Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2011 13:55 | Správy | Kultúra

Poplatky za televíziu a rozhlas: Aj Radičová je za ich zrušenie!

Vláda by mala zmenu financovania verejnoprávnych médií prerokovať pravdepodobne po letných prázdninách, koncom augusta.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov má podporu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ). Prezentovala ju 28. júna počas odpočtu ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) po prvom roku na čele rezortu. Zrušenie úhrad za služby verejnosti, tzv. koncesionárskych poplatkov má podľa Radičovej dva významy - má zabezpečiť štandardné financovanie verejnoprávnych médií a znamená aj zvýšenie čistého príjmu občanov. "Preto ten záujem je nielen z rezortu kultúry ale samozrejme aj záujmom vlády Slovenskej republiky. Ak máme možnosti ako zvyšovať čistý príjem občanov, určite ich celá vláda víta," konštatovala predsedníčka vlády.

To, či sa koncesie zrušia k 1. 1. 2012 alebo až k 1.1. 2013 závisí aj od rokovaní o budúcoročnom štátnom rozpočte, ktoré budú najintenzívnejšie v lete. Krajcer však už o téme zrušenia koncesií s ministerstvom financií diskutuje.

"Zrušenie úhrad za služby verejnosti, takzvaných koncesionárskych poplatkov má táto vláda v programovom vyhlásení. Samozrejme, že ja som ministra financií (Ivana Mikloša, SDKÚ) informoval. Máme korektný vzťah, vie o tom, že to predkladám. S tým, že otázku definitívneho doriešenia nechávame na rokovania, či to bude od 1. 1. 2012 alebo 1. 1. 2013. Mojou snahou, samozrejme, ako ministra, ktorý naštartoval túto reformu, aby to bolo od 1. 1. 2012. Samozrejme, že je to aj otázka možností štátneho rozpočtu, ale všetko je to na báze korektnej komunikácie, ktorá už prebieha s ministerstvom financií zo strany ministerstva kultúry," uviedol Krajcer počas odpočtu po prvom roku vo vedení Ministerstva kultúry SR.

Daniel Krajcer pripomína, že výber koncesií z roka na rok klesá a riešiť tento výpadok znamená pre manažment verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska každoročné rokovania s politikmi o zmluve so štátom, či dotácii. Nový systém má zabezpečiť viac financií ako sú očakávania z výberu koncesií a z ďalších príjmov - zmluvy so štátom a z reklamy v budúcom roku. "Je to jednoducho zabezpečený, zákonom garantovaný trvalý príjem, ktorý vytvára väčšiu slobodu manažmentu, aj keď sú to peniaze zo štátneho rozpočtu," ubezpečil Krajcer. Informácie o tom, že peňazí bude málo sú podľa Krajcera "nepresné a zavádzajúce", vo všetkých oblastiach sa šetrí. Suma je určená na "základe analýz, na základe reálnych čísel a zabezpečuje trvalý udržateľný stav verejnoprávnych médií, keďže sme sa zaviazali, že ich zreformujeme, zachránime", dodal minister kultúry.

Vláda by mala zmenu financovania verejnoprávnych médií - Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) prerokovať pravdepodobne po letných prázdninách, koncom augusta.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Catholic priest on altar praying with hands joined during mass service in church
Telá rozrezané na kusy a vydieranie: Odvážny biskup bojuje s gangmi, uniesli ho?! Nové správy
(ilustračné foto)
AktualizovanéFoto
Dopravné obmedzenie na diaľnici: Na mieste je polícia! Čo sa tam stalo?
Na archívnej snímke z 19. apríla 2024 dym stúpa zo sopky Ruang v indonézskej provincii Severné Sulawesi.
Najvyšší stupeň varovania! Strašidelné dianie v krajine: Uzavreli aj letisko
Atrakcia je lákadlom aj v noci.
Váš Tip
Ikonická spievajúca fontána v Košiciach je po rozsiahlej obnove v prevádzke: Neuveríte, akými technológiami disponuje!
Varovanie pred búrkami
Užívajte si teplo, kým môžete: Počasie sa POKAZÍ! Kedy príde radikálna ZMENA?
Spoznávate chlapca na fotke?
Foto
FOTOhádanka: Viete, kto je tento rozkošný chlapec? Dokázal veľa aj napriek vážnej nehode
Ilustračné foto
Útok Číny?! Desivé, čo sa malo stať v Juhočínskom mori: To neznie dobre
(ilustračné foto)
Veľké nešťastie na svahu! Zrazili sa dvaja lyžiari, český občan († 66) neprežil
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Vážna nehoda pod Tatrami: Zrazili sa tam 3 vozidlá! Cesta je uzavretá, zasahovali hasiči
Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
(ilustračné foto).
Krvavý incident v krajine: Hlásia niekoľko obetí! Znepokojivé, kde ozbrojenec útočil