Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2011 00:00 | Oprášené drámy

Oprášené drámy: Smrtiaca výťahová šachta pre školáka Mária († 8)

Pod tragickú udalosť v bratislavskej Petržalke sa podpísali chýbajúce vnútorné dvere na výťahu, nešťastná náhoda a nerozvážne konanie detí.

Pred petržalským panelákom sa v osudný večer na trávniku chlapci hrali futbal. Niekoľkohodinovým behaním unavené deti sa vracali domov výťahom. Kabínka, ktorá už bola niekoľko rokov bez vnútorných dverí, ostala stáť medzi 11. a 12. poschodím. Viacerí chlapci poznali spôsob, ktorým sa dajú otvoriť výťahové dvere z vnútornej strany. Stačilo vsunúť ruku do mechanizmu zámky.

"Šaňko otvoril rukou dvere a liezol z kabínky prvý. My dvaja sme vyskočili až potom," povedal krátko po nešťastí vtedy šesťročný Janko, ktorý bol s bratmi v kabínke. Máriovi, ktorý liezol z kabínky na chodbu chrbtom, sa pošmykli nohy a zletel do šachty. Padol z výšky takmer tridsiatich metrov.

"Mário padol do šachty," kričal zúfalo desaťročný Alexander na chodbe 12-poschodového paneláku. Vzápätí otec utekal na prízemie a špeciálnym kľúčom otvoril výťahovú šachtu na prízemí. Synovi, ktorého našiel ležať na betónovej podlahe, dával umelé dýchanie. "Keď som syna vyniesol zo šachty na rukách, smutne na mňa pozrel a rúčkou ma pohladil po hlave. Potom naposledy hlboko vydýchol," povedal nešťastný otec krátko po tragédii. Privolaný lekár konštatoval smrť Mária († 8).

Tragické výťahové pády

Január 2011 - Desať robotníkov na stavenisku vo filipínskom hlavnom meste Manila zahynulo pri páde stavebného výťahu. Robotníci umiestňovali okná na obytný dom. Plošina sa uvoľnila a zosunula z 32. poschodia na siedme.

August 2010 - Jedenásť ľudí prišlo o život pri páde výťahu na stavenisku nemocnice v severovýchodnej Číne. Tragédia sa stala na stavenisku nemocnice. Výťah sa odtrhol v šiestom poschodí dvanásťposchodovej stavby s robotníkmi, ktorí dokončovali vonkajšiu výzdobu budovy.

Jún 2008 - Na stavbe polyfunkčného centra na Gorkého ulici v Michalovciach spadol z výška 5 metrov robotník ( 57). Odtrhlo sa nosné lano aj s nákladnou plošinou výťahu.

September 2002 - V Košiciach na Hanojskej ulici tínedžer ( 15) pomocou prípravku odstavil výťahové dvere na treťom poschodí a odvolal výťah o poschodie nižšie. Potom vstúpil na strechu výťahu a požiadal kamaráta, aby vybral prípravok a zatvoril dvere. Vzápätí kamarát počul chlapca kričať pri páde do šachty.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh