Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2011 14:13 | Správy | Zahraničné správy

Kaddáfimu horí zem pod nohami: Povstalci ovládli západ Líbye

Protivládne sily podporované jednotkami povstaleckej armády získali pod kontrolu mesto Záwíja, ležiace len približne 50 kilometrov západne od Tripolisu.

Reportér tlačovej agentúry Associated Press, ktorý dnes prišiel do Záwíje, uviedol, že toto 200-tisícové mesto je síce obkľúčené silami lojálnymi dlhoročnému vládcovi Muammarovi Kaddáfímu - centrum mesta však už kontrolujú protivládni vzbúrenci a jednotky s nimi spriaznené.

V Záwíji podpálili fakľami policajné stanice a všade sú popísané protikaddáfíovské grafiti. Mnoho budov v meste je posiatych dierami po nábojoch. "Kaddáfí, preč!" skandovali stovky ľudí v centre Záwíje, kde sú rozostavené tanky obsluhované vzbúrencami. Hlavné mesto Tripolis zostáva naďalej pod kontrolou jednotiek verných Kaddáfímu.

Exminister spravodlivosti premiérom dočasnej vlády

Bývalý líbyjský minister spravodlivosti Mustafa Abdúl Džalíl zostavil prechodnú vládu, ktorá bude krajinu viesť počas nasledujúcich troch mesiacov až do volieb. Dočasná vláda vznikla v meste Bengází, bašte opozície na severovýchode krajiny, kde celé ľudové povstanie prepuklo. Vláda sa podľa neho chce ujať moci na prechodnú dobu troch mesiacov a pripraví krajinu na voľby. Exminister zdôraznil, že je potrebné zachovať celistvosť krajiny. Zo zodpovednosti za zločiny vo svojej vlasti obvinil samotného vodcu Muammara Kaddáfího, ale členom jeho kmeňa bolo podľa neho odpustené. Abdúl Džalíl to povedal v sobotu večer v rozhovore pre televíznu stanicu

"Naša národná vláda má vlastné vojenské a civilné osobnosti. Nebude pri moci viac ako tri mesiace, potom budú nasledovať slobodné voľby a ľudia si zvolia svojho lídra," povedal Abdúl Džalíl a zdôraznil, že s Kaddáfím, ktorý musí odstúpiť, vyjednávať nebudú. Zatiaľ nie je jasné či svoj postup s ním koordinovali aj ostatné mestá, ktoré sa oslobodili spod Kaddáfího režimu.

Jeden z hovorcov ľudového hnutia v Bengází už skôr v sobotu informoval, že sa tam sformovala mestská rada. Tá podľa neho vyšle svojích predstaviteľov do iných miest, kde sa majú dohodnúť s podobnými inštitúciami. Podľa neho by prechodnú vládu mohli pravdepodobne tvoriť koordinátori z každej z týchto mestských rád. Presná hierarchia prerozdelenia moci v nedávno oslobodenej východnej Líbyi doteraz nebola.

OSN zaviedla sankcie voči režimu Muammara Kaddáfího

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov v sobotu jednohlasne odhlasovala rezolúciu, ktorá zavádza sankcie voči Líbyi vrátane zbrojného embarga, zmrazenia účtov a zákazu cestovania pre vodcu Muammara Kaddáfího a vedenie krajiny. Reaguje tak na brutálne potláčanie ľudových opozičných protestov a vyvražďovanie demonštrantov.

Zákaz cestovania a zmrazenie majetku sa podľa Rezolúcie 1970 vzťahuje na 68-ročného líbyjského lídra, jeho sedem synov, dcéru, ďalších členov rodiny a vysokopostavených predstaviteľov armády a tajných jednotiek, ktorí sú podozriví z krviprelievania. Z pôvodných 22 osôb, na ktorých sa mali reštrikcie zavádzať, ostalo na zozname sankčných opatrení 16 mien.

Všetkých 15 členov BR hlasovalo aj za odporúčanie, aby sa "rozšírené a systematické útoky, ktoré voči civilnému obyvateľstvu momentálne v Líbyi prebiehajú, posudzovali ako zločiny proti ľudskosti". Rada odporúčala, aby násilie v severoafrickej krajine vyšetril Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu.

Kaddáfí sa cíti ako otec národa, preto hlavné mesto neopustí

Katolícky biskup z Tripolisu Giovanni Martinelli nepredpokladá, že by sa Muammar Kaddáfí vzdal a opustil hlavné mesto Líbye. Preto považuje skôr za pravdepodobné rozdelenie severoafrickej krajiny, respektíve odčlenenie východu Líbye. Vyplýva to z obsahu rozhovoru, ktorý vysoký cirkevný predstaviteľ poskytol pre dnešné vydanie milánskeho denníka Il Giornale. Giovanni Martinelli súčasne potvrdil, že podobne ako ďalší duchovní a rádové sestry mieni v Líbyi zotrvať. Do Talianska sa v uplynulých dňoch vrátila iba jedna staršia rádová sestra, dodal.

Charakteru a profilu Kaddáfího by nezodpovedal útek, konštatoval biskup a dodal, že predpokladá preto jeho zotrvanie v Tripolise, kde sa zabarikáduje a bude pokračovať v apeloch na svojich stúpencov. "Cíti sa ako otec tohto národa a je pripravený preliať krv za svoju krajinu," citujú noviny slová duchovného, pochádzajúceho zo severného Talianska. Tripoliský biskup súčasne upozornil na množstvo dezinformácií, ktoré kolujú o situácii v Líbyi, a dementoval fámy o bombardovaní katedrály v Tripolise. Súčasne označil šírenie podobných informácií za škodlivé, pretože vyvolávajú zbytočne strach a paniku.

Po páde Kaddáfího režimu by mohol vzniknúť federálny štát

Analytik medzinárodného výskumného centra politologického inštitútu v Paríži Luis Martinez sa domnieva, že po páde Kaddáfího režimu by v Líbyi mohol vzniknúť federálny štát. Súčasne však pripustil, že prevzatie moci v krajine bude pravdepodobne sprevádzať krviprelievanie v uliciach jej miest.
Podľa Martineza svet v uplynulých rokoch mimoriadne chybne hodnotil líbyjskú spoločnosť, ktorú tvorí aktuálne z 80 percent mestská populácia a sotva desať percent analfabetov. Mladí Líbyjčania v uplynulom štvrťstoročí hromadne študovali v USA a vo Veľkej Británii a preto je líbyjská diaspóra v zahraničí mimoriadne vzdelaná. V samotnej Líbyi nájdeme medzi opozičnými silami rôzne prúdy, od islamistov a monarchistov cez nacionalistov až po demokratov, dodal.

Z Líbye evakuovali Čechov a Maďarov!

Z Líbye v nedeľu podvečer odletelo lietadlo smerujúce do Budapešti, na palube ktorého evakuujú približne 80 ľudí z tejto severoafrickej krajiny. Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI je na palube 25 Maďarov, ostatní sú z iných členských krajín Európskej únie. Ako agentúra pripomína, v sobotu hovorca českej diplomacie uviedol, že Čechov evakuujú z Líbye s pomocou zo strany Maďarska. Stroj vzlietol o 17.35 h, prílet očakávajú na budapeštianskom letisku Ferihegy po 20.00 h.

Kaddáfího oponenti sformovali Národnú líbyjskú radu

Oponenti režimu Muammara Kaddáfího na východe Líbye oznámili, že sformovali Národnú líbyjskú radu a označili tento orgán za tvár líbyjskej revolúcie. Súčasne však uviedli, že nejde o dočasnú vládu. Hovorca rady podľa vlastných slov nevidí žiaden priestor pre akékoľvek rokovania s Kaddáfího vládou.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová medzitým uviedla, že Spojené štáty "podávajú ruku" líbyjským opozičným skupinám na východe krajiny. Clintonová to povedala pred novinármi pred odletom z Washingtonu do Ženevy, kde má so spojencami konzultovať ďalší postup v otázke líbyjskej krízy.

Podľa talianskeho ministra zahraničných vecí Franca Frattiniho je koniec vlády Muammara Kaddáfího "nevyhnutnou" záležitosťou. Zároveň vyhlásil za "de facto pozastavenú" dohodu o priateľstve a spolupráci medzi Rímom a Tripolisom. "Zdá sa, že sme sa už dostali do bodu, z ktorého niet návratu," povedal Frattini pre televíziu Sky Italia. Na otázku, či by mal podľa neho Kaddáfí odovzdať moc, odpovedal, že ide o "nevyhnutnosť".

Kaddáfího súkromné lietadlo absolvovalo let do Bieloruska

Jedno zo súkromných lietadiel líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího absolvovalo let na trase Tripolis-Minsk-Tripolis. Riadiaca veža na medzinárodnom letisku pri maltskom hlavnom meste Valletta registrovala prelet stroja plukovníka Kaddáfího, ktorý smeroval do bieloruského Minska, v piatok a jeho prelet opačným smerom v nedeľu ráno. Lietadlo podľa rovnakého zdroja pristálo na tripoliskom letisku Mitiga.

Lietadlo typu Dassault Falcon s registračným číslom 5A-DCN pristálo v Minsku v piatok popoludní, aby sa v nedeľu v poludňajších hodinách vrátilo do líbyjskej metropoly. Predbežne nevedno, kto sa zdržiaval na palube stroja. Nie je jasné ani to, či išlo o to isté lietadlo, ktorému v libanonskom Bejrúte nepovolili v stredu pristátie a na palube ktorého sa mala zdržiavať členka Kaddáfího rodiny, údajne jeho nevesta libanonského pôvodu.

Počas násilností v Líbyi zomrelo podľa Organizácie Spojených národov od začiatku povstania 15. februára najmenej 1000 ľudí, niektorí diplomati hovoria až o 2000 obetí.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Priebeh dychovej skúšky (ilustračná foto)
Opitý vodič skončil v cele: Sila, koľko promile nafúkal v ranných hodinách!
Ilustračné foto
Vandali vyčíňali na detskom ihrisku: Strašné, čo tam urobili! Mesto po nich pátra
Babišoví sú spolu od roku 1992.
Foto
Monika Babišová už za manželom nesmúti: Po rozchode sa pochválila NOVÝM JA!
HC Slovan chce prebrať slovenský gigant: Začne nová éra belasých?
Aký prípravok na čistenie karosérie je najlepší?
Veľký test autošampónov: TENTO je najlepší, no aj lacnejší spraví divy
Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Andrej Danko, Štefan Harabin.
Prezidentskí kandidáti zverejnili výdavky na kampaň: Kto minul najviac a kto naopak ani cent?!
Vznik ministerstva športu Keketi obhajuje.
Keketi zhodnotil fungovanie ministerstva športu: Tieto aktivity považuje za najdôležitejšie
Ilustračné foto
Dráma v Humennom: Muž napadol staršiu ženu! Neuveríte, ako zareagovala
(ilustračné foto)
Ženu podvodníci pripravili o vyše 18-tisíc eur: Stať sa to môže aj vám! Na TOTO so dávajte pozor
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Foto
Premiér by chcel rozvíjať vzájomnú spoluprácu s TOUTO krajinou! Aha, koho pozval na Slovensko
Minister obrany Robert Kaliňák
Robert Kaliňák vyzdvihol vysokú úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR: Ide o lákadlo pre mnohé krajiny
(ilustračné foto).
Záchranná akcia lode prevážajúcej ukrajinský tovar: Zablokovala dôležitý prieplav!