Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2011 14:16 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Legendárna Elizabeth Taylor († 79) je mŕtva, zradilo ju srdce!

Ocarová americká herečka 79-ročná Elizabeth Taylor zomrela. Filmová diva skonala v známej nemocnici Cedars-Sinai Hospital v Los Angeles.

Stretli ste niekedy Liz Taylor? Máte jej zaujímavé fotky, podpiskarty, listy z fanklubu? Píšte na tip@novycas.sk alebo volajte na 0918620001!

Herečku pred šiestimi týždňami hospitalizovali na zlyhanie srdca. Jej stav sa stabilizoval a Elizabeth verila, že bude v poriadku. Žiaľ, nestalo sa tak. Podľa amerických médií filmová hviezda zomrela v Los Angeles v spánku. Herečka sa preslávila charitatívnym myslením, ôsmimi manželstvami a počas kariéry získala dvoch Oscarov za film Kto sa bojí Virginie Woolfovej (1966) a Butterfield 8 (1960).

Elizabeth Taylor (* 27. 2. 1932 - † 23. 3. 2011), ktorá len nedávno oslávila 79. narodeniny, sa narodila v Londýne v dobre situovanej rodine. Jej rodičia boli Američania, ktorí sa usadili v Británii. S kamerou sa zoznámila už ako dieťa, v desiatich rokoch už bola hviezdou filmu Lassie sa vracia. Jej kariéra detskej hviezdy plynule prešla do dospelosti. Stala sa jednou z hviezd zlatej éry Hollywoodu.

Výnimočná herečka

Keď z nej vyrástla exotická kráska, nemala núdzu o kvalitné roly. Prvý veľký úspech dosiahla vo filme Miesto na výslní, no zlomom v jej profesionálnom i osobnom živote bol veľkofilm Kleopatra (1963), kvôli ktorému štúdio Twentieth Century Fox takmer skrachovalo.

Za hlavnú úlohu dostala vtedy nevídaný honorár milión dolárov. Nakrútila vyše 60 filmov. Výnimočný talent predviedla aj na Broadwayi a vo filme sa objavila ešte pred deviatimi rokmi.

Elizabeth Taylor vo veľkofilme Kleopatra

Muži jej života

Rovnako suverénne ako skvelé úlohy si vyberala aj mužov, bez ohľadu na to, či boli slobodní, alebo ženatí. Manželskú štafetu rozbehla už ako 18-ročná, keď sa vydala za dediča hotelového impéria Conrada Hiltona.

Po roku ho vymenila za herca Michaela Wildinga, s ktorým mala dvoch synov. V roku 1957 ho vystriedal herec Mike Todd, ktorý krátko po narodení ich dcéry zomrel pri leteckom nešťastí. Eddieho Fishera prebrala kolegyni, nežnej plavovláske Debbie Reynolds. Pri nakrúcaní Kleopatry sa zoznámila so ženatým búrlivákom Richardom Burtonom. Zobrali sa pre istotu dvakrát, splodili potomka a bulvár poctivo zásobovali početnými škandálmi. V rokoch 1976 – 82 Liz zakotvila po boku senátora Johna Warnera.

Z celkových ôsmich manželstiev porodila Elizabeth štyri deti – dvoch synov Michaela a Christophera a dve dcéry Elizabeth a Mariu.

Elizabeth Taylor s manželom Richardom Burtonom

Problémy s alkoholom

Hoci mala silné rodinné zázemie a lepšie ako jej kolegyne vedela odolávať nástrahám filmového sveta, ani jej sa alkohol a lieky nevyhli. Tabletky proti bolesti začala brať veľmi mladá, keď si po páde z koňa zranila chrbticu, a popíjala v rámci hollywoodskej normy. K tvrdej alkoholičke sa dopracovala až so svojím piatym manželom Richardom Burtonom. Ten mal náskok, popíjal už ako osemročný. Zniesol neuveriteľné množstvo, a pritom dokázal recitovať celé pasáže zo Shakespeara. Liz sa nedala zahanbiť a s manželom často usporadúvali legendárne pijanské orgie.


„Nikdy som si neuvedomila, že mi alkohol prerastá cez hlavu, lebo som nikdy nebola opitá. Môžem vypiť enormné množstvo, mám konštitúciu ako kôň,“ povedala raz. Asketický životný štýl nikdy nebol jej silnou stránkou , tak si pomáhala práškami a alkoholom. V roku 1983 dobrovoľne podstúpila liečbu na klinike Betty Ford a ako prvá prominentná osoba otvorene prehovorila o svojom alkoholizme. Na kliniku sa vrátila viackrát.

7 NAJ Liz Taylor

  • Jej najslávnejšia filmová úloha – Kleopatra – jej v roku 1963 vyniesla v tej dobe nevídaný honorár: 1 milión dolárov.
  • Osemkrát sa vydala, naposledy za stavebného pracovníka Larryho Fortenského, ktorého spoznala na odvykačke (rozviedli sa v roku 1996).
  • Jej najlepším kamarátom bol spevák Michael Jackson (†50).
  • Od roku 1985 pomáhala chorým na AIDS, bola prvou veľkou hviezdou, ktorá sa otvorene zasadila za ľudí s vírusom HIV, ktorých spoločnosť odsudzovala.
  • Štrnásťkrát sa objavila na obálke prestížneho časopisu People.
  • Navrhla celkovo päť parfumov.
  • Časopisom Premiere bola zaradená medzi 40 najväčších filmových hviezd všetkých čias.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(Ilustračné foto)
Nový liek na Alzheimera? Výskum priniesol prekvapivé výsledky! TOTO môže pomôcť
Ilustračné foto
Trpia ženy nespavosťou častejšie ako muži? Zlé správy vedcov! Problémov je viac
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Vojna v Gaze trvá už takmer sedem mesiacov: Izraelský činiteľ o tom, aké sú šance na prímerie
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
V Tunise sa búria proti prílevu migrantov: Sila, čo sa v posledných týždňoch deje
Britský premiér Rishi Sunak.
Londýnčania si volili starostu, Sunak neskrýva sklamanie: Víťazovi sa podarilo čosi nevídané
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?