióna € ako náhradu škody za trestné stíhanie a pobyt v „cépezetke“ z roku 2006. Po jeho smrti do boja o túto sumu vstúpila jeho dcéra Jana, ktorá je jedinou dedičkou právnika. Ministerstvo vnútra však mlčí.

Po vražde právnika vyšli najavo informácie o tom, že Slovensko sa chcelo s Valkom dohodnúť na odškodnení. Právnik mal žiadať 1,6 mil. € za represiu. V roku 2006 ho totiž obvinili z vydierania, prehľadali mu advokátsku kanceláriu a sedel aj v cele policajného zaistenia. Rokovania medzi ním a ministerstvom vnútra prebiehali od júla 2010. Posledné bolo naplánované na 9. novembra 2010. Deň predtým však právnika niekto chladnokrvne popravil.

Valko sa po zmene vlády chcel náhrady vzdať v prípade spoločného vyhlásenia. „Po výmene garnitúry boli dve rokovania na pôde rezortu. Posledné malo byť 9. novembra, kde sa mala dohodnúť definitívna podoba vyhlásenia. Dovoľte, aby som ako minister vnútra vyjadril ľútosť nad tým, že Valko bol v roku 2006 zadržaný a stíhaný. Stalo sa tak na základe nepotvrdeného obvinenia, jeho konanie totiž nebolo trestným činom,“ povedal vtedy minister vnútra Daniel Lipšic.

Odvtedy je však na rezorte vnútra o odškodnení ticho. „Po smrti doktora Valka som ako právny zástupca Jany Valkovej, zákonnej dedičky, navštívil ministra vnútra s ponukou na mimosúdne vyrovnanie. Opakovane som sa dotazoval o odpoveď e-mailom, ale zatiaľ sme žiadnu odpoveď nedostali. Preto som práve v týchto dňoch zaslal ministrovi vnútra list týkajúci sa tejto veci,“ povedal pre Nový Čas právnik Jozef Vozár, ktorý potvrdil, že žiadosť o pôvodné odškodné je v hodnote 1,6 mil. €.

Keďže Valko bol rozvedený, jedinou dedičkou jeho majetku je jeho dcéra Jana. A ona by tak získala peniaze v prípade, že by k mimosúdnemu vyrovnaniu došlo.

„Trestné stíhanie Valka bolo nezákonné, boli flagrantným spôsobom porušené jeho práva, preto ešte za života žiadal odškodné v zmysle platných zákonov SR,“ dodal Vozár. Ministerstvo vnútra včera pripomenulo, že už po smrti Valka vyjadrili ľútosť, že bol trestne stíhaný na základe nepravdivých informácií. „Rezort v tejto chvíli nevie o ďalších požiadavkách pozostalých alebo ich právneho zástupcu,“ reagoval hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel.

Za čo chcel odškodné?

Ernest Valko strávil päť dní v cele policajného zaistenia v novembri 2006. Vyšetrovateľ ho vtedy spolu s Ladislavom Rehákom a Martinom Rehákom obvinil z vydierania v spolupáchateľstve. Jeho advokátsku kanceláriu prevrátili hore nohami, pričom z nej mali policajti zobrať veci, ktoré nesúviseli s prípadom. Polícia vtedy tvrdila, že vydierali bratov Viliama a Rastislava Vittekovcov. Tí pre Reháka skupovali pozemky na Záhorí. Predávajúcich však tlačili k nižším cenám a rozdiel si nechávali, čím mali zarobiť až 15 miliónov korún. Rehák na to prišiel a o celej záležitosti spísali zápisnicu, pričom bol prítomný aj Valko. V októbri 2009 však trestné stíhanie v tejto veci zastavili.

Vražda Ernesta Valka († 57)

Ernesta Valka našli 8. novembra 2010 večer o 22.45 hod. v jeho dome v Limbachu zastreleného v kaluži krvi exmanželka Oľga (54) a dcéra Jana. Okamžite zalarmovali políciu. Do domu sa prišli pozrieť preto, lebo sa im nezdalo, že Valko dlhší čas nedvíhal mobil. Valka zabila jedna rana z krátkej guľovej zbrane v čase od 18.47 do 22.45 hod. zo vzdialenosti niekoľkých metrov. Kriminalisti vykonali jednu základnú a štyri dodatočné obhliadky miesta činu. Zaistili 107 stôp. Vypočuli desiatky osôb. Valko sa tesne pred smrťou sťažoval kolegyni do telefónu, že v dome cíti acetón. Polícia dodnes neobvinila žiadnu osobu a prípad naďalej vyšetruje.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva