Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2007 17:08 | Šport

Mihok sa môže obrátiť na súd, tvrdí Riapoš

Mihok sa môže obrátiť na súd, tvrdí Riapoš
BRATISLAVA - Predsedom a najvyšším štatutárom Slovenského paralympijského výboru (SPV) je naďalej Ján Riapoš.

Na stredajšej tlačovej besede staronový šéf SPV vysvetlil zo svojho pohľadu okolnosti, ktoré predchádzali turbulentným udalostiam posledných dní, keď sa skupina okolo Karola Mihoka snažila dostať k moci.

Podstatou sporu bolo zvolanie dvoch mimoriadnych valných zhromaždení SPV, ktorých iniciátormi boli K. Mihok a doterajší predseda J. Riapoš. Mihoka na "jeho" valnom zhromaždení za účasti 6 delegátov zvolili za nového predsedu SPV, no prakticky v tom istom čase druhé valné zhromaždenie za účasti 29 delegátov (z celkového počtu 42) potvrdilo vo funkcii J. Riapoša. Ten pri zvolaní MVZ využil možnosť najvyššieho štatutára a okrem iného odsúhlasil aj zmenu v stanovách, že členstvo v SPV budú mať iba domáce zväzy s prepojením na medzinárodné organizácie zastrešujúce paralympijské aktivity. Týmto krokom oficiálne vypadli zo slovenskej paralympijskej rodiny menšie zväzy, ktoré zastupovali "pučisti" Karol Mihok (Slovenský lyžiarsky zväz zdravotne postihnutých), Andrej Mičunek (Slovenský zväz tanečného športu na vozíku), Dušan Dědeček (Slovenský atletický zväz zdravotne postihnutých) a Juraj Petrovič (Slovenský cyklistický zväz zdravotne postihnutých).

"Zväzy, ktoré majú jeden šport a možno jedného športovca, nemôžu byť protiváhou k multizväzom, ktoré robia 18 športov. Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov má dnes 54 klubov a Sekcia nevidiacich a slabozrakých športovcov 24 klubov, kde dokopy funguje tri až päťtisíc športovcov," vysvetlil J. Riapoš.

Riapoš považuje aktivity K. Mihoka v samozvanej funkcii šéfa SPV za účelové zavádzanie verejnosti. Podľa neho v celej veci neexistuje žiadne právne vákuum, ani dualitu vedenia SPV, pretože jediným právoplatným predsedom je na základe platných stanov on sám. "Uvedomujeme si, že tieto veci sú napadnuteľné súdom a toto je aj jediná cesta, akou sa môže uberať skupina okolo Karola Mihoka. Nech o celej záležitosti rozhodne nezávislý súd, my sa tohto rozhodnutia nebojíme a budeme ho akceptovať," vyhlásil J. Riapoš. Priznal tiež, že určitý právny chaos spôsobilo aj Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) tým, že v priebehu niekoľkých dní zaregistrovalo zápisnice z dvoch mimoriadnych valných zhromaždení SPV. Úkon, ktorý urobil rezort, má však len registračný rozmer a žiadny právny dosah.

Riapoš sa rozhodol, že o celej spletitej situácii, ktorá nevznikla jeho chybou, chce čo najrýchlejšie informovať aj široké plénum paralympionikov. Preto sa rozhodol na sobotu 6. októbra zvolať ďalšie mimoriadne valné zhromaždenie SPV. Malo by sa uskutočniť v bratislavskom hoteli Danube od 13.00 h.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vedci museli lebku neandertálkyne znovu poskladať.
Foto
Vedci odhalili tvár neandertálskej ženy: Jedna ČRTA vám udrie do očí, aha!
Speváčka počas vystúpenia vystriedala viacero outfitov.
Madonna spievala pre 1,6 milióna fanúšikov: Pozrite sa na tú neskutočnú MASU ľudí
(ilustračné foto)
Škandál na fare: Kňaz mal zneužiť skoro 40 000 eur! Odpadnete, čo si za to kúpil
Kto sa stal víťazom?
Veľkolepé FINÁLE Let's Dance: Poznáme KRÁĽA a KRÁĽOVNÚ tanečného parketu!
(ilustračná fotografia).
Hamas odpálil rakety na izraelské územie: Armáda hlási straty na ľudských životoch
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy