Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2011 14:34 | Správy | Peniaze

Finančné krízy minulosti: Toto sú najväčšie pády búrz v histórii!

Krach na burze označuje rýchly a výrazný pokles trhových kurzov cenných papierov. Dejiny zaznamenali niekoľko takýchto dramatických pádov.

Z nich najznámejšie sú krach viedenskej burzy 9. mája 1873, pád newyorskej burzy 24. októbra 1929 a rovnakej burzy opäť 19. októbra 1987.

9. mája 1873 - Pád viedenskej burzy

Keď Nemecko vyhralo v roku 1871 vojnu s Francúzskom, vynútilo si v mierovej zmluve zaplatenie vojnových reparácií vo výške 5 miliárd frankov. Tento prísun tzv. lacných peňazí spôsobil vznik tzv. zakladateľského boomu. V priebehu dvoch rokov vzniklo v Nemecku 780 nových akciových spoločností. V rokoch 1790 až 1870, t.j. za predchádzajúcich 80 rokov bolo v Nemecku založených 300 akcioviek. Akcionársky boom spôsobil, že Nemecko sa stalo druhou najväčšou svetovou ekonomikou po Veľkej Británii. Podobný vývoj prebiehal aj v Rakúsko-Uhorsku.

V roku 1872 Francúzsko reparácie splatilo a príliv peňazí na nemecký trh sa skončil. Kým v Nemecku sa začal boom spomaľovať, v Rakúsku pokračoval naďalej. Rakúski investori vkladali svoje nádeje do veľkolepej svetovej výstavy vo Viedni, ktorá sa začala 1. mája 1873. Podujatie prilákalo ale málo návštevníkov a skončilo sa deficitom 15 miliónov zlatých. Hneď na začiatku výstavy oznámili insolventnosť vysoko zadlžené spoločnosti, ktoré sa na nej podieľali a 8. mája toho roku skrachovalo 100 spoločností. Kurzové straty dosiahli 300 miliónov zlatých, v piatok 9. mája 1873 prišlo k pádu celého trhu a 13. mája sa prepadla aj berlínska burza. Prispelo k tomu aj oznámenie o platobnej neschopnosti množstva amerických železničných spoločností, do ktorých vložilo svoje peniaze veľa európskych investorov.

Krach viedenskej burzy odštartoval dovtedy najväčšiu svetovú ekonomickú recesiu. Kríza postihla hlavne priemyslové a železničné spoločnosti, znížila sa výroba. Veľké množstvo burzových maklérov a investorov prišlo o celý svoj majetok a spáchalo samovraždu.

24. októbra 1929 - Pád burzy v New Yorku

Pádu newyorskej burzy predchádzal dlhoročný sústavný ekonomický rast a nový rekord tzv. Dow Jonesovho indexu potvrdený 3. septembra 1929. V rokoch 1927 až 1929 sa majetok investičných spoločností celkovo zdesaťnásobil.

Prvé známky recesie sa začali prejavovať už na jar 1929, napriek tomu burzový index mierne stúpal. Po dosiahnutí jeho maxima finančný analytik Roger Ward Babson varoval, že akcie na burze sú nadhodnotené a hrozí ich pád. Ku krátkodobému prepadu cien akcií prišlo na newyorskej burze na prelome septembra a októbra toho roku. Dňa 20. októbra 1929 americké denníky oznámili, že ceny veľkého množstva akcií poklesli na kritickú úroveň a veľkoobchodníci s akciami sú nútení ich predať. K prvej mohutnej vlne predaja akcií prišlo vo štvrtok 24. októbra 1929. Akcie predávali investori, ktorí si na ich nákup zobrali úver. V priebehu 30 minút sa na burze predalo 1,6 milióna akcií. Nákupné príkazy sa vyčerpali a investori podľahli panike. Burza musela byť niekoľkokrát uzatvorená a obchody prerušené. Celková finančná strata dosiahla 24. októbra toho roku 11,25 miliardy dolárov.

Krach newyorskej burzy odštartoval veľkú hospodársku krízu s obrovskými sociálnymi dôsledkami. O deň neskôr sa následky pádu newyorskej burzy prejavili aj v Európe, nastal tzv. Čierny piatok.

19. októbra 1987 - Pád burzy v New Yorku

Pád burzy cenných papierov v New Yorku v roku 1987 označili znalci za najhorší denný prepad v dejinách obchodovania s akciami. Aj tomuto pádu predchádzal niekoľkomesačný vzostup Dow Jonesovho indexu až o 50 %. V piatok 16. októbra 1987 stratil index počas poslednej hodiny obchodovania 108 bodov. V ten deň postihla Londýn silná búrka a mnohí burzoví makléri sa nedostali do práce. Ich záväzky zostali cez víkend nevybavené. Na správu, že americké vojnové lode ostreľovali iránsku ropnú plošinu, reagovali burzoví investori v Ázii a v Európe predajom akcií.

V pondelok 19. októbra 1987 dosiahol Dow Jonesov index hodnotu 2047 bodov, čo bolo už o 200 bodov menej ako na záver obchodného dňa v piatok. Situácia v New Yorku sa síce neskôr upokojila, na burzách v Ázii a v Európe však kurzy naďalej klesali. Wall Street zareagoval na ne o 13.30 hodine. Akcie sa začali predávať vo veľkom, nikto ich však nechcel kúpiť a nastala panika. V závere obchodného dňa sa burzový index prepadol o 508 bodov a stratil tak 22,6 % svojej východiskovej hodnoty z pondelka rána.
Už na druhý deň, 20. októbra 1987, sa na hlavnej americkej akciovej burze obchodovalo, akoby sa nič nebolo stalo. Dva roky však trvalo, kým sa Dow Jonesov index dostal späť na hodnotu, ktorú stratil v priebehu niekoľkých hodín.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči