Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2011 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Kanibal Matej († 42) sedel celé hodiny na nete: Vyhodili ho z práce!

Skvelý sused, dobrý kamarát! Len v dobrom hovoria susedia aj kamaráti zo streleckého klubu o Matejovi Čurkovi († 42) zo Sokoľa pri Košiciach.

Nechce sa im veriť, že práve on bol podozrivý z kanibalizmu. Počítačový špecialista žil pokojne na kraji dediny s partnerkou a dvoma dcérkami (7 a 14 rokov).

Matej Čurko bol bratom známeho hudobníka. S rodinou býval v dedine Sokoľ s 1 030 obyvateľmi neďaleko Košíc asi 7 rokov. „Vždy sa pozdravil a porozprával. Venoval sa rodine a ak niekto zo susedov potreboval pomôcť, nikdy to neodmietol,“ povedala susedka z ulice. Dlhé roky pracoval ako počítačový expert vo viacerých firmách. V marci dostal výpoveď kvôli tomu, že cez pracovnú dobu často chatoval na počítači a odvtedy bol nezamestnaný. Podľa informácií, ktoré získal Nový Čas, mal už vtedy opletačky s políciou. „Stále vysedával na internete,“ tvrdili ďalší susedia.

Miestni vedeli, že Matej Čurko bol športový strelec, patril k tým lepším. Vraj sa aj rád pochváli svojimi zbraňami. Strieľať chodil na strelnicu na Podhradovej ulici a je aj v Klube vojakov v zálohe. Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite včera obvinil Mateja z prípravy úkladnej vraždy cudzinca a z pokusu vraždy policajta. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Kriminalisti urobili obhliadku miesta činu a vecí, ktoré mal Matej pri sebe. Zaistili aj auto, ktorým sa dostavil do blízkosti miesta činu. Prehľadali aj dva domy a tri nebytové priestory. Trvalo to niekoľko hodín.

Čo vedie ku kanibalizmu?

Jednoznače povedať, prečo sa niekto rozhodne skonzumovať človeka, je veľmi náročné. „Bez dôkladných vyšetrení sa nedá zovšeobecniť, z akých pohnútok taký človek koná,“ povedal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre psychiatriu Ivan Dóci. Podľa neho môže trpieť psychickým problémom, ale môže ísť aj o vážnu duševnú poruchu. „Môže sa aj stať, že by išlo o človeka, ktorý nie je duševne chorý, ale sa tak jednoducho rozhodol,“ dodal Dóci.

Náš hlavný odborník na choroby ľudskej duše sa počas svojej praxe s prípadom kanibalizmu u nás nikdy nestretol a ani nepočul o tom, že by s ním mal skúsenosti niekto z jeho kolegov.

Čo viedlo k týmto chúťkam slovenského kanibala, by zaujímalo aj inú odborníčku. „Kanibalizmus nie je až taký neobvyklý, ale nie za týchto podmienok, ľudia sa k nemu uchyľujú pri nedostatku potravy,“ myslí si psychiatrička a sexuologička Danica Caisová. Podľa nej môže mať takéto konanie sexuálny motív. „V takomto prípade môže ísť o sadizmus vyexponovaný do maxima,“ myslí si odborníčka. Na strane toho, ktorý sa chcel dať zjesť, by zase išlo o extrémny masochizmus. Ak by v tom nebol sexuálny motív, môže ísť podľa Caisovej o duševnú poruchu. „Nikdy som sa s takýmto prípadom nestretla, zatiaľ to poznám iba z literatúry,“ tvrdí odborníčka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať