Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2011 00:00 | Správy | Zahraničné správy

Kristýna Kočí: Blondínka, ktorej sa podarilo rozložiť Česko

Naivná začiatočníčka alebo zákulisná hráčka? Kto je vlastne len 26-ročná Kristýna Kočí, ktorá môže privodiť pád českej vládyči dokonca predčasné voľby?

Jej hviezda v Česku vyletela ako kométa po minuloročných voľbách. Vtedy ešte len 26-ročná študentka politológie Kristýna Kočí sa stala členkou vyjednávacieho tímu strany Veci verejné, ktorý rokoval o vstupe do vlády. V tom čase bola okrem šéfa Radka Johna najznámejšou tvárou partaje. Za Veci verejné prerokúvala a dolaďovala podrobnosti vládneho programu, dokonca ju pasovali za ideologičku strany. Už vtedy sa o nej špekulovalo ako o nastrčenej bábke, výkonnej jednotke Radka Johna či robotovi, ktorý donekonečna opakuje naučené frázy bez akéhokoľvek konkrétneho obsahu.

Jej obdivovatelia však oponovali, že sebavedomá blondínka dobre vie, čo chce a dotiahne to určite ďaleko. Po trištvrte roku je už úplne jasné, kam to dotiahla. Postavila sa proti sivej eminencii strany, v tajnej nahrávke pourážala úplne všetkých, ktorých mohla a teraz ju musí strážiť súkromná ochranka.

Úplatok za vernosť

Najväčšiu vládnu krízu odštartovala Kočí so svojím kolegom Jaroslavom Šárkom viac-menej nevinne. Dokonca obaja získali sympatie, že sa neboja udať korupčníkov. Obaja totiž pre české médiá vyhlásili, že im Bárta ponúkal peniaze za vernosť strane. A suma? Pre poslanca 170-tisíc Kč, pre mladú blondínku pol milióna korún.

Postupne sa však začali na povrch dostávať ďalšie informácie. Kočí vraj pripravovala s niektorými politikmi ODS už niekoľko mesiacov vládny puč. Neskúsenú političku využili v oveľa väčšej hre, o ktorej možno nemala ani potuchy! Veď v minulých dňoch ju dokonca svedkovia podľa časopisu Týden videli sedieť v jednej z pražských reštaurácií s niekdajším šéfom ODS Mirkom Topolánkom!

Navyše sa potajomky už dlhšie stretávala so šéfom ODS v parlamente Petrom Tluchořom. Zamotaná kauza má však jasné výsledky. Kočí, ktorú vylúčili zo strany, začala vyhlasovať, že Veci verejné fungujú ako sekta. Ešte horšie dopadli jej bývalí stranícki kolegovia vo vláde. Z ministerských postov okrem Víta Bártu odchádzajú aj Radek John a Josef Dobeš

Tajná nahrávka

Dôveryhodnosť Kočí sa výrazne naštrbila po tom, ako server Tyden.cz zverejnil tajnú nahrávku rozhovoru s podnikateľom a so sponzorom strany Lukášom Víchom. Za jej slovník by sa nehanbili ani najväčší „burani“. „Ten je nebezpečný. On sa pos*rie pri náraste tých informácií,“ hovorila o Václavovi Klausovi. Premiér Petr Nečas sa chce podľa nej len udržať pri koryte a o kolegoch poslancoch tvrdí: „Tí naši pi*usi, akí sú jednotní.“

Po tom, ako si tieto slová vypočula celá verejnosť, však začala mladá politička zahmlievať. Vraj vedela, že ju nahrávajú. „Moje tajne nahraté slová o dlhodobej príprave terajšej vládnej krízy boli  cielenou lžou. O nahrávke vedeli Veci verejné od nedele,“ vyhlásila tento týždeň. Politológ Jiří Pehe ju vníma ako veľmi nevyzretú: „Možno sama nevie, kde sa končí realita a začína sa fabulácia,“ povedal.

Práve angažovanie sa najsilnejšej vládnej strany ODS pri rozbíjaní Vecí verejných môže mať za následok stratu koaličnej väčšiny a následný pád celej Nečasovej vlády. Vylúčené však nie sú ani predčasné voľby, no pre prázdne stranícke pokladnice sa s nimi počíta ako s krajným riešením.

Najvyššie ambície

Zákutia českého parlamentu neboli pre Kočí žiadnou neznámou . Počas štúdia na Karlovej univerzite sa zamestnala v Poslaneckej snemovni, kde pracovala na oddelení styku s verejnosťou a protokole. Rodenú Pražanku však zvolili v úplne inom kúte krajiny – na Ostravsku.

„Moja rodina pochádza z Moravskosliezskeho kraja. Ja som sa presťahovala do Ostravy,“ tvrdí Kočí. Prvé nutkanie vstúpiť do politiky vraj pocítila už v detstve pri hre s bábikami. „Moja bábika bola právnička a zároveň prezidentka. Už vtedy som vedela, že ma politika veľmi zaujíma a budem sa jej chcieť venovať,“ povedala v jednom rozhovore. Tým sa však rozprávanie o jej plánoch ešte zďaleka neskončilo. Jej ambície totiž siahajú až na Pražský hrad.

„Priala som si to ako malá. Ak uspejem vo svojej role poslankyne a predsedníčky poslaneckého klubu, voliči mi dajú dôveru i za štyri roky a politika bude stále to, čomu by som sa chcela venovať, a bude o mňa ako o političku zo strany občanov záujem, čo je najdôležitejšie, tak by som niekedy veľmi rada kandidovala na post prezidenta,“ šokovala.

Napriek týmto ambicióznym plánom sa politická kariéra Kristýny Kočí skončí oveľa skôr. S najväčšou pravdepodobnosťou už najbližšími voľbami.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zbierku spustili pred 21 dňami, za ten čas sa vyzbieralo viac ako 4,1 mil. €
Fico zosmiešnil zbierku pre Ukrajinu! Experti odkazujú: Aká munícia sa dá kúpiť za 4,1 milióna?
(ilustračné foto)
Držíte diétu? Pozor, zvyšujete riziko týchto porúch až päťkrát!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Medveď útočil v TOMTO okrese! Buďte opatrní: Zásahový tím reaguje
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Eurovoľby sa blížia: Potrebujete hlasovací preukaz? Požiadať oň môžete do tohto termínu
Polícia v nedeľu riešila vodičov pod vplyvom alkoholu, obvinila ich
Foto
Z FOTO sa vám zastaví rozum: Otrasné, koľko vodiči cez víkend nafúkali! Polícia vyzýva verejnosť
Miroslav Imrich († 71) zrejme spáchal samovraždu.
ŠOK! Známeho českého speváka († 71) našli mŕtveho: Mrazivé, kde skonal... Prekliate miesto?
Makhmud Muradov
Tvrdá rana pre ex-Bagárovej: Po tomto zostal Muradov v šoku!
Umelcovu dcéru Renátu (vpravo) mrzí, že o ňu otec počas života neprejavil záujem.
Boj o dedičstvo po Grúňovi († 81): Vdova ženie právnikov na dcéru, ktorú spevák 39 rokov nevidel
(ilustračné foto)
Obmedzenia na diaľnici D2: V tomto úseku buďte trpezliví! Prejazdný je len jeden pruh
Monika Beňová
Foto
Beňová zostala ZHROZENÁ, akú správu dostala: Mám 55 rokov ale... šialené, sú to BLÁZNI!
Na snímke podnikateľ Michal Suchoba prichádza na súdne pojednávanie v kauze Mýtnik.
Aktualizované
Kauza Očistec má dohru: Podnikateľ Suchoba dostal trest! Takto dopadol
Ruský prezident Vladimir Putin.
USA prezradili, KEDY by vstúpili do konfliktu s Ruskom! Slová, ktoré Putina nepotešia